Σε περιπτώσεις υπερτιμολογήσεων και υπερκοστολογήσεων εκατομμυρίων ευρώ αναφέρθηκε κατά την κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία, ο Σταύρος Ευαγγελάτος, γενικός επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ).
Ο κ. Ευαγγελάτος εργάστηκε ως Υγειονομικός Επιθεωρητής στο ΣΕΥΠ από την έναρξη της λειτουργίας του το 2002 και από τον Ιούλιο του 2013 και για ένα έτος διετέλεσε προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φαρμάκων και Φαρμακείων του Υπουργείου Υγείας, ενώ από τον Ιούνιο του 2014 κατέχει την θέση του γενικού επιθεωρητή του ΣΕΥΥΠ.
Στην κατάθεσή του έκανε γενική αναφορά σε στοιχεία που έχει συλλέξει ο Οργανισμός σχετικά με τα όσα διαχρονικά λάμβαναν χώρα στον τομέα της Υγείας και στο επίπεδο των φαρμάκων και σκευασμάτων, και στο επίπεδο των νοσοκομείων.
Ο κ. Ευαγγελάτος παρέθεσε στοιχεία για κακοδιαχείριση και καταλογισμούς σε διάφορα νοσοκομεία της Ελλάδας για ορθοπεδικά, σκευάσματα καρδιάς κ.ά. και ανέφερε και υποθέσεις για τις οποίες έχουν καταλογιστεί πειθαρχικές ευθύνες για προέδρους νοσοκομείων, στελέχη και λοιπούς εμπλεκόμενους.
Μόνο οι έξι περιπτώσεις που ανέφερε, σχετικά με προμήθειες υλικών σε ελληνικά νοσοκομεία, υπολογίζεται ότι επέφεραν ζημία στο ελληνικό δημόσιο άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, μεταξύ άλλων παρέθεσε στοιχεία για υπερκοστολογημένους απινιδωτές και βηματοδότες, οι οποίοι αγοράζονταν με πολύ υψηλότερες τιμές από αυτές που επικρατούσαν στη διεθνή αγορά, χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί έρευνα αγοράς.
Η σχετική έρευνα του ΣΕΥΥΠ που διεξήχθη το 2004 βρήκε ότι γιατροί κατά πάγια τακτική καταχωρούσαν παραγγελίες για απινιδωτές και βηματοδότες από συγκεκριμένους κατασκευαστικούς οίκους. Αποκάλυψε επίσης ότι υπήρξαν offshore εταιρείες στην Κύπρο και αλλού, τις οποίες ίδρυαν οι ιδιωτικές εταιρίες που προμήθευαν απινιδωτές και βηματοδότες για να αλλοιώνεται η πραγματική εικόνα των τιμών εισαγωγής των προϊόντων.
Ακόμη, ο κ. Ευαγγελάτος ανέφερε πως νοσοκομείο της Πάτρας προμηθευόταν ραδιοφάρμακο 10 φορές πάνω από την τιμή αγοράς.
«Με έκπληξη διαπίστωσα πως σε ένα νοσοκομείο που κάναμε ελέγχους, το 2016, τιμολογούταν το ραδιοφάρμακο 10 φορές ψηλότερα», είπε. Διευκρίνισε πως αντί για 220 ευρώ, το εν λόγω νοσοκομείο το προμηθευόταν το φάρμακο με τιμή 2.200 ευρώ επί 6 χρόνια.
Επίσης, ανέφερε ότι οι έλεγχοι για τα ραδιοφάρμακα εντόπισαν περιπτώσεις όπου τα σκευάσματα πωλούνταν από τις εταιρίες με 1.000 ευρώ στο Δημόσιο, ενώ στον ιδιωτικό τομέα με 500 ευρώ και μάλιστα από την ίδια εταιρία.
Ερωτηθείς από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα αν «όλα αυτά έπαιξαν ρόλο στο πού έφτασε η χώρα» η απάντηση του μάρτυρα ήταν καταφατική, ενώ ο κ. Λάππας από μέρους του επικαλέστηκε αρκετές φορές μαρτυρίες και πορίσματα τόσο του κ. Σούρλα, όσο και του κ. Κρεμαστινού αλλά και του κ. Ρακιτζή που καταδείκνυαν τα όσα συνέβαιναν στο χώρο της Υγείας.
Ο κ. Ευαγγελάτος κάνοντας λόγο για υπερκοστολογήσεις στον χώρο των φαρμάκων και κατευθυνόμενη συνταγογράφηση προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Βλάχου, ο οποίος, και από την ιδιότητα του υφυπουργού Εμπορίου την περίοδο 2007-2009, αντέτεινε λέγοντας ότι «ο νόμος με βάση τον οποίο καθορίζονταν οι τιμές των φαρμάκων ήταν σαφέστατος καθώς αναζητούσε τις τρεις χαμηλότερες τιμές των φαρμάκων στις χώρες της ΕΕ» και υποστήριξε ότι επί ημερών του βελτιώθηκε.
Η επιτροπή αποφάσισε να καλέσει εκ νέου τον επικεφαλής του ΣΕΥΥΠ μετά από απαίτηση των μελών της Επιτροπής οι οποίοι ζήτησαν να τους παραδοθούν τα στοιχεία που επικαλείται ο μάρτυρας και να τα μελετήσουν.
Επίσης τόσο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας όσο και η εισηγήτρια του Κινήματος Αλλαγής Εύη Χριστοφιλοπούλου ζήτησαν από το προεδρείο να κληθεί να καταθέσει στην Επιτροπή η επιθεωρήτρια της Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, η οποία -όπως είπαν μέλη της Επιτροπής- ενώ έχει αρνηθεί να παρευρεθεί στην επιτροπή δίνει συνεντεύξεις σε τηλεοπτικά δίκτυα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ
σχόλια