Σε δημόσια αντιπαράθεση για τα ελληνοτουρκικά εκτυλίχθηκαν οι δηλώσεις, του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χθες στην Άγκυρα.
Το επεισόδιο ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών αντανακλά τις δυσκολίες στις σχέσεις των δύο χωρών. Χθες, στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων, αναδύθηκαν σχεδόν όλες οι ελληνοτουρκικές διαφορές: μειονοτικό, ανατολική Μεσόγειος, προσφυγικό και κυπριακό.
Mετά το πέρας του ασυνήθιστου περιστατικού, κυβερνητικές πηγές μετέφεραν πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό. Είχαν εκτενή συνομιλία πριν και μετά τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Και είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως», ξεκαθάρισαν οι ίδιες πηγές. Παράλληλα κυβερνητικές πηγές κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η δημόσια και ειλικρινής διατύπωση των διαφωνιών, θα μπορούσε να λειτουργήσει εκτονωτικά στην ένταση των τελευταίων μηνών.
Παρά τις δημόσιες δηλώσεις περί προσπάθειας να συγκροτηθεί και μια θετική ατζέντα, και στους δύο γύρους συζητήσεων, η τουρκική πλευρά έθεσε μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας, αλλά και της ανάγκης να συγκροτηθούν κοινές επιτροπές για την αναστήλωση οθωμανικών μνημείων στην Ελλάδα. Επίσης, κατηγόρησε την Ελλάδα για 18.000 επαναπροωθήσεις, κάτι που η Αθήνα απέρριψε.
Σημειώνεται πως από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών ότι οι όποιες συζητήσεις για διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών θα πρέπει να γίνονται υπό την «ομπρέλα» της Ευρώπης και της ΕΕ αφού από τα γεγονότα στον Έβρο κι έπειτα η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για ελληνοτουρκικό, αλλά για ευρωτουρκικό ζήτημα.
Σε αυτό το κλίμα απομακρύνεται το ενδεχόμενο μιας συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν. «Μία τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες», ξεκαθάρισε χθες η κυβερνητική πριν το επεισόδιο ανάμεσα στους δύο ομολόγους.