«Επιβεβαιώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι σέβονται τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου» ανέφερε κατά τη συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Δεν υπάρχει πέμπτη αξιολόγηση», είπε και πρόσθεσε «ξεχάστε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, το email Χαρδούβελη και υφεσιακά μέτρα». Ως προς τις μεταρρυθμίσεις, κατέστη σαφές, όπως ανέφερε, ότι οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για τη συγκρότηση και την υλοποίηση της λίστας. «Ξεκαθαρίσαμε ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία. Τα πολιτικά θέματα θα συζητούνται στις Βρυξέλλες, οι τεχνικές πληροφορίες στην Αθήνα» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων.
Σε ερώτηση πότε θα είναι έτοιμη η λίστα των μεταρρυθμίσεων, ο πρωθυπουργός είπε πως συμφώνησαν ότι «είναι λάθος να βάζουμε χρονικά όρια γιατί τότε θα ασκηθεί αρνητική κριτική». Επεσήμανε ότι η λίστα θα είναι έτοιμη το συντομότερο δυνατό, και θα κινηθούν οι διαδικασίες ώστε να συνεδριάσει το συντομότερο το Eurogroup για την έγκρισή της.
Όσον αφορά στη συμφωνία περί χρηματοδότησης, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας. Τόνισε ότι οι υποχρεώσεις της χώρας είναι εξασφαλισμένες και οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες είναι ασφαλείς.
Απευθυνόμενος σε όσους προσπαθήσουν να καλλιεργήσουν κλίμα ανασφάλειας, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκύψει και κάλεσε τους πολίτες να σταθούν ψύχραιμοι. «Προειδοποιώ όσους θέλουν να παίξουν με τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, ότι ματαιοπονούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Το σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση δεν εξαντλείται στη διαπραγμάτευση αλλά νομοθετεί το πρόγραμμα της. Συζητάμε αλλά ταυτόχρονα νομοθετούμε», τόνισε. «Η πολιτική διαπραγμάτευση ήταν το κλειδί για να ξαναβάλουμε σε ράγες τη συμφωνία με τους εταίρους» τόνισε και πρόσθεσε ότι «έχουμε όλοι την ίδια ανάγνωση πάνω στη συμφωνία».
Επεσήμανε ακόμα πως ήταν σημαντική εξέλιξη το «ότι επιβεβαιώθηκε στο ανώτατο επίπεδο ότι στη χώρα μας υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και χρέος μας είναι να την αντιμετωπίσουμε». Αναφέρθηκε και στα κονδύλια ύψους 2 δισ. ευρώ που θα παρέχει η Κομισιόν στην Ελλάδα, στη διάρκεια του 2015, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Σημείωσε ότι πρόκειται για έναν «θετικό απολογισμό στα πλαίσια του δυνατού. Φεύγουμε αισιόδοξοι αλλά και πεπεισμένοι ότι υπάρχουν δυνατότητες διαπραγμάτευσης και συνεννόησης παρά τους δυσμενείς πολιτικούς συσχετισμούς».
Απαντώντας σε μία ερώτηση για τη διαπραγμάτευση, έκανε λόγο για πολιτική σύγκρουση ανάμεσα σε μια Ευρώπη με συντηρητική νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και την ελληνική κυβέρνηση. Ακόμα, μίλησε για προσπάθεια αποδόμησης του υπουργού Οικονομικών από τον Τύπο, διαψεύδοντας ότι στη χθεσινοβραδινή συνάντηση του ετέθη ζήτημα αντικατάστασης Βαρουφάκη από τους εταίρους, ενώ δήλωσε ότι η κυβέρνηση τον στηρίζει απόλυτα.
Όπως είπε ακόμα, την ερχόμενη εβδομάδα θα έρθει στην Αθήνα ο υπουργός Επικρατείας της Ελβετίας για να προχωρήσουμε σε συμφωνία ώστε να έχουμε στοιχεία για τις καταθέσεις των Ελλήνων εκεί.
σχόλια