Τσίπρας από την Ιταλία: Στόχος μια «νέα ηγεμονία των προοδευτικών ιδεών»

Τσίπρας: Facebook Twitter
Φωτ.: Facebook - Alexis Tsipras
0

Με την ηγεσία αριστερών κομμάτων της Ιταλίας συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέχεια των επαφών του στην γειτονική χώρα

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχολίασε τις «πολλαπλές μορφές της αριστεράς και των προοδευτικών κομμάτων» στην Ιταλία και πρόσθεσε πως στόχος είναι μια «νέα ηγεμονία των προοδευτικών ιδεών». Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook αναφέρθηκε στις συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Ιταλικής Αριστεράς, Νίκολα Φρατογιάνι και με την πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Έλλη Σλάιν.

Αναλυτικά ανέφερε: 

«Συνάντησα χθες τον πρόεδρο της Ιταλικής Αριστεράς (Sinistra Italiana), Νίκολα Φρατογιάνι και σήμερα την πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος (Partito Democratico), Έλλη Σλάιν. Και οι δύο ηγέτες των κομμάτων που προέκυψαν από τους μετασχηματισμούς και τις διασπάσεις του ιστορικού PCI του Ενρίκο Μπερλινγκουέρ.

Με τον Νίκολα γνωριζόμαστε από τους κοινούς μας αγώνες στο κίνημα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, τις διαδηλώσεις στη Γένοβα και αργότερα στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στη Φλωρεντία, τότε που διαμορφώθηκε μια νέα πληθυντική ταυτότητα για την ευρωπαϊκή αριστερά.

Την Έλλη τη γνώρισα σήμερα. Μια δυναμική νέα γυναίκα, εκπρόσωπος μιας νεότερης γενιάς που η σχέση της με τη πολιτική πέρασε περισσότερο μέσα από τα κινήματα για την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, το φεμινιστικό και το LGBT+ κίνημα.

Το θετικό για τις πολλαπλές μορφές της αριστεράς και των προοδευτικών κομμάτων στη γειτονική Ιταλία, είναι ότι τουλάχιστον ασχολούνται περισσότερο με τη Μελόνι, παρά με το να ανταλλάσσουν φίλια πυρά. Συζητάνε μεταξύ τους και βρίσκονται μαζί στις ίδιες διαδηλώσεις. Και κυρίως ότι ο εκλογικός τους νόμος τους προσανατολίζει να εργάζονται με ορίζοντα έναν μελλοντικό εκλογικό συνασπισμό που θα έχει στόχο να ανατρέψει τη δεξιά από τη διακυβέρνηση.

Μαζί τους είχα την ευκαιρία να συζητήσω για όλα αυτά αλλά και για τα μεγάλα διακυβεύματα της εποχής μας που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των ευρωπαίων πολιτών. Την κλιματική κρίση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Την κοινωνική δικαιοσύνη και την καταπολέμηση των ανισοτήτων. Την προάσπιση του κράτους δικαίου. Τις προκλήσεις για τους νέους και το μείζον θέμα του στεγαστικού. Τη στήριξη της δημόσιας υγείας και παιδείας.

Την αντιμετώπιση του ρατσισμού και την προώθηση μιας δίκαιης ευρωπαϊκής συμφωνίας μετανάστευσης και ασύλου, ώστε να μην έχουμε ξανά τραγωδίες όπως της Πύλου και της Lampedusa, που ντροπιάζουν τους λαούς μας. Την άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα. Την ειρήνη στη βάση του διεθνούς δικαίου στην Ουκρανία.

Η παραγωγή πολιτικής σκέψης αλλά και εναλλακτικής πρότασης πάνω στα μεγάλα διακυβεύματα της εποχής μας, είναι αυτή που μπορεί να δώσει ξανά την ελπίδα -για να θυμηθώ και τον Γκράμσι- για μια νέα ηγεμονία των προοδευτικών ιδεών, απέναντι στη σημερινή κυριαρχία της δεξιάς»

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Νετανιάχου Μητσοτάκη: Τι είπαν για διμερή συνεργασία και ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγει

Πολιτική / Συνάντηση Νετανιάχου Μητσοτάκη: Τι είπαν για διμερή συνεργασία και ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγει

Αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις προκλήσεις στη Συρία, στον Λίβανο και στην Ερυθρά Θάλασσα, αναφέρει το Γραφείο του Έλληνα πρωθυπουργού
LIFO NEWSROOM
Θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα σώματα ασφαλείας, διαμηνύει η κυβέρνηση

Πολιτική / Θα εξαντληθεί κάθε δημοσιονομικό περιθώριο και για τα σώματα ασφαλείας, διαμηνύει η κυβέρνηση

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ασκείται κεντρικά, δηλώνει με έμφαση το Μαξίμου προς βουλευτές και υπουργούς που ζήτησαν αυξήσεις στους μισθούς πυροσβεστών, λιμενικών και αστυνομικών
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Στο Παρίσι για τη σύνοδο των ηγετών για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Στο Παρίσι για τη σύνοδο των ηγετών για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ουκρανία

Στη Σύνοδο θα μετάσχει η πλειονότητα των ηγετών της Ε.Ε., η ηγεσία των ευρωπαϊκών θεσμών και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ενώ έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και χώρες εκτός Ε.Ε.
LIFO NEWSROOM