Συμφώνησε η Ελλάδα για υποδοχή 50.000 προσφύγων

Συμφώνησε η Ελλάδα για υποδοχή 50.000 προσφύγων Facebook Twitter
8

Σ

υμφώνησε τελικά στο αίτημα για την αποδοχή 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες - αν και αρχικά από την κυβέρνηση είχε εκφραστεί πως κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν δεκτό.

Η μίνι Σύνοδος η οποία ολοκληρώθηκε αργά τη νύχτα, αποφάσισε τη δημιουργία συνολικά 100.000 θέσεων υποδοχής προσφύγων στις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος της λεγόμενης «διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων», εκ των οποίων οι 50.000 θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Ελλάδα θα πρέπει να αυξήσει την δυνατότητα να παρέχει στέγη σε 30.000 πρόσφυγες μέχρι το τέλος του έτους και επιπλέον να δώσει στέγη, μέσω επιδότησης ενοικίου, σε ακόμη 20.000 πρόσφυγες. 

Όπως εξήγησε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να δημιουργήσει συνολικά 50.000 θέσεις υποδοχής προσφύγων, με την οικονομική συνδρομή της ΕΕ, εκ των οποίων οι 30.000 θα δημιουργηθούν ως το τέλος του 2015. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε την ανάγκη να ενισχυθεί η διαχείριση των συνόρων στα ελληνικά σύνορα με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.


Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η Ελλάδα δεσμεύθηκε να ολοκληρώσει τη δημιουργία των κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hotspots), ούτως ώστε να ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων στις άλλες χώρες της ΕΕ.

Συμφώνησε η Ελλάδα για υποδοχή 50.000 προσφύγων Facebook Twitter

Iκανοποίηση για την απόφαση της Ελλάδα από τους ηγέτες της συνόδου

 

Ικανοποίηση για την πρόθεση της Ελλάδας να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής προσφύγων με 30.000 θέσεις έως το τέλος του έτους, εκφράζουν με κοινή δήλωσή τους οι ηγέτες των χωρών που παραβρέθηκαν στη χθεσινή μίνι-Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Σχετικά με τη δημιουργία επιπλέον 20.000 θέσεων υποδοχής στην Ελλάδα, στη δήλωση της Συνόδου επισημαίνεται ότι η ΕΕ δεσμεύεται να υποστηρίξει την Ελλάδα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με την παροχή επιδοτήσεων ενοικίου καθώς και με προγράμματα υποδοχής σε οικογένειες.


Επιπλέον, επισημαίνεται ότι αναμένεται χρηματοδοτική στήριξη για την Ελλάδα και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. "Αυτό αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για να λειτουργήσει σωστά το σύστημα μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης", αναφέρει η δήλωση.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η δήλωση της Συνόδου επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία για την οριστικοποίηση και την εφαρμογή του σχέδιου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και την ανάγκη να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή η συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας και ο οδικός χάρτης για την απελευθέρωση των θεωρήσεων.


Εξάλλου, η δήλωση επισημαίνει την ανάγκη να αναβαθμιστεί το πρόγραμμα κοινών θαλάσσιων επιχειρήσεων Ποσειδώνας, με την παρουσία της Frontex στο Αιγαίο. Η σημαντική ενίσχυση της Frontex θα βοηθήσει την Ελλάδα στην καταγραφή των προσφύγων και στη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων.


Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, η δήλωση της Συνόδου επισημαίνει την ανάγκη άμεσων διμερών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αναφορικά με τη φύλαξη των συνόρων και συγκεκριμένα την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.
Η Ελλάδα, η ΠΓΔΜ και η Αλβανία θα ενισχύσουν την διαχείριση των εξωτερικών χερσαίων συνόρων. Η Frontex θα πρέπει να συνδράμει την Ελλάδα στην καταγραφή τωνπροσφύγων και μεταναστών που δεν έχουν ακόμη εγγραφεί.


Τέλος, επισημαίνεται η ανάγκη ενισχυμένης εμπλοκής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στα σύνορα Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Συμφώνησε η Ελλάδα για υποδοχή 50.000 προσφύγων Facebook Twitter

Τι λέει το στρατόπεδο Τσίπρα για τη συμφωνία

 

Σχετικά με την απόφαση της μινι-Συνόδου κορυφής για το προσφυγικό, που έληξε νωρίς το πρωί της Δευτέρας, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι:


"Η επιδίωξη να δημιουργηθεί στην Αττική στρατόπεδο-γκέτο 50.000 προσφύγων, αποτράπηκε. Αντ' αυτού, η χώρα πέτυχε τις επιδοτήσεις 20.000 ενοικίων για οικογένειες προσφύγων, γεγονός που βοηθάει την αξιοπρέπεια των ίδιων και δεν δημιουργεί επιβάρυνση στις τοπικές κοινωνίες - αντίθετα, ενισχύει την αγορά. Ο υπόλοιπος σχεδιασμός παραμένει όπως εδώ και καιρό έχει αναπτυχθεί, με τις θέσεις των hotspots στα νησιά και την ίδρυση, σε συνεργασία με τον ΟΗΕ και την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 10.000 θέσεων προσωρινής φιλοξενίας στην Αττική και 10.000 θέσεων στην Βόρεια Ελλάδα.
Επίσης είναι σημαντικό ότι αναδείχτηκε ο ρόλος της Τουρκίας ως πύλης εισόδου, και η ανάγκη να υλοποιηθεί το σχέδιο για έλεγχο των προσφυγικών ροών από το έδαφός της."

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι απορρίφθηκαν τρεις παράλογες, όπως τις χαρακτήρισε, προτάσεις σε σχέση με την προσφυγική κρίση εξέφρασε λίγο μετά το τέλος της  «μίνι-Συνόδου Κορυφής» στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.


Η πρώτη παράλογη πρόταση ήταν αυτή που επί της ουσίας αφορούσε τη δημιουργία «μιας πόλης» 50.000 προσφύγων στο εσωτερικό της Ελλάδας. Η πρόταση αυτή θα ερχόταν συμπληρωματικά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, στις ήδη ανειλημμένες δεσμεύσεις της ελληνικής πλευράς, να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής 7.000 ατόμων στα νησιά και άλλες 20.000 θέσεις στην Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα.


Στο σύνολό τους, εξήγησε ο πρωθυπουργός, αποτελούν θέσεις προσωρινής φιλοξενίας μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης. Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως τελικά, αντί για τη δημιουργία μιας «κωμόπολης» 50.000 προσφύγων, έγινε αποδεκτή η ελληνική πρόταση για την προώθηση μιας διαδικασίας επιδότησης του ενοικίου 20.000 προσφύγων για το διάστημα που θα παραμένουν στην Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε οτι η πρόταση αυτή αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, θα έχει ως αποτέλεσμα την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό της χώρας.


Η δεύτερη παράλογη πρόταση που απερρίφθη αφορούσε τη δυνατότητα μιας χώρας να μην επιτρέπει τη διελευση προσφύγων που προέρχονται από άλλη χώρα στο έδαφός της. Αν συνέβαινε αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα το σταμάτημα της ροής και τη δημιουργία ενός φαινομένου ντόμινο, που θα κατέληγε στην επιβάρυνση κυρίως της Ελλάδας.


Αντί αυτής της επιλογής, προκρίθηκε η ενημέρωση της χώρας διέλευσης για τον αριθμό των προσφύγων που την αφορούν.
Η τρίτη παράλογη πρόταση που απερρίφθη ήταν αυτή που αφορούσε τη δυνατότητα να υπάρχει μια νέα επιχείρηση της Frontex στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με στόχο να αποτρέπει και να ελέγχει τις προσφυγικές ροές προς την ΠΓΔΜ.

8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Διεθνή / Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο που τσακίζει τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

7 σχόλια
Ναι βέβαια και να βοηθήσουμε. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι, πως η βόρεια Ευρώπη αντιμετωπίζει ως "πρόβλημα" τη "μοιρασιά" των 82.000 ταλαιπωρημένων προσφύγων, σύμφωνα με είδηση του BBC, ενώ η μικρή κατά τα άλλα Ελλάδα, θα χωρέσει επίσημα μόνη της άλλους 50.000. Και φυσικά υπάρχουν τεράστια θέματα που θα ενισχύσουν την ταλαιπωρία όλων, όπως περίθαλψη και παιδεία. Εδώ δεν μπορούμε να εξυπηρετηθούμε εμείς!Όσο για το θέμα θρησκεία, ο καθένας μπορεί να πιστεύει σε όποιο Θεό θέλει. Εμείς γιατί κορδωνόμαστε για τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες στο εξωτερικό; και υπάρχουν πάρα πολλές. Ας έχουν κι εκείνοι ένα δικό τους τόπο προσευχής σε οποιαδήποτε χώρα κι αν πάνε. Η κοντινότερη εκκλησία σε μένα εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο απέχει 25 χλμ
Για τους 50.000 πρόσφυγες στην Αθήνα ο Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής κ.Μουζάλας είχε πει στο mega "κι εμείς στο Spiegel το διαβάσαμε" δεν υπάρχει τέτοια πρόταση από την Κομισιόν. Ο Τσίπρας πανηγυρίζει ότι απέκρουσε την παράλογη πρόταση.
φοβαμαι οτι δεν θα μπορουσαμε να αποφυγουμε τετοια ή αναλογη λυση, ως χωρα εισοδου, αλλα αυτο που η κυβερνηση ξεκινα με ενα τεραστιο οχι για να θριαμβολογησει μετα παντα με ξεπερνα, πολυ περισσοτερο που η κυβερνηση εμαθε το σχεδιο απο τις εφημεριδες.