Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και την κατηγορηματική καταδίκη των δηλώσεων του τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, που χαρακτήρισε το Αγαθονήσι τουρκικό, η Άγκυρα επιμένει στις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.
Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ασκεί κριτική στον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να θέσει τέλος στα απαράδεκτα σχόλια και ενέργειες», ενώ αναφέρει πως οι δηλώσεις και η στάση του «απειλούν την ειρήνη και την ηρεμία στο Αιγαίο».
Το τουρκικό υπουργείο εμμέσως σχολιάζει και την καταγγελία στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ που έκανε χθες η Ελλάδα για «τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας», τονίζοντας ότι η Ελλάδα «με το κακό ιστορικό της σχετικά με την εφαρμογή των θεμελιωδών απαιτήσεων του διεθνούς δικαίου να είναι γνωστό, δεν είναι σε θέση να λέει τίποτα σε κανέναν».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών:
«Οι απόψεις μας σχετικά με τις δηλώσεις και ενέργειες του Έλληνα υπουργού Άμυνας, που απειλούν την ειρήνη και την ηρεμία στο Αιγαίο, έχουν εκφραστεί δημόσια σε διάφορες περιπτώσεις.
Η Τουρκία ενεργεί πάντοτε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το οποίο σέβεται. Από την άλλη πλευρά, έχουμε επανειλημμένα δηλώσει ότι υπάρχουν μια σειρά αλληλένδετα ζητήματα στη θάλασσα του Αιγαίου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Η Τουρκία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίλυση των εν λόγω προβλημάτων, με βάση το διεθνές δίκαιο και μέσω της ειρηνικής οδού. Ως εκ τούτου, με αυτή την αντίληψη έχουν καθιερωθεί δίαυλοι διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.
Η Ελλάδα, της οποίας το κακό ιστορικό σχετικά με την εφαρμογή των θεμελιωδών απαιτήσεων του διεθνούς δικαίου είναι γνωστό, δεν είναι σε θέση να λέει τίποτα σε κανέναν για το θέμα αυτό.
Με αυτή την ευκαιρία, υπογραμμίζουμε για μία ακόμα φορά ότι ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας θα πρέπει να θέσει τέλος στα απαράδεκτα σχόλια και ενέργειες, που στοχεύουν στην παρεμπόδιση των προσπαθειών για την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και φιλίας, καθώς και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».