Τι πρέπει να γίνει έως τις 15 και τι έως τις 22 Ιουλίου

Τι πρέπει να γίνει έως τις 15 και τι έως τις 22 Ιουλίου Facebook Twitter
1

Σύμφωνα με το έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις Βρυξέλλες, μεταφρασμένο στα ελληνικά, οι άμεσες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι εξής:

έως 15 Ιουλίου
• ο εξορθολογισμός του συστήματος ΦΠΑ και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης για αύξηση των εσόδων


• άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος ως μέρος συνολικού προγράμματος μεταρρύθμισης των συντάξεων


• η διασφάλιση της πλήρους νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛ.ΣΤΑΤ


• η πλήρης εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της Συνθήκης για τη σταθερότητα τον συντονισμό και τη διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, κυρίως με την έναρξη λειτουργίας του Δημοσιονομικού Συμβουλίου πριν από την οριστικοποίηση του Μνημονίου Συνεννόησης και με την εισαγωγή ημιαυτόματων περικοπών δαπανών σε περίπτωση παρεκκλίσεων από φιλόδοξους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος αφού ζητηθεί η γνώμη του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και με την επιφύλαξη προηγούμενης έγκρισης από τους θεσμούς.

έως τις 22 Ιουλίου
• η θέσπιση του κώδικα πολιτικής δικονομίας, η οποία αποτελεί μείζονα αναδιάρθρωση των διαδικασιών και των ρυθμίσεων του συστήματος πολιτικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειώσει τις δαπάνες


• η μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (BRRD) με τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην συνέχεια η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει σε:

• Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ή ισόποσα μέτρα μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

• Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ περιλαμβάνοντας την λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, άδειες φαρμακείων, γάλα και λειτουργία αρτοποιείων, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων μεταξύ άλλων.

• Ανοιγμα αγοράς ενέργειας, με την ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ ή ισοδύναμα μέτρα που θα συμφωνηθούν με τους θεσμους.

• Στα εργασιακά, εκσυγχρονισμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Πέραν αυτών, η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα δύσκολο δρόμο να διαβεί με πολλές ενέργειες τις επόμενες ημέρες:

• Στις 20 Ιουλίου θα πρέπει να έχει καταθέσει την πρότασή της για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και την εφαρμογή ενός προγράμματος – υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – για την αποπολοτικοποίηση της διοίκησης και την έμφαση στις ικανότητες των στελεχών της. Το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί με τους θεσμούς, ενώ η κυβέρνηση δεσμεύεται μέσω των αλλαγών που θα φέρει να μειώσει τα κόστη στη δημόσια διοίκηση βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

• Να ζητήσει τεχνική βοήθεια έως τις 20 Ιουλίου από τους θεσμούς και τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της εφαρμογής των όσων έχουν συμφωνηθεί. Μάλιστα, τη βοήθεια αυτή θα την συντονίζει η Κομισιόν. Επίσης, η κυβέρνηση για να επιτύχει την καλύτερη εφαρμογή και έλεγχο του προγράμματος θα αποκαταστήσει πλήρως τις μεθόδους συνεργασίας με τους θεσμούς. Οπερ και σημαίνει ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα, ενώ η κυβέρνηση θα είναι σε στενή συνεργασία μαζί τους για όλα τα νομοθετήματα που θα εισάγει στο Κοινοβούλιο.

• Με εξαίρεση το νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η κυβέρνηση θα επανεξετάσει με στόχο να τροποποιήσει, όλα τα νομοθετήματα που έχει ψηφίσει από τις 20 Φεβρουαρίου και τα οποία οδήγησαν σε οπισθοχώρηση έναντι των προβλέψεων του προηγούμενου προγράμματος. Εναλλακτικά θα πρέπει να εντοπίσει ισοδύναμα μέτρα.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μην δειλιάσουν ποτέ»

Πολιτική / Γεραπετρίτης μετά τις προκλήσεις Φιντάν: «Οι διπλωμάτες έχουν χρέος προς την πατρίδα να μη δειλιάσουν ποτέ»

«Θα έρθουν στιγμές απογοήτευσης και ματαιότητας, όμως πρέπει να έχετε πάντοτε στο μυαλό σας ότι υπηρετείτε την Ελλάδα» είπε απευθυνόμενους στους υποψήφιους ακολούθους πρεσβείας
LIFO NEWSROOM
Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

Πολιτική / Η Αθήνα απαντά στον Φιντάν: Κανένα θέμα κυριαρχίας δεν συζητήθηκε - Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής

«Δεν υπήρξε συμφωνία για το πλαίσιο συζήτησης για την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», τονίζουν διπλωματικές πηγές σχετικά με τα λεγόμενα του Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Διεθνή / Χακάν Φιντάν: Προκαλεί ξανά με «τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης» και «ομογενείς» στα Δωδεκάνησα

Ο Φιντάν είπε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ «συνεχίζει να προστατεύει με προσοχή τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτοντας ότι «κατά την τελευταία μας επίσκεψη στην Αθήνα, δείξαμε την αποφασιστική μας στάση στο θέμα αυτό»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Τα μέτρα ακούγονται πολύ ωραία στη γενικότητά τους, στην πρακτική εφαρμογή τους θα θίξουν πολλές κοινωνικές ομάδες, ορισμένες εκ των οποίων ασκούν σημαντική πίεση στην εκάστοτε εξουσία (και είναι και ομάδες των οποίων χάιδεψε τα αυτιά ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ ήταν στην αντιπολίτευση). Εύχομαι πραγματικά να θεσπισθούν κυρίως οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες προβλέπονται γιατί είναι ντροπή ακόμη να συζητάμε τα αυτονόητα τα οποία θα έπρεπε να θεσπισθούν χωρίς την ύπαρξη μνημονίων.