Μετά την συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με δημοσιογράφους σε μία άτυπη ενημέρωση, καθώς δεν έγινε κοινή συνέντευξη τύπου των δύο ηγετών.
«Είχαμε μια επιβεβαίωση των ήδη εξαιρετικών Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, ξεκάθαρες δημόσιες τοποθετήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος», δήλωσε ο πρωθυπουργός σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Ο ίδιος, διαβεβαίωσε πως στην συνάντηση στο Οβάλ γραφείο τέθηκαν τα ζητήματα που αφορούν στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και «έγινε ξεκάθαρο στην αμερικανική πλευρά ότι δεν θα δείξουμε καμιά ανοχή σε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Προμήθεια μαχητικών F-35 μετά την αναβάθμιση των F-16
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι ξεκινάει άμεσα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. Κατά τον ίδιο, με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της Ελλάδας, στόχος είναι «αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά».
Για τον East Med
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως η συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο και η υλοποίηση του αγωγού East Med «δεν στρέφεται εναντίον κανενός και αποτελεί έργο ειρήνης και ανάπτυξης στο οποίο όλοι μπορούν να συμμετέχουν». Από την πλευρά του, ο Τραμπ εξέφρασε για τη συνεχιζόμενη στήριξή του στη στενή συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
Επί τάπητος τέθηκε και το Κυπριακό, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι κοινός στόχος πρέπει να παραμείνει η διασφάλιση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.
Συνεργασία στον τομέα της Παιδείας με υποτροφίες
Συμφωνήθηκε, τέλος, η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Παιδείας, μέσω εκατέρωθεν υποτροφιών. Το ελληνικό υπουργείο Παιδείας έχει δρομολογήσει, σε συνεργασία και με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την προώθηση διμερών προγραμμάτων για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
Στις μακροπρόθεσμες συνεργασίες που θα επιδιωχθούν είναι η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στην Ελλάδα και η ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών και τεχνογνωσίας.
ΣΥΡΙΖΑ: Ούτε μία λέξη για την Τουρκία
Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «πρωτοφανές φιάσκο» στη συνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη αφού, σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τετ α τετ «δεν προσέφερε κάτι στη χώρα σε μια δύσκολη στιγμή κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή».
«Η εικόνα του Έλληνα πρωθυπουργού να παρακολουθεί τον Πρόεδρο Τραμπ να παραχωρεί για περίπου είκοσι λεπτά, μόνος του, συνέντευξη Τύπου στα μέσα ενημέρωσης, δεν είναι προσβλητική για τον κ. Μητσοτάκη, αλλά για τη χώρα, που τη μετατρέπει σε κομπάρσο των εξελίξεων», τόνισε η Κουμουνδούρου, προσθέτοντας πως «το πρόβλημα δεν είναι απλώς ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος μίλησε μόνος του αγνοώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά ότι σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις, δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει εις βάρος της Τουρκίας, τη στιγμή που προβαίνει στις πιο επιθετικές, προκλητικές και επικίνδυνες ενέργειες της τελευταίας 20ετιας απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο».
«Αυτό που συνέβη σήμερα λοιπόν δεν είναι μόνο μια διπλωματική αποτυχία του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και μια μελανή στιγμή για τις διεθνείς μας σχέσεις», καταλήγει ο «ΣΥΡΙΖΑ»
σχόλια