Συνέντευξη Τύπου παραχωρούν αυτή την ώρα τα μέλη του οικονομικού επιτελείου, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των Θεσμών.
Ο υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε αρχικά πως δεν υπάρχει σύγκλιση σε όλα τα ζητήματα με τους δανειστές, ωστόσο χαρακτήρισε απαραίτητη την επίτευξη της συμφωνίας μέχρι τις 22 Απριλίου και το Εurogroup του Άμστερνταμ.
«Αν δεν έχουμε συμφωνία θα πάμε σε έκτακτο Eurogroup για 25 ή 26 για οριστικές αποφάσεις» τόνισε ο υπουργός που έσπευσε να διευκρινίσει πως η Ελλάδα διατηρεί σαν κυρίαρχη χώρα το δικαίωμα να παίρνει την τελική απόφαση.
Ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε την κατάθεση δύο σχεδίων νόμου στη Βουλή, παρά τις απόψεις των δανειστών. Το ένα νομοθέτημα αφορά τη φορολογία εισοδήματος και περιέχει τις θέσεις της κυβέρνησης -σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών- ενώ το άλλο περιλαμβάνει τις προτάσεις για το ασφαλιστικό.
«Είμαστε ανοιχτοί για τις παρατηρήσεις των θεσμών αυτή την εβδομάδα μέχρι να κατατεθούν τα νομοσχέδια στη βουλή για να κάνουμε αν χρειαστούν τροποποιήσεις», εξήγησε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρχει ενιαία φορολογική κλίμακα για εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα, τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογούνται με τρεις συντελεστές, τα μερίσματα αυτοτελώς με 15%, ενώ η εισφορά αλληλεγγύης θα φορολογείται με «οριακούς συντελεστές».
Αναφορικά με το φόρο εισοδήματος ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως: «Έχουμε βρει το 1% του ΑΕΠ που χρειαζόταν να βγει από τον φόρο εισοδήματος. Έχουμε πάρει πολλές συμβουλές από τους θεσμούς για να είναι δομικά καλύτερο και είναι προοδευτικό φορολογικά».
Πιο συγκεκριμένα, όσο αφορά το αφορολόγητο όριο που θα ισχύσει μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους, αυτό παραμένει σταθερό (δηλαδή στις 1.800 ευρώ) μέχρι τις 20.000 ευρώ, ενώ πάνω από το ποσό αυτό μειώνεται 10 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος. Με βάση τόσο την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος όσο και την κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης, η ανώτατη επιβάρυνση που προκύπτει ανέρχεται στο 50% για εισοδήματα άνω των 200.000 ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε, επίσης, ότι στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον στις 15- 17 Απριλίου, θα υπάρξουν συζητήσεις και για τη διαπραγμάτευση και για το χρέος, ενώ οι επικεφαλής των κλιμακίων θα επιστρέψουν στην Αθήνα από την προσεχή Δευτέρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν τα έχουμε σπάσει».
Επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση είναι μια διαδικασία που πρέπει να κλείσει γρήγορα, όπως και το ζήτημα του χρέους, προκειμένου μετά «να μπουν πιο μπροστά τα θέματα της ανάπτυξης».