Τι είπε ο Τσίπρας στον Σόιμπλε

Τι είπε ο Τσίπρας στον Σόιμπλε Facebook Twitter
5

Σε καλό κλίμα έγινε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, παρά τις εντελώς διαφορετικές απόψεις για το πρόγραμμα δημοσιονομικής λιτότητας. Σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της Ντόιτσε Βέλλε, η συνάντηση τελικά διήρκησε μία ώρα, αντί 30 λεπτών που είχε προγραμματιστεί και υπήρξε θετικό κλίμα και από τις δύο πλευρές.   

Σύμφωνα με πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η DW, σκοπός του κ. Σόιμπλε σε αυτήν την συνάντηση ήταν να εκφράσει και στον κ. Τσίπρα την αναγνώριση του για τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα και να του υπογραμμίσει ότι αυτές οι προσπάθειες έχουν φέρει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ως παραδείγματα τη μείωση του κόστους εργασίας αλλά και την αύξηση των εξαγωγών. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επέμεινε στη συνέχεια ότι τα μέτρα είναι αναγκαία εάν η χώρα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη και ότι το μεταρρυθμιστικό έργο θα πρέπει να το στηρίξει ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας.

Σύμφωνα πάντα με την Ντόιτσε Βέλλε, από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το πρόγραμμα αυτό είναι “νεκρό” καθώς οι επιπτώσεις του οδηγούν στην άνοδο του φασισμού και στην κοινωνική καταστροφή. Υπογράμμισε ότι το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος μέσω της πάταξης της φοροδιαφυγής και της φορολόγησης του πλούτου, αλλά και μέσω της εξίσωσης εσόδων-εξόδων στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ο κ. Τσίπρας κατέληξε ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει άλλα μέτρα λιτότητας. Εδώ ο κ. Σόιμπλε φέρεται να παρενέβη, λέγοντας ότι θέμα της τρόικας είναι επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και όχι τα συγκεκριμένα μέτρα με τα οποία αυτοί θα επιτευχθούν.

Η γερμανική υπηρεσία αναφέρει ακόμη ότι ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το κόμμα του επιδιώκει διαρθρωτικές αλλαγές, με τις οποίες θα οικοδομηθεί ένα αποτελεσματικό κράτος. Δεν είναι όμως-είπε- δυνατόν να εφαρμοστούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις όταν η κοινωνία, η οικονομία αλλά και κρατικός μηχανισμός βρίσκονται σε κατάρρευση. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στον κ. Σόιμπλε και το θέμα της διαπλοκής, φέροντας το παράδειγμα γερμανικής εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που δεν μπορεί να επενδύσει στην Ελλάδα ακριβώς λόγω της διαπλοκής και της γραφειοκρατίας. Του έφερε επίσης ως παραδείγματα τη λίστα Λαγκάρντ και τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και του είπε ότι θα “αποτελούσε μεγάλη υπηρεσία της Γερμανίας αν έδινε την κατάθεση του πρώην διευθυντή της Siemens-Hellas στις ελληνικές αρχές.”

Αναφερόμενος στη διαχείριση του χρέους, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση και παράλληλα ένα νέο «κούρεμα», όπως έγινε στην περίπτωση της Γερμανίας το 1953. «Τα μνημόνια», είπε ο κ. Τσίπρας, «καθιστούν τις χώρες αναξιόχρεες».

Τέλος ο κ. Τσίπρας έθιξε κατά τη DW, και το θέμα του κατοχικού δανείου, ξεκαθαρίζοντας ότι για την Ελλάδα παραμένει ανοιχτό. Όπως τόνισαν κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ στο Βερολίνο, το θέμα θα τεθεί όταν κριθεί ότι ήρθε η σωστή στιγμή. Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε στον κ. Σοίμπλε ότι στηρίζει την σχετική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο Μανώλης Γλέζος για την διευθέτηση του θέματος μαζί με τον πρώην επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ παρατείνει την παραμονή του στη Γερμανία και αύριο στο πρόγραμμά του έχει και ραντεβού με τον Γιοακίμ Φούχτελ.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Και η ομαλοποίηση των σχέσεων με τους Ευρωπαίους ηγέτες βαίνει ομαλώς... Απ'τη μία βγαίνουν οι Συριζαίοι και μιλάνε για κατάργηση των μνημονίων και απ'την άλλη ετοιμάζουν το μεγάλο ξεπούλημα.
> «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή λύση και παράλληλα ένα νέο «κούρεμα», όπως έγινε στην περίπτωση της Γερμανίας το 1953».Αν ο Τσίπρας ονομάζει τις συμφωνίες του 1953 «κούρεμα» και δηλώνει ότι το ίδιο πρέπει να γίνει τώρα για την Ελλάδα, αναγνωρίζει έμμεσα ότι οι πολεμικές αποζημιώσεις της Γερμανίας προς την Ελλάδα έχουν διαγραφεί. Δηλαδή το ακριβώς αντίθετο απ' αυτό που υποστηρίζει ο Γλέζος!
Πίσω όμως απο το γενικευμένο κούρεμα , υπήρχε μια φιλοσοφία ... Και αυτή ήταν ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΤΕΙ η ΔΙΧΟΤΟΜΗΜΕΝΗ Γερμανία και όχι να ξεπουληθεί. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΒΟΗΘΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΛΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΕΚΕΙ , ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ "ΕΓΙΝΑΝ ΑΓΙΟΙ ΛΟΓΩ ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ".ΟΤΑΝ πολύ αργότερα ενοποιήθηκε η Γερμανία τότε επωφελήθηκε στο έπακρο της Ευρωπαϊκής αλληλεγύης.ΤΩΡΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛΑΖΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ ... ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΝΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΡΕΗ ΕΙΤΕ ΜΕ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ ΕΙΤΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ .. Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ!