Ψηφίστηκε επί της αρχής του με την ψήφο της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ίση μεταχείριση στη Δικαιοσύνη ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης.
Το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25 δήλωσαν «παρών», ενώ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απείχε από τη διαδικασία, λόγω της απόφασης που έχει λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ για όλες τις ψηφοφορίες του νομοθετικού έργου της Βουλής.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τα ΑμεΑ
Σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση το νομοσχέδιο υλοποιεί «κομβικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που στοχεύουν στη θωράκιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες με βάση τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, τις Τελικές Παρατηρήσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία της 29ης Οκτωβρίου 2019 και το πρώτο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία».
Οι θέσεις του νομοθετήματος είναι οι εξής:
- Η προώθηση της πλήρους συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία ή χρόνια πάθηση στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας μέσω της κατοχύρωσης της γενικής αρχής της ίσης μεταχείρισης.
- Η απαλοιφή υποτιμητικών και στερεοτυπικών εκφράσεων για τα άτομα με αναπηρία στα βασικά νομοθετήματα και η εναρμόνισή τους με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία
- Η ενίσχυση της άμεσης και αποτελεσματικής πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στη Δικαιοσύνη.
Στην αρχή του νομοσχεδίου ορίζεται η αρχή «της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης, των κοινωνικών παροχών και φορολογικών διευκολύνσεων, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στη διάθεση και παροχή αγαθών και υπηρεσιών που διατίθενται συναλλακτικά στο κοινό, συμπεριλαμβανομένης και της στέγης».
Τσιάρας κατά ΣΥΡΙΖΑ για την αποχή: «Είναι πραγματικά κρίμα»
Ο υποργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας ανέφερε πως οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν αποτυπώνουν μόνο την κοινωνική ευαισθησία την οποία πρέπει να δείχνει συνολικά το Κοινοβούλιο, αλλά την πραγματική ανάδειξη ζητημάτων που αφορούν στην ισότητα, των πολιτών.
Καταλόγισε δε στην αντιπολίτευση ότι αντί να εξάρει και να επικροτήσει το βήμα που γίνεται, επέλεξε να κινηθεί σε μια εντελώς αντίθετη λογική. «Είναι πραγματικά κρίμα γιατί χάνεται μια ευκαιρία να φανεί επιτέλους η ωριμότητα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Η κριτική είναι καλοδεχούμενη αλλά η κριτική που ακούσαμε σήμερα δεν εστιάστηκε στα θέματα του νομοσχεδίου», δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν είναι δυνατόν να ερχόμαστε κάθε φορά και να λέμε ότι ενδιαφερόμαστε για την ίση μεταχείριση των ΑμεΑ και όταν φτάνουμε στην ώρα της πράξης, ξαφνικά να βρίσκουμε τον τρόπο για να ξεφύγουμε» .
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ