Η ανοιχτή ρήξη που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε με εμφατικό τρόπο στα όσα συνέβησαν την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.
Ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι σε εξέλιξη εδώ και εβδομάδες, κλιμακώθηκε στη συνεδρίαση, κατά την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης- σε μια ομιλία με πολλές αντιδράσεις- εξαπέλυσε επίθεση κατά των διαφωνούντων και επέμεινε στις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών- των Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα- μέσω δημοψηφίσματος.
Αυτή η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- που από χθες έχει προκαλέσει αντιδράσεις- έφερε την ταυτόχρονη αποχώρηση τριών εσωκομματικών τάσεων. Οι ομάδες των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Έφης Αχτσιόγλου και Διονύση Τεμπονέρα, καθώς δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους να διενεργηθεί ψηφοφορία για το δημοψήφισμα που θέλει ο πρόεδρος του κόμματος για τις διαγραφές.
Απομένει να αποσαφηνιστεί ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις των τριών ομάδων που αποχώρησαν, οι οποίες συνεδριάζουν ώστε να αποφασίσουν αν θα δώσουν το παρών στις αυριανές εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και για τα βήματα που θα κάνουν στη συνέχεια.
Στέφανος Κασσελάκης: Σκληρή επίθεση στους διαφωνούντες, διορία στην επιτροπή δεοντολογίας
Στην ομιλία του- η οποία διακόπηκε πολλές φορές λόγω των αντιδράσεων- ο Στέφανος Κασσελάκης επιτέθηκε σφοδρά στους διαφωνούντες.
Έδωσε προθεσμία στην επιτροπή δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει για τις διαγραφές έως τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας- κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της, Αντώνη Κοτσακά- και διεμήνυσε ότι διαφορετικά θα πάει σε δημοψήφισμα, κάτι που- σημείωσε- προβλέπεται από το καταστατικό.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξαν αποδοκιμασίες αλλά και χειροκροτήματα, κάποιοι φώναζαν «μπράβο» και άλλοι «αίσχος». Ο Στέφανος Κασσελάκης αναγκάστηκε πολλές φορές να σταματήσει λόγω των αντιδράσεων, ή για να ανοίξει διάλογο με όσους σχολίαζαν.
«Εξασφαλίστε στον ΣΥΡΙΖΑ την ίασή του από τα πρόσωπα που τον πληγώνουν και τον μικραίνουν. Καταδικάστε την συμπεριφορά τους στην πράξη», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης.
«Ιδού η Ρόδος, πάρτε απόφαση για έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα σέβεται τον εαυτό του και τους ψηφοφόρους τους. Λύση τώρα. Σας καλώ να δώσουμε απάντηση, να εκφράσουμε θέση με μια μεγάλη ηχηρή πλειοψηφία από αυτό το όργανο, που δεν θα αφήνει περιθώριο παρερμηνείας. Θέση ότι αυτά τα άτομα που έχουν πει αυτές τις ύβρεις δεν φέρουν την ιδιότητα του μέλους και δεν μπορούν να εκπροσωπούν το κόμμα», τόνισε.
«Αυτή η θέση να είναι ξεκάθαρη προς την επιτροπή δεοντολογίας, που οφείλει να συνεδριάσει και να αποφασίσει μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας για όλες τις υποθέσεις», υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Διαφορετικά, συνέχισε, «δεν έχω άλλη επιλογή από να ζητήσω από τους φίλους και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν. Και πιστέψτε με, με κάθε σεβασμό, μπορώ πολύ εύκολα και γρήγορα να το κάνω με την απαίτηση του 15% των μελών, θεσμικά, όπως προβλέπει το καταστατικό που το ψηφίσατε πέρυσι».
«Ας μην κοροϊδευόμαστε, η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει εδώ και χρόνια», ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Στέφανος Κασσελάκης. «Πόσες φορές ένας ηγέτης όπως ο Αλέξης Τσίπρας είδε το πολιτικό του μέγεθος να κονταίνει από μικρούς ανθρώπους», ανέφερε ακόμη. «Η αποχώρηση των υπό διαγραφή στελεχών δεν είναι διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αρχή της ενότητας. Μόνο αυτοί που ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ τελευταίο φεύγουν, όλοι οι άλλοι είμαστε εδώ», είπε σε άλλο σημείο.
«Αυτή είναι η τελευταία φορά, όσο θα είμαι πρόεδρος, που τα εσωκομματικά απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ο Στέφανος Κασσελάκης, εξαπολύοντας τα βέλη του κατά των διαφωνούντων. «Ένας που λέει ότι το κόμμα είναι επιθεώρηση και παραμένει. Ένας που λέει ότι η ολιγαρχία και η διαπλοκή εγκαταστάθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και είναι στο κόμμα. Ένας που λέει ότι ο νέος πρόεδρος είναι Μπέπε Γκρίλο και Τραμπ. Ένας που ανακοινώνει νέο κόμμα παραμένει στο κόμμα. Ένας που συνδέει αυθαίρετα το κόμμα με το σκοτεινό διαδίκτυο και παραμένει», ανέφερε.
«Όλοι έχουμε ένα κοινό. Κανείς μας δεν θα πήγαινε στα κανάλια για να γίνει η πέμπτη φάλαγγα της Νέας Δημοκρατίας», είπε ακόμη. «Τέλος η κομματίλα, έξω στην κοινωνία», τόνισε ακόμη μεταξύ άλλων.
Οι αποχωρήσεις των Αχτσιόγλου, Τσακαλώτου, Τεμπονέρα
Μετά την ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη, οι ομάδες των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Έφης Αχτσιόγλου και Διονύση Τεμπονέρα ζήτησε να αποσυρθεί η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφές μέσω δημοψηφίσματος, ή να τεθεί το ζήτημα σε ψηφοφορία.
Το προεδρείο της Κεντρικής Επιτροπής απέρριψε το αίτημά τους και στελέχη των τριών τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση. Οι πληροφορίες για το πόσοι αποχώρησαν διαφέρουν, καθώς η μία πλευρά μιλά για 85 άτομα και η άλλη για 160. Παράλληλα, ο Νάσος Ηλιόπουλος κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του προεδρείου.
«Πρόκειται για μια πρόταση βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση και οπωσδήποτε προσβλητική και άκρως διχαστική για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ», είπε αποχωρώντας η Έφη Αχτσιόγλου, αναφερόμενη στην πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για διαγραφές μέσω δημοψηφίσματος.
«Έθεσα στο σώμα την ανάγκη αυτό το θέμα να ξεκαθαρίσει άμεσα, γιατί δεν έχει νόημα να συζητάμε για άλλα θέματα αν αυτό δεν αποσαφηνιστεί. Είτε να το αποσύρει ο πρόεδρος, είτε να καταψηφιστεί το ενδεχόμενο του δημοψηφίσματος. Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής είναι άνευ αντικειμένου γιατί χθες ο πρόεδρος είπε ότι θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα ανεξαρτήτως του τι θα πει η Κεντρική Επιτροπή», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου.
«Το προεδρείο αρνήθηκε να γίνει το ξεκαθάρισμα του ζητήματος στην αρχή, αρνήθηκε να θέσει οποιοδήποτε θέμα σε ψηφοφορία», συνέχισε και σχολίασε ότι η δημοκρατική λειτουργία της Κεντρικής Επιτροπής «καταπατήθηκε βάναυσα» και πως «δεν είχε νόημα η παραμονή μας» στη συνεδρίαση.
Ερωτηθείσα αν αυτό σημαίνει και αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Έφη Αχτσιόγλου απάντησε: «Σήμερα αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι αποχωρούμε από αυτή τη διαδικασία η οποία είναι άνευ αντικειμένου».
Από την πλευρά του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε αποχωρώντας πως δεν μπορεί να γίνει η συζήτηση στην Κεντρική Επιτροπή υπό τη σκιά της πρότασης για δημοψήφισμα.
«Είπαμε ότι δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση υπό τη σκιά του δημοψηφίσματος, δηλαδή να αναιρεθεί η Κεντρική Επιτροπή και να πάει ο πρόεδρος στη “βάση”. Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι είναι πολύ μεγάλο ζήτημα, ότι πρέπει να συζητηθεί», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Το προεδρείο με ψήφους 4-3 δεν δέχθηκε καν να μπει η πρότασή μας σε ψηφοφορία, αποφάσισε ότι όλα αυτά θα γίνουν στο τέλος, άρα θα συνεχίσει να υπάρχει η σκιά πάνω από τους συντρόφους, ότι μπορεί να αναιρεθεί όποια απόφαση πάρει η Κεντρική Επιτροπή», συμπλήρωσε, εξηγώντας την απόφαση για αποχώρηση.
Ο Διονύσης Τεμπονέρας, αποχωρώντας, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε ό,τι αφορά στο μέλλον του στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για δημοψήφισμα για τις διαγραφές είναι «αντικαταστατική, βαθιά διχαστική, αντιδημοκρατική», τόνισε. «Υπό την έννοια αυτή ζητήσαμε την άμεση ανάκληση αυτής της πρότασης ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου, της Κεντρικής Επιτροπής. Δεν έγινε δεκτό, δεν μπορούμε με την παρουσία μας να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία», δήλωσε.
Σε ερώτηση για το τι σημαίνει αυτό για το μέλλον του στο κόμμα, ο Διονύσης Τεμπονέρας απάντησε: «Αυτό σημαίνει ότι θα συνεδριάσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Όλα ανοιχτά».
Η απάντηση Κοτσακά στον Κασσελάκη
Ο πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας, Αντώνης Κοτσακάς, απάντησε στο τελεσίγραφο που έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης.
«Η επιτροπή δεν εντέλλεται, απολογείται μόνο στο συνέδριο», είπε ο Αντώνης Κοτσακάς όταν πήρε τον λόγο. Με βάση το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, η επιτροπή δεοντολογίας απολογείται μόνο στο συνέδριο, από το οποίο εκλέγεται.