Στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου τάσσονται τα περισσότερα από τα 27 κράτη της Ευρώπης αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.
Οι ηγέτες των κρατών-μελών θα αποφασίσουν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν αναφορικά με ην τουρκική παραβατικότητα, ένα δύσκολο ωστόσο «διπλωματικό παζλ» καθώς την ίδια στιγμή χώρες όπως Γερμανία, Ισπανία και Μάλτα δεν επιθυμούν μια σκληρή απόφαση για την Άγκυρα.
Πάνω από πέντε μήνες με αδιάλλακτη προκλητική στάση και παράνομες ενέργειες, η Τουρκία, όσο περνούν οι μέρες, πλησιάζει όλο και περισσότερο προς την επιβολή μέτρων από την ΕΕ με Αθήνα και Λευκωσία να συντονίζουν τις προσπάθειες ώστε να αναδειχτεί με τον πιο σαφή τρόπο η προκλητική στάση της Άγκυρας.
Γαλλία και Αυστρία μαζί με Ελλάδα και Κύπρο είναι οι χώρες που πιέζουν πιο πολύ για τις κυρώσεις, ενώ Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία δείχνουν οι πιο αρνητικές.
Η Γαλλία παραμένει ισχυρότερος σύμμαχος της Ελλάδας, με τον Εμανουέλ Μακρόν να τάσσεται υπέρ ενός αυστηρού μηνύματος προς την Τουρκία μέσω της επιβολής κυρώσεων, καθώς υποστηρίζει ότι έχει έρθει η ώρα των πράξεων από την πλευρά της Ευρώπης εφόσον η Τουρκία παραμένει αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ωστόσο η δημιουργία ενός μπλοκ δυνάμεων που βρίσκεται στο πλευρό που Βερολίνου, με χώρες όπως Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Πολωνία και Ουγγαρία δεν προδιαθέτει για απόφαση υπέρ αυστηρών κυρώσεων, όπως επιζητούσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου βρίσκονται χώρες όπως Αυστρία, Σλοβενία, Βέλγιο, Σλοβακία, Ιρλανδία και Ολλανδία.