Αύριο, η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει εκ νέου συγκεκριμένες προτάσεις αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, στη δευτερολογία του στο Ευρωκοινοβούλιο. Ξεκαθάρισε ότι δεν έχει κρυφό σχέδιο για έξοδο για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, τονίζοντας πως «αν είχα στόχο κάτι τέτοιο δεν θα έκανα τις δηλώσεις που έκανα μετά το δημοψήφισμα και δεν θα ερμήνευα έτσι το αποτέλεσμα».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι στόχος είναι ένα βιώσιμο πρόγραμμα. «Ο δανεισμός είναι μια μορφή αλληλεγγύης. Εμείς όμως θέλουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα, ακριβώς για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε τα δανεικά που πήραμε. Και όταν ζητάμε απομείωση του χρέους, την ζητάμε ακριβώς για να είμαστε σε θέση να επιστρέψουμε αυτά τα δανεικά και για να μην είμαστε υποχρεωμένοι διαρκώς σε νέα δάνεια για να ξεπληρώνουμε τα παλαιότερα».
Υποστήριξε ότι αν η συζήτηση και η διαπραγμάτευση διεξάγονταν αποκλειστικά ανάμεσα σε Αθήνα και Κομισιόν, θα είχε βρεθεί λύση εδώ και καιρό, ενώ πρόσθεσε ότι σέβεται απόλυτα τους νόμους που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη.
Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις που πρέπει να καταργηθούν, όπως οι πρόωρες συντάξεις και τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες και οι δεσμεύσεις είναι δεδομένες. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει τη δέσμευση να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά διατηρεί το δικαίωμα να πει εκείνη πού θα μπουν τα φορολογικά βάρη. «Αν δεν είναι δικαίωμα μιας κυρίαρχης κυβέρνησης να επιλέξει με ποιον τρόπο θα βρει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει τους απαιτούμενους στόχους, τότε θα πρέπει να υιοθετήσουμε μια αντίληψη ακραία και αντιδημοκρατική. Ότι στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δεν θα πρέπει να γίνονται εκλογές. Θα πρέπει να διορίζονται κυβερνήσεις, να διορίζονται τεχνοκράτες και αυτοί να αναλαμβάνουν την ευθύνη των αποφάσεων», πρόσθεσε.
Επισήμανε επίσης πως συμφωνεί απόλυτα με όσους υποστήριξαν ότι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να παίξει πιο ενεργό ρόλο και αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να έχουμε εξουσιοδοτήσει εντός της τρόικας να λαμβάνει αποφάσεις το ΔΝΤ και να μην είναι το Ευρωκοινοβούλιο».
Απέρριψε την εντύπωση που, όπως είπε, έχει δημιουργηθεί ότι η Ελλάδα δεν έχει καταθέσει προτάσεις. Όπως είπε, η Αθήνα έχει καταθέσει κείμενο 47 σελίδων, ενώ την προηγούμενη Δευτέρα κατέθεσε νέο κείμενο αξιόπιστων προτάσεων που έγινε δεκτό ως βάση και από τους τρεις θεσμούς.
Απαντώντας σε όσα είχε δηλώσει νωρίτερα ο Βέμπερ, τόνισε ότι «η σημαντικότερη στιγμή αλληλεγγύης της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας ήταν το 1953, όταν η χώρα σας έβγαινε καταχρεωμένη και λεηλατημένη από δύο παγκόσμιους πολέμους - και η Ευρώπη, οι ευρωπαϊκοί λαοί, έδειξαν την μέγιστη αλληλεγγύη στη σύνοδο του Λονδίνου το 1953, όταν αποφάσισαν τη διαγραφή του 60% του χρέους της Γερμανίας, καθώς και ρήτρα ανάπτυξης».
Απαντώντας στις αναφορές του Γκι Φερχόφστατ για το έργο της κυβέρνησης, είπε ότι περισσότερο διαπραγματευόμαστε παρά κυβερνάμε εδώ και πέντε μήνες. Αλλά, πρόσθεσε, κάναμε πολλά, όπως η λίστα Λαγκάρντ, το τέλος των τριγωνικών συναλλαγών κλπ.
«Μιλήσατε πολλοί για την ελληνική τραγωδία. Ο Σοφοκλής με την Αντιγόνη μας έμαθε, πως υπάρχουν στιγμές, που υπέρτατος νόμος από τους νόμους των ανθρώπων είναι το δίκαιο των ανθρώπων και νομίζω ότι αυτή είναι μία τέτοια στιγμή», είπε.
Δείτε LIVE όλες τις εξελίξεις, λεπτό προς λεπτό ΕΔΩ.
σχόλια