Μήνυμα προς τους υπουργούς της κυβέρνησής του για επίσπευση της τέταρτης αξιολόγησης, της τελευταίας, όπως εξήγησε, αξιολόγησης πριν την έξοδο από το πρόγραμμα, απέστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.
Κατά την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι οι βουλευτικές εκλογές να γίνουν το φθινόπωρο του 2019, με την ολοκλήρωση της θητείας της.
«Στόχος αυτής της κυβέρνησης -ταυτόχρονα με την υπέρβαση της κρίσης, την έξοδο από τα μνημόνια- είναι να οδηγήσει στη λαϊκή ετυμηγορία στο τέλος της θητείας της. Και τέλος της θητείας μας είναι το φθινόπωρο του 2019, ούτε καν οι ευρωεκλογές του 2019» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Γιατί ακούω διάφορες κουβέντες, διάφορες σκέψεις. Οι ευρωεκλογές απλά θα διαψεύσουν, παταγωδώς μάλιστα, όλους όσοι έχουν σπεύσει να διαμορφώσουν πολιτικούς συσχετισμούς, μέσα από αμφίσημες και αμφιβόλου αξιοπιστίας δημοσκοπικές έρευνες που διαμορφώνουν μια πλαστή εικόνα, όχι μόνο τώρα -αλλά και παλιότερα- σε σχέση με την κρίση του ελληνικού λαού» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Το βασικό ορόσημο για εμάς είναι ο επόμενος Αύγουστος, η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία και το τέλος των προγραμμάτων» τόνισε.
«Βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία για την υλοποίηση του στόχου που μας έφερε στη διακυβέρνηση της χώρας, στην έξοδο από την επιτροπεία και το τέλος των προγραμμάτων», ανέφερε κατά την εισαγωγική του ομιλία.
«Μην ξεχνάμε ότι αυτή η κυβέρνηση συγκροτήθηκε από κόμματα με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες με έναν όμως κοινό κεντρικό πολιτικό στόχο: την ασφαλή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, την ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Και με βασικό συνδετικό ιστό την ειλικρίνεια και την κοινή μας πίστη στις ανεξάντλητες δυνάμεις του ελληνικού λαού, που δεν του άξιζε να του τις στερεί ένα κύκλωμα διαπλοκής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και διαφθοράς, που έχει και τη βασική ευθύνη για τη χρεοκοπία» υπογράμμισε.
«Κανείς στην Ευρώπη σήμερα δεν συζητά το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής για την Ελλάδα. Αυτό που συζητάμε με τους θεσμούς είναι τις λεπτομέρειες μιας καθαρής εξόδου, μιας εξόδου δηλαδή που δεν θα συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις, από ένα νέο μνημόνιο» ανέφερε.
«Η συζήτηση περί προληπτικής γραμμής στήριξης που κάποιοι προσπάθησαν να διατηρήσουν ζωντανή, είναι μια τελειωμένη συζήτηση. Μπορεί κάποιοι να κάνουν απέλπιδες προσπάθειες, ακόμα και σήμερα, για να την αναστήσουν, για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς, όμως η πραγματικότητα τους διαψεύδει» παρατήρησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Προσέθεσε πως η κυβέρνηση συζητά με τους θεσμούς το αναπτυξιακό σχέδιο, από το οποίο θα προκύψουν άλλωστε και τα βασικά κριτήρια για εποπτεία της ελληνικής οικονομίας, όπως και το θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη της κυβέρνησης να εργαστούν με αίσθημα ευθύνης το διάστημα που απομένει και κάλεσε όποιον έχει αντιρρήσεις να τις πει τώρα.
«Αναμένω όλοι και όλες σας να εργαστείτε με αίσθημα ευθύνης διότι τώρα κρίνεται η επιτυχία της κυβέρνησης και η λήξη προγράμματος. Δεν υπάρχει άλλη αξιολόγηση. Είναι η τελευταία. Και άρα πιθανές εκκρεμότητες δεν μπορούν να μετατεθούν στο μέλλον» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.
«Σας ενημερώνω λοιπόν ότι δεν θα δεχτώ καθυστερήσεις, κωλυσιεργείες και τεχνητά εμπόδια. Εδώ κρίνεται το συλλογικό μας στοίχημα και όχι το ατομικό έργο κάθε υπουργού. Όποιος, λοιπόν, έχει αντιρρήσεις να τις εκφράσει τώρα. Έχουν μείνει περίπου ογδόντα ημέρες για να κλείσει η αξιολόγηση. Θέλω σε αυτές τις ογδόντα μέρες να δώσετε όλες σας τις δυνάμεις για την ολοκλήρωση του προγράμματος», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
«Δεν απειλούμε κανέναν και δεν φοβόμαστε κανέναν»
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την τοποθέτησή του προς το υπουργικό συμβούλιο, αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική αλλά και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, καθώς και στην κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών στις φυλακές της Αδριανούπολης.
«Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία εντείνει την προκλητικότητά της και οξύνει την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Η στάση της αυτή σχετίζεται και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό της αλλά και με ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, ειδικότερα γύρω από το Συριακό που αποτελεί και τον βασικότερο αποσταθεροποιητικό παράγοντα της περιοχής» εξήγησε.
«Από την πλευρά μας συνεχίζουμε να αξιοποιούμε κάθε επιρροή που διαθέτουμε. Το αυστηρό μήνυμα των Ευρωπαίων προς την Τουρκία αποτελεί σημαντική εξέλιξη», είπε.
«Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής η στάση μιας άκριτης και στείρας αντιπαράθεσης πιστεύω ότι κάνει ζημιά, όχι στην κυβέρνηση αλλά στη χώρα» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:
«Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και ασφαλής. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Δεν απειλούμε κανέναν και δεν φοβόμαστε κανέναν. Να αφήσουν οι γείτονες την επιθετική ρητορική. Ας αφήσουν τις επιθέσεις και ας προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό σε μία κίνηση καλής θέλησης για την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη».
«Είναι μία κίνηση που την περιμένουμε. Θα κάνουμε υπομονή. Ας καταλάβουν όλοι ότι κρίνονται και από εμάς και από τη διεθνή κοινότητα» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
«Είναι άδικο να κρατούνται» είπε και απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Τουρκίας επικαλέστηκε τη συμπεριφορά που είχε η ελληνική πλευρά, στο παρελθόν, σε περιστατικό με Τούρκους στρατιώτες, που είχαν περάσει στο ελληνικό έδαφος: «Όπως εμείς, στο παρελθόν, επιστρέψαμε Τούρκους στρατιώτες που κάνοντας περιπολία πέρασαν στα ελληνικά σύνορα, έτσι περιμένω σήμερα από τον Τούρκο Πρόεδρο να κάνει το ίδιο».
Να επιλύσουμε τα ζητήματα με Αλβανία και ΠΓΔΜ, χωρίς υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές θέσεις
«Με δεδομένο ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένταση, έχουμε έναν ακόμη λόγο να επιδιώκουμε το κλείσιμο όσο το δυνατόν περισσότερων μετώπων στην εξωτερική μας πολιτική, ώστε να μην σπαταλάμε διπλωματικό και πολιτικό κεφάλαιο, και με αυτή την έννοια, θα πρέπει να συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, ώστε να επιλύσουμε τα ζητήματα στα βόρεια σύνορά μας τόσο με την Αλβανία, αλλά και με την πΓΔΜ, χωρίς υποχωρήσεις από πάγιες εθνικές μας θέσεις και με αίσθημα εθνικής ευθύνης» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Η Ελλάδα, ως δύναμη σταθερότητας και δημοκρατίας στην περιοχή, οφείλει να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια που διασφαλίζει ένα περιβάλλον καλής γειτονίας, συνεργασίας και αλληλοσεβασμού» πρόσθεσε και σημείωσε: «Θα ήταν ευχής έργο, τουλάχιστον στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής να υπήρχε ένα κλίμα συνεννόησης και ενότητας από τις πολιτικές δυνάμεις».
«Λυπάμαι, αλλά δεν το βλέπω. Μακάρι να διαψευστώ» συμπλήρωσε.
σχόλια