ΣΥΡΙΖΑ: Τι προβλέπει το καταστατικό του κόμματος για τις διαγραφές

ΣΥΡΙΖΑ: Τι προβλέπει το καταστατικό του κόμματος για τις διαγραφές Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ και τα όσα προβλέπει για τις διαγραφές μελών του κόμματος έχει έρθει στο επίκεντρο, έπειτα από την παραπομπή των Στέφανου Τζουμάκα, Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Φίλη, Δημήτρη Βίτσα στην επιτροπή δεοντολογίας, με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη

Ο Αντώνης Κοτσακάς, πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, εξήγησε σε δηλώσεις του τη διαδικασία που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, από το καταστατικό του κόμματος. 

Αρχικά, ο κ. Κοτσακάς υπογράμμισε ότι η επιτροπής δεοντολογίας είναι το μόνο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ που έχει εκλεγεί από το συνέδριο. Παράλληλα, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το πολεμικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ και για τις παραπομπές των τεσσάρων στελεχών στην επιτροπή δεοντολογίας. 

«Όταν γίνει μία καταγγελία εναντίον στελέχους, οποιουδήποτε που είναι οργανικά ενταγμένος στο ΣΥΡΙΖΑ, η επιτροπή δεοντολογίας επιλαμβάνεται του θέματος», είπε ο κ. Κοτσακάς στο Action24, σημειώνοντας πως η επιτροπή αποτελείται από 15 μέλη. 

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε, ορίζεται τριμελές γραφείο, το οποίο κάνει την προδιαδικασία, μιλά με τον καταγγέλλοντα και τον καταγγελόμενο. Ο καθένας έχει δυνατότητα να προτείνει δύο-τρεις μάρτυρες αν χρειάζεται.

Όταν ολοκληρωθεί αυτή η φάση, το τριμελές γραφείο εισηγείται στην ολομέλεια της επιτροπής δεοντολογίας τι πρέπει να γίνει και το ύψος της ποινής, αν πρέπει να επιβληθεί. 

Για να ληφθεί απόφαση σε ό,τι αφορά στο ερώτημα της διαγραφής, απαιτείται ειδική πλειοψηφία- δηλαδή 10 από τα 15 μέλη της επιτροπής δεοντολογίας. Επίσης, πρέπει να γνωμοδοτήσουν τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ στα οποία συμμετέχουν τα στελέχη που παραπέμπονται στην επιτροπή δεοντολογίας. Αυτό ισχύει για περιπτώσεις που πρόκειται να επιβληθεί αυστηρή ποινή. Ο κ. Κοτσακάς εκτίμησε ότι το τριμελές γραφείο θα οριστεί έως τα τέλη της εβδομάδας ή τις αρχές της επόμενης. 

Ερωτηθείς αν ο καταγγέλλων- σε αυτή την περίπτωση ο Στέφανος Κασσελάκης- έχει δικαίωμα να αποφασίζει ότι κάποιοι έθεσαν εαυτόν εκτός κόμματος και να το δημοσιοποιεί, ο κ. Κοτσακάς απάντησε: 

«Είναι μία πρακτική που στην πολιτική ζωή της χώρας έχει ακολουθηθεί πολλές φορές και από πολλούς προέδρους. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε κάνει πολλές φορές χρήση αυτού του δικαιώματός του. Δεν είναι δικαίωμα καταστατικό, αλλά είναι ας το πω εθιμικό. Δηλαδή, η κρίση του προέδρου ότι κάποιος είναι εκτός της γραμμής του κόμματος, είναι αξιολογική κρίση».

Σε ερώτηση για το αν δεσμεύει κάποιον αυτή η κρίση του κ. Κασσελάκη, ο πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας απάντησε: «Όχι βέβαια». Τέλος, ερωτηθείς αν ο κ. Κασσελάκης μπορεί να προβεί σε άλλη ενέργεια, σε περίπτωση που δεν ψηφίσουν τα 2/3 της επιτροπής για τη διαγραφή κάποιου από εκείνους που έχουν παραπεμφθεί, ο κ. Κοτσακάς απάντησε: «Καταστατικά όχι». 


ΣΥΡΙΖΑ: Οι ποινές και η λειτουργία της επιτροπής δεοντολογίας 

Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα εξής σε ό,τι αφορά στις ποινές αλλά και τον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής δεοντολογίας. 

1. Η επιτροπή δεοντολογίας αποτελείται από 15 μέλη, με τους/τις αναπληρωματικούς τους, που εκλέγονται από το συνέδριο του κόμματος, σε ενιαίο ψηφοδέλτιο με ισότιμη αντιπροσώπευση των φύλων. Προϋπόθεση για την υποβολή υποψηφιότητας για την επιτροπή είναι η συμπλήρωση τουλάχιστον πέντε ετών ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η ιδιότητα του μέλους της επιτροπής δεοντολογίας είναι ασυμβίβαστη με οποιοδήποτε άλλο δημόσιο ή κομματικό αξίωμα.

2. Η επιτροπή δεοντολογίας συντάσσει κανονισμό λειτουργίας και κώδικα δεοντολογίας, τους οποίους υποβάλει προς έγκριση στην Κεντρική Επιτροπή.

3. Η επιτροπή δεοντολογίας μεριμνά για την τήρηση του καταστατικού και τη συμμόρφωση των μελών με τις αρχές του κόμματος, όπως αυτές περιγράφονται στο καταστατικό και στον κώδικα δεοντολογίας. Διαπιστώνει παραβιάσεις του καταστατικού και των κανόνων δεοντολογίας και επιβάλλει τις εξής κυρώσεις, ανάλογα με τη βαρύτητα του πειθαρχικού παραπτώματος:

  • Σύσταση,
  • Επίπληξη,
  • Αναστολή της ιδιότητας του μέλους για ορισμένο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν χρόνο,
  • Διαγραφή.

Ειδικά για τις κυρώσεις της αναστολής και της διαγραφής απαιτείται πριν την λήψη απόφασης, γνώμη του ανώτατου οργάνου (Οργάνωση Μελών, Νομαρχιακή Επιτροπή, Κεντρική Επιτροπή) στο οποίο συμμετέχει ο ελεγχόμενος.

4. Η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται μιας υπόθεσης:
(α) αυτεπαγγέλτως,
(β) μετά από καταγγελία του παθόντος/της παθούσας, όταν η αντικαταστατική ή αντιδεοντολογική συμπεριφορά προσβάλλει τα δικαιώματα άλλου μέλους που κατοχυρώνονται στο παρόν καταστατικό,
(γ) μετά από παραπομπή από:

  • την ΟΜ στην οποία ανήκει ο ελεγχόμενος/η ελεγχόμενη.
  • την ΝΕ στην οποία ανήκει ή υπάγεται ο ελεγχόμενος/η ελεγχόμενη.
  • την ΚΕ, τον γραμματέα ή τον πρόεδρο του κόμματος.

5. Η επιτροπή δεοντολογίας κρίνει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό τα πειθαρχικά παραπτώματα των μελών του κόμματος. Ειδικά στην περίπτωση επιβολής αναστολής της ιδιότητας του μέλους ή διαγραφής, αποφασίζει με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) των μελών της. Τα πορίσματά της διαβιβάζονται στον γραμματέα της ΚΕ, ο οποίος και ενημερώνει σχετική την Πολιτική Γραμματεία.

6. Τα μέλη της επιτροπής δεοντολογίας εκλέγονται για μία θητεία.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ