Μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή τις τουρκικές απειλές για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, μια ρήση που λέει «αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει».
Μιλώντας κατά την κοινή συνέντευξή του με το πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη στάση της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
«Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως η Ελλάδα μένει αταλάντευτη στον δρόμο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας.
«Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας», τόνισε και επιπλέον σημείωσε πως οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι, όποιος έχει σχέδιο είναι σταθερός και διαπραγματεύεται και υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, πετυχαίνει.
«Μπορεί να μην πετύχαμε την επίλυση του Κυπριακού, σε αυτή τη φάση των συνομιλιών, θα παραμείνουμε όμως σταθεροί στην ανάγκη να μην υπάρξει οριστικό τέλος στις συνομιλίες, και κάποια στιγμή με πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου», σημείωσε.
«Και ταυτόχρονα, στην εξωτερική πολιτική, θυμάμαι μια ρήση που την κρατάω πάντοτε στο μυαλό μου, που λέει ότι αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει, αλλά αυτός που είναι καλός φύλακας δεν χρειάζεται να γαβγίζει. Εμείς, λοιπόν, δεν έχουμε μεγάλες κορώνες ούτε γαβγίζουμε πολύ, αλλά πιστεύω ότι προασπίζουμε αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. [...] Ας κρατήσουν αυτή τη ρήση και οι γείτονές μας», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερός πυλώνας στην περιοχή και τώρα που ανακάμπτει από μια μακρόχρονη οικονομική κρίση, ξανακερδίζει χαμένο έδαφος και αναδεικνύεται σε μια χώρα πολύτιμος εταίρος της ΕΕ, πολύτιμη χώρα για το ΝΑΤΟ, λόγω των σχέσεων μας με κρίσιμες χώρες στην ευρύτερη περιοχή», επισήμανε.
σχόλια