Έτοιμος να κυβερνήσει ακόμη και αύριο δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι ήταν έτοιμος να κυβερνήσει και στις 17 Ιουνίου αλλά δεν το επέτρεψαν τα συμφέροντα. Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη εξέφρασε επίσης την ανησυχία του ότι η χώρα οδηγείται σε ένα «μακρόσυρτο δράμα» και υποστήριξε ότι με τα νέα μέτρα η κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει. Όπως είπε, στόχος της νεοφιλελεύθερης Ευρώπης είναι η κινεζοποίηση της Ελλάδας και η γρήγορη «εξίσωση» της χώρας με χώρες όπως η Βουλγαρία. Κάλεσε ακόμη την κοινωνία να αντισταθεί για να μην περάσουν τα μέτρα και για να σταματήσει ο ολισθηρός δρόμος προς την καταστροφή.
Επέμεινε ότι η Ελλάδα επελέγη ως ένα πειραματόζωο και σημείωσε πως αν δεν απασχολούσε κανέναν η πιθανότητα χρεοκοπίας, «τότε θα είχαν ξεμπερδέψει μαζί μας πολύ καιρό πριν. Γιατί μέσα στη λαϊκιστική τους αναφορά στην εγχώρια πολιτική σκηνή ότι ταϊζουν τους τεμπέληδες Έλληνες έχουν πρόβλημα. Γιατί είναι δομικό πρόβλημα. Το ευρώ δεν μπορεί να σταθεί αν φύγει μια χώρα – μέλος».
Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, αν η Ελλάδα δεν είχε το ευρώ, τότε θα είχε την τύχη της Αργεντινής πολύ πιο νωρίς και με το ελικόπτερο θα είχαν φύγει οι προηγούμενοι, που πανηγύριζαν δύο συνεχείς χρεοκοπίες της χώρας.. Επισήμανε επίσης ότι η Αργεντινή είχε παραγωγική βάση, αντίθετα με την Ελλάδα, για αυτό, όπως σημείωσε, μια χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν πιο επώδυνη.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνονται σενάρια εξόδου από το ευρώ.
Για την επιμήκυνση του χρέους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:
«Εμείς είμαστε αντίθετοι γιατί πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος είναι η ακύρωση του μνημονίου και η επαναδιαπράγματευση των όρων σύμβασης. Να γίνει μερική διαγραφή χρέους και ένα μορατόριουμ για την ανάπτυξη, όπως έγινε προ δεκαετιών στη Γερμανία. Τώρα αν η απάντηση στο πρόβλημα του χρέους που παραμένει μετά από δύο διαδικασίες κουρέματος μη βιώσιμο, είναι η μετάθεση του προβλήματος το 2016, εμείς λέμε όχι. Εμείς δεν μπορούμε να δώσουμε συναίνεση σε μια λάθος επιλογή».
Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και την άρνηση των ευρωπαίων ηγετών να τον συναντήσουν ο κ. Τσίπρας είπε:
«Η Ευρωπαϊκη΄Ένωση δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί μέσα σε ένα πλαίσιο κατάλυσης των δημοκρατικών διαδικασιών. Αν ήμασταν κυβέρνηση θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν σκληρά αλλά και να απωλέσουν δικαιώματα από τις δικές τους διεκδικήσεις. Ο ίδιος ο Ολάντ όταν διεκδικούσε την προεδρία είχε την ίδια αντιμετώπιση με τον ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν δεχόταν να τον συναντήσει".
Μίλησε επίσης για επίπονη διαδικασία, αποκατάστασης της εικόνας της χώρας με ανασυγκρότηση της παραγωγικής δυνατότητας ώστε να υπάρξει επάρκεια σε τρόφιμα και φάρμακα, καθώς όπως είπε η Ε.Ε. έδινε στη χώρα επιδοτήσεις για να μην παράγει. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το κόμμα του τα έλεγε αυτά όταν ήταν ένα μικρό κόμμα ενώ την ίδια ώρα άλλοι έλεγαν «όλα τα λεφτά, όλα τα κιλά» και η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στους αγρότες ήταν 2,5%. Για αυτό, υποστήριξε, η Αγροτική Τράπεζα πρέπει να είναι δημόσια για να αναλάβει μέρος αυτής της ανασυγκρότησης.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε επίσης ότι θα αποκαταστήσει τα στοιχειώδη και αυτονόητα όπως οι εργασιακές σχέσεις και τα χαμηλότερα εισοδήματα, ωστόσο τόνισε ότι «δεν έχουμε το μαγικό ραβδί».
Για τις επενδύσεις είπε, ότι η χώρα τις χρειάζεται, αλλά όχι ως μέσο λεηλασίας του δημόσιου πλούτου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι και στο Κονγκό γίνονται επενδύσεις σε αδαμαντωρυχεία, όπως και στη Νιγηρία, αλλά δεν υπάρχει όφελος για την κοινωνία. Ως παράδειγμα έφερε την απελευθέρωση της ενέργειας στη χώρα μας με το ερώτημα που είναι τώρα αυτές οι εταιρίες οι οποίες έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό.
Σημείωσε επίσης ότι προτού φτάσουμε στο μικροπωλητή που πουλάει παράνομα τα προιόντα του, πρέπει να δούμε όλο αυτό το κύκλωμα το οποίο οδηγεί ως εκεί και ποιοι κερδίζουν τεράστια ποσά. Αν δεν αποκαταστήσουμε το αίσθημα δικαιοσύνης, χτυπώντας το λαθρεμπόριο που προέρχεται από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, τότε η ταβερνιάρισσα της Ύδρας θα ξανακλέψει, σημείωσε.
Μιλώντας για τον «Καλλικράτη», είπε ότι κατέστρεψε την αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα και είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, αυτή η οποία πληρώνει τη χρεοκοπία, αφού το κεντρικό κράτος μετέφερε στους δήμους τη στάση πληρωμών, κόβοντας κατά 60% τα κονδύλια τους.
Για την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, προειδοποίησε ότι φέτος το χειμώνα θα θρηνήσουμε θύματα από την «εγκληματική αμέλεια» της κυβέρνησης και πως ετοιμάζει παρέμβαση για το θέμα στη βουλή.
Για τη διαφθορά των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι χρειάζεται στρατηγικό σχέδιο ωστόσο σημείωσε ότι όταν εξαθλιώνεται ο μέσος πολίτης, πρέπει να βρει ένα τρόπο για να ζήσει. Αναφέρθηκε και στην παραπαιδεία των φροντιστηρίων αλλά και στο φακελάκι, λέγοντας ότι βόλευε την εξουσία να παίρνει φακελάκι ο γιατρός για να ευημερούν τα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Για την Χρυσή Αυγή, ο κ. Τσίπρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κρύβεται πίσω από τη δράση της ένα σχέδιο αποσταθεροποίησης του πολιτικού συστήματος.