Δριμεία επίθεση στην "κυβέρνηση συνεργασίας του κ. Μητσοτάκη με τα συμφέροντα" εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του, σήμερα, σε πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Περιστέρι.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε σε "μάχη κατά του καθεστώτος που οικοδομεί η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη", τονίζοντας ότι "τα τρία χρόνια της διακυβέρνησής του αποδείχτηκε ένας πολιτικός όχι μόνο προσκολλημένος σε συμφέροντα, σε μεθόδους αναξιοκρατίας και ρουσφετιού, αλλά και παντελώς ανεύθυνος, επιπόλαιος, αναξιόπιστος".
Αναφερόμενος μάλιστα στις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, χαρακτήρισε "τελευταίο δείγμα της αναξιοπιστίας και της επικίνδυνης επιπολαιότητάς του", τις "παλινωδίες του με τις πρόωρες εκλογές". "Ο ίδιος άνοιξε το θέμα. Ο ίδιος ανακοίνωνε κάθε τόσο υποψηφιότητες του κόμματός του. Ο ίδιος επέτρεπε, δημιουργούσε διαρροές με ημερομηνίες και εκλογικές στρατηγικές. Και ύστερα ο ίδιος ανακοίνωσε ότι οι πρόωρες εκλογές δεν είναι εθνικά υπεύθυνη επιλογή", είπε χαρακτηριστικά και σχολίασε πως "ήταν εθνικά υπεύθυνη όταν νόμιζε ότι τον βόλευε" και "έγινε ξαφνικά εθνικά ανεύθυνη όταν κατάλαβε ότι δεν τον βολεύει".
Επιμένοντας στο θέμα των εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε ότι "η αλήθεια είναι ότι δεν τολμά να πάει σε εκλογές γιατί καταρρέει", προσάπτοντας στον πρωθυπουργό ότι "πάντα θα βρίσκει μια άλλη ευθύνη για να κρύψει τη δική του προσωπική ευθύνη". Αναφέρθηκε, μάλιστα και στην "ατομική ευθύνη" κατά την περίοδο της πανδημίας, σχολιάζοντας ότι "η ευθύνη αυτών που μας κυβερνάνε τρία χρόνια, δεν υπάρχει πουθενά", η "ευθύνη", είπε, για τις "μεγαλύτερες" αυξήσεις στο ρεύμα, τον "πληθωρισμό" που εκτοξεύτηκε, τα πιο ακριβά καύσιμα στην Ευρώπη, την "πώληση" της ΔΕΗ σε fund εν μέσω ενεργειακής κρίσης, ενώ ακόμα και στη Γαλλία εθνικοποιείται η αντίστοιχη εταιρία ηλεκτρισμού, για την "αισχροκέρδεια" των καρτέλ, για τις "απευθείας αναθέσεις 7,5 δισ.". "Η ευθύνη αυτή σε ποιον ανήκει άραγε;", διερωτήθηκε, ενώ παράλληλα στηλίτευσε το επιχείρημα ότι "δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος". "Το πρόβλημα στον τόπο δεν είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, το πρόβλημα το μεγάλο είναι ότι επί κυβέρνησης Μητσοτάκη έχουν φυτέψει και έχουν αναρριχηθεί πάρα πολλά κλεφτόδεντρα. Αυτά θα ξεριζώσουμε, όχι απλά θα τα κουρέψουμε", δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.
"Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση στη χειρότερη στιγμή για τον τόπο. Έχουμε μια κυβέρνηση που είναι μεν αυτοδύναμη γιατί δεν συνεργάζεται με άλλα κόμματα, αλλά στην πραγματικότητα συνεργασίας με τα μεγάλα συμφέροντα. Διότι τα μεγάλα συμφέροντα είναι αυτά που καθορίζουν ιδίως την οικονομική πολιτική. Μια κυβέρνηση που παρά το γεγονός ότι δεν έχει ούτε μνημόνια ούτε δημοσιονομικούς περιορισμούς, έχει πολλαπλασιάσει τις συνέπειες της κρίσης για τη μεγάλη πλειοψηφία αλλά και τα κέρδη μιας μικρής μειοψηφίας", "δέκα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και τριών μεγάλων funds", "των εκατοντάδων γαλάζιων golden boys". "Γι' αυτούς και τα συμφέροντά τους ενδιαφέρεται. Και κυβερνά με το ψέμα και με την προπαγάνδα της ενημέρωσης 108", είπε, στηλιτεύοντας την 108η η θέση της χώρας στον κόσμο στην ελευθερία του Τύπου και τονίζοντας πως είναι "επιτακτική ανάγκη αυτή η κυβέρνηση να φύγει".
Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας, αφού υπενθύμισε ότι ο "ΣΥΡΙΖΑ δε φοβήθηκε την ευθύνη", αναγνώρισε την "ευθύνη" που τον "βαραίνει", εφόσον είναι η επόμενη κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως "η πιο μεγάλη ευθύνη που κουβαλάμε είναι απέναντι στις επόμενες γενιές, τις νέες και τους νέους".
Επικαλούμενος, μάλιστα, το στίχο "ενός από τους ποιητές αυτής της γενιάς που γεμίζει στάδια όπως στη Νέα Σμύρνη", του ράπερ Λεξ, για το «ίδιο παρόν και αβέβαιο μέλλον», επιτέθηκε στη "Δεξιά" που "στέρησε" στους νέους "τα βασικά" και που "επέλεξε να τους βάλει στο σημάδι". Θέλησε, λοιπόν να "ξεκαθαρίσει από τη καρδιά των Δυτικών Συνοικιών, από το Περιστέρι" πως "όσα διεκδικούν οι νέες και οι νέοι σήμερα είναι ταυτόχρονα και δικές μας διεκδικήσεις". Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για την δημόσια Παιδεία και τα δικαιώματα των νέων στην εργασία και στη στέγη, ενώ μίλησε και για τη δέσμευση για την επαναφορά της "δικαιοσύνης σε αυτόν τον τόπο", τονίζοντας ότι "οι ανισότητες δεν είναι φυσικό φαινόμενο" και ότι "πρέπει να τις χτυπήσουμε". "Τη δικαιοσύνη που τόσο βάναυσα επιχείρησε να κακοποιήσει και να χειραγωγήσει η κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη", συνέχισε, παραπέμποντας αυτή τη φορά στις εξελίξεις για τη Novartis και καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι επιχείρησε "να μετατρέψει σε σκευωρία ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα", "διώκοντας όσους επιχείρησαν να αποκαλύψουν και να διαλευκάνουν το σκάνδαλο και τους υπαίτιούς του", "τους πολιτικούς τους αντιπάλους, τους δημοσιογράφους, ακόμη και τους δικαστές". "Δεν υπάρχει και με τη βούλα της Δικαιοσύνης καμία σκευωρία. Υπάρχει μόνο το σκάνδαλο", υπογράμμισε και δεσμεύτηκε και πάλι "να δοθούν απαντήσεις" στα ερωτήματα που έχουν προκύψει, όπως "ποιοι χρηματίστηκαν".
"Το πρώτο που πρέπει να γίνει, όμως, για να ανοίξει ο δρόμος της δικαιοσύνης και της προόδου είναι να απαλλαγούμε από τη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι ιδεοληψίες, η διαχειριστική τους ανικανότητα και πάνω απ' όλα η σπουδή τους να υπηρετήσουν συμφέροντα, αφήνουν πίσω μια κοινωνία βαθιά πληγωμένη", σημείωσε, αφήνοντας αιχμές για το ρόλο της κυβέρνηση και στο νέο "διεθνές οικονομικό σκάνδαλο" με την Uber, που "έκανε με το αζημίωτο υπουργούς και κυβερνήσεις συνέταιρους για να επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη". Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για "όργιο συκοφαντίας και παραπληροφόρησης" επί διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου "να επιβάλουν τότε, την διαβόητη Uber". "Να σας θυμίσω τι έλεγαν τότε ο κ. Μητσοτάκης και μια σειρά στελέχη της ΝΔ; Πώς μας κατηγορούσαν ότι είμαστε εχθρικοί στις επενδύσεις; Τώρα βέβαια όλοι αυτοί κατάπιαν τη γλώσσα τους", τόνισε και ισχυρίστηκε πως όλο αυτό δείχνει πως "η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τις λίγες, αν όχι η μόνη, που αντιστάθηκε στις Σειρήνες μιας τέτοιας ‘επένδυσης'". "Γιατί εμείς δε δουλεύουμε για κανέναν άλλον από την κοινωνία και τις ανάγκες της", υπογράμμισε.
"Το πάρτι των δέκα επιχειρηματικών ομίλων, των δέκα μεγάλων οικογενειών, των τριών funds και των εκατοντάδων κομματικών αξιωματούχων, το πάρτι που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια από το υστέρημα του λαού, θα τελειώσει αμέσως μετά τις εκλογές", διαμήνυσε στη συνέχεια ο Αλ. Τσίπρας, παραπέμποντας στο "σχέδιο" του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκειμένου "να αποδείξει από τις πρώτες μέρες στον ελληνικό λαό ότι έχει πλέον μια κυβέρνηση που κυβερνά γι' αυτόν, μαζί με αυτόν και όχι για τρίτους". Το εν λόγω σχέδιο, στους βασικούς άξονες του οποίου αναφέρθηκε επιγραμματικά, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, έναν "ισχυρό ρόλο του κράτους, ως ανάχωμα απέναντι στην ενεργειακή φτώχεια" και "μια σειρά μέτρων για την αποτελεσματική ανάσχεση της ακρίβειας". "Δε σας τάζουμε σοσιαλισμό, αλλά αυτό υποσχόμαστε, ότι θα σταματήσουμε τουλάχιστον τη βαρβαρότητα,", είπε ανταποκρινόμενος στα συνθήματα του κοινού και φέρνοντας και πάλι ως παράδειγμα την επανεθνικοποίηση της εταιρίας ηλεκτρισμού στη Γαλλία.
Κλείνοντας, μάλιστα, εκτίμησε ότι "θα είναι πρώτος και με μεγάλη διαφορά" και "κανείς δε μπορεί πλέον αυτό να συνεχίζει να το αμφισβητεί". "Δεν είναι κομματικός στόχος. Είναι στόχος και ανάγκη κοινωνική να φύγει η κυβέρνηση συνεργασίας του κ. Μητσοτάκη με τα συμφέροντα. Είναι ανάγκη κοινωνική να ανασάνει ο τόπος", δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας ολοκληρώνοντας την ομιλία του στην πλατεία Περιστερίου.
«Ο λόγος του μύριζε ναφθαλίνη»
"Στη σημερινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, στο Περιστέρι, οι νότες της μουσικής ήταν πιο ενδιαφέρουσες και πιο επίκαιρες από τον πεπαλαιωμένο λόγο του κ. Τσίπρα, λόγο που απέπνεε ναφθαλίνη" τόνισε σε δήλωση του ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας την αποψινή ομιλία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Ο κ.Οικονόμου υπογράμμισε ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ "δεν έχουν καμία σχέση με το σήμερα ούτε με το αύριο" και έκανε λόγο για "χρεοκοπημένα ιδεολογήματα της παλαιοαριστεράς' και για "παλιομοδίτικες θεωρίες".
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι "στο τέλος το συνειδητοποίησε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, λέγοντας ότι πρέπει να τελειώνει για να ακούσουν οι παριστάμενοι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να διαβάζει τον κόσμο μας -έναν κόσμο που άλλαξε ολοκληρωτικά μετά το 2020 και συνεχίζει να αλλάζει ραγδαία- με ξεπερασμένα θεωρητικά εργαλεία της εποχής του ψυχρού πολέμου και άλλα "ηχηρά παρόμοια".
Προσέθεσε πως "όσα γνωρίζει, όσα σκέφτεται και όσα προτείνει ο κ. Τσίπρας δεν έχουν καμιά σχέση ούτε με το σήμερα, ούτε με το αύριο της κοινωνίας και της Πατρίδας. Επενδύοντας σε χρεοκοπημένα ιδεολογήματα της παλαιοαριστεράς δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα τόσο στην κοινωνία της δράσης και της δημιουργίας όσο και στη νεολαία, για την οποία η Κυβέρνηση δημιουργεί μια Ελλάδα με περισσότερες ευκαιρίες για προσωπική εξέλιξη και ευημερία και κατέληξε:
"Στο διάστημα της διακυβέρνησής μας έχουμε επενδύσει στις πράξεις και βοηθάμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τον παγκόσμιο τυφώνα των κρίσεων. Ακόμα και μια σταγόνα πράξης, στην εποχή που ζούμε, είναι πιο χρήσιμη από τόνους παλαιομοδίτικης θεωρίας".