Συνάντηση με τον Νίκο Δένδια είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την επίσκεψη στην Τουρκία και στον απόηχο της on air ρήξης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε το πρωί της Παρασκευής τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και τον ενημέρωσε αναλυτικά για τα πεπραγμένα της παρουσίας του στην Άγκυρα και τις συνομιλίες με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον κ. Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον κ. Δένδια την ικανοποίησή του για τον τρόπο που χειρίστηκε «ένα τόσο δύσκολο και λεπτό ζήτημα».
Εξάλλου, όπως ανέφεραν πηγές του Μαξίμου, ο υπουργός Εξωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως, κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία.
Ο κ. Δένδιας μετέβη στην Αγκυρα, γνωρίζοντας ότι είναι πιθανό η τουρκική πλευρά να «εντάξει» τη συνάντηση στις προσπάθειες της τουρκικής πλευράς να βελτιώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ. Ωστόσο, ο κ. Τσαβούσογλου έκανε αναφορά σε τουρκική μειονότητα και σε ανάγκη να αποφεύγονται οι προκλήσεις, κάτι που δεν μπορούσε να αφεθεί ασχολίαστο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
«Η θέση της Ελλάδας είναι σαφής, η Τουρκία έχει παραβιάσει στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο το Διεθνές Δίκαιο και τη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας» τόνισε χαρακτηριστικά χτες ο κ. Δένδιας. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε και στις κατηγορίες Τσαβούσογλου για το μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας ότι μετά από τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα
Σημειώνεται ότι στις διευρυμένες συνομιλίες που προηγήθηκαν η ελληνική αποστολή έθεσετο ζήτημα της αποκλιμάκωσης αλλά και του μεταναστευτικού, καθώς επίσης τα περιφερειακά ζητήματα για τη Συρία και τη Λιβύη.
Για ορθή αντιμετώπιση εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών έκανε λόγο και ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτή η κίνηση δεν αναπληρώνει τη στάση της κυβέρνησης, που εδώ και ενάμιση χρόνο, χαρακτηρίζεται από αμηχανία και έλλειμμα στρατηγικής. Ενημέρωση για το πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η συνάντηση και το περιεχόμενο των κατ` ιδίαν συνομιλιών, ζήτησε από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ.