Η σύνθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης βρέθηκε στο στόχαστρο του γερμανικού Τύπου, ο οποίος έδωσε κυρίως έμφαση στην τοποθέτηση του Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών.
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει πως ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας «προκαλεί». Σε άρθρο υπό τον τίτλο «Βαριά λόγια εναντίον της Γερμανίας», σημειώνει: «Στο τέλος η Γερμανία θα πρέπει να πληρώσει, απειλεί. Ο αριστερός καθηγητής Οικονομίας αποκαλεί την πολιτική λιτότητας "δημοσιονομικό waterboarding". Και λέει ότι η Γαλλία χορεύει με τη Γερμανία έναν "χορό του θανάτου"».
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, ακούγεται σαν απειλή η δήλωση του Γ. Βαρουφάκη πως «ό,τι και να λέει ή να κάνει η Γερμανία, πρέπει σε κάθε περίπτωση να πληρώσει». «Εννοεί προφανώς ότι η Γερμανία και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης και οι θεσμοί είτε θα εξυπηρετήσουν την Ελλάδα με μια άφεση χρέους, είτε απλώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια χρεοκοπία της Ελλάδας» προσθέτει.
Το άρθρο τονίζει ότι η πρώτη αντίδραση στην παραπάνω δήλωση του Έλληνα υπουργού ήρθε στη Γερμανία από τον επικεφαλής της «AfD» Μπερντ Λούκε, ο οποίος τόνισε πως «είναι αστείο, αλλά είναι πιθανόν αλήθεια». Ο ίδιος τονίζει ότι δεν πρέπει να δοθεί ένα κούρεμα χρέους στην Ελλάδα και μετά η χώρα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, διότι αυτό θα δημιουργούσε ανάλογες απαιτήσεις και σε άλλες χώρες.
Από την πλευρά της, η Sueddeutsche Zeitung κάνει λόγο για «κυβέρνηση αρχαρίων». Αναφέρει ότι ο ο Γιάννης Δραγασάκης «είναι από τα λίγα μέλη της νέας κυβέρνησης που διαθέτουν κυβερνητική εμπειρία» και τονίζει μεταξύ άλλων ότι αποτελεί δική του ιδέα η πρόταση για τη διεξαγωγή ευρωπαϊκής Διάσκεψης για το Χρέος, στο πρότυπο της Διάσκεψης του 1953 για τη Γερμανία.
Όσον αφορά στον Γιάνη Βαρουφάκη, η εφημερίδα επισημαίνει ότι πριν γίνει επισήμως γνωστή η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, ο ίδιος «δεν μπορούσε πια να κρατηθεί. Ο 53χρονος Έλληνας ανακοίνωσε τον ορισμό του ως υπουργού Οικονομικών στο προσωπικό του ιστολόγιο».
«Ο άνθρωπος, ο οποίος θα πρέπει σύντομα να καθίσει απέναντι από τον Γερμανό συνάδελφό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τιμά το ίματζ επαναστάτη από την πρώτη του μέρα στα καθήκοντά του. Ο Βαρουφάκης, ο οποίος δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται ο ποπ σταρ των Ελλήνων οικονομολόγων. Σε πολλές συνεντεύξεις του ο παθιασμένος ομιλητής έχει καταδικάσει τα σχέδια λιτότητας για την Ελλάδα. Ανακοίνωσε επίσης ότι ως υπουργός θα καταστρέψει τα θεμέλια στα οποία στηρίζεται η ελληνική ολιγαρχία. Ο Βαρουφάκης έχει όμως ακόμη δηλώσει ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη. Θέλει, λοιπόν, να υποβάλει προτάσεις τις οποίες "δεν θα μπορεί να απορρίψει ούτε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε"», σημειώνει το άρθρο.
«Ως άνθρωπος μετριοπαθών τόνων» περιγράφεται ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ενώ επισημαίνεται η δηλωθείσα από τον αναπληρωτή υπουργό Θοδωρή Δρίτσα πρόθεση για τερματισμό της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού στον Πειραιά. «Η ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας αποτελεί, ωστόσο, μια από τις απαιτήσεις των δανειστών από την Ελλάδα» τονίζει η συντάκτρια.
«Για την εξωτερική πολιτική είναι υπεύθυνος ο Νίκος Κοτζιάς, επίσης ένας πρώην κομμουνιστής. Ο Κοτζιάς έχει σπουδάσει στο Μαρβούργο και εργαστεί για πολλά χρόνια υπό τον σοσιαλιστή Γιώργο Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών» προσθέτει, επισημαίνοντας ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο είναι σημαντικά μικρότερο από το προηγούμενο και αυτό αποτελούσε προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος, το άρθρο κάνει αναφορά στον πολιτικό όρκο που έδωσε ο νέος πρωθυπουργός και στη στήριξη που έλαβε για αυτό από τον μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης, ο οποίος υποστήριξε ότι πρέπει να καταργηθεί ο θρησκευτικός όρκος, καθώς, για όσους δεν πιστεύουν, είναι μια παρωδία.