«400-500 ξένοι εργάτες σκοτώθηκαν» στα εργοτάξια του Κατάρ, παραδέχεται υψηλόβαθμος αξιωματούχος

«400-500 ξένοι εργάτες σκοτώθηκαν» στα εργοτάξια του Κατάρ, παραδέχεται υψηλόβαθμος αξιωματούχος Facebook Twitter
To Στάδιο 974, ένα από όσα χτίστηκαν για να φιλοξενήσουν το Μουντιάλ του Κατάρ - Φωτ.: Getty Images
0

Ένας από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους για τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ γνωστοποίησε πως ο αριθμός των μεταναστών εργατών που σκοτώθηκαν στα εργοτάξια του Μουντιάλ κυμαίνονται μεταξύ «400 - 500». 

Ο Χασάν αλ-Ταουάντι, γενικός γραμματέας της Ανώτατης Επιτροπής του Μουντιάλ, προέβη στην παραδοχή αυτή κατά τη διάρκεια συνέντευξης. Ωστόσο, διευκρίνισε πως ο ακριβής αριθμός των θυμάτων «παραμένει ακόμα υπό συζήτηση». 

«Η εκτίμηση είναι γύρω στους 400. Μεταξύ 400 και 500. Δεν έχω τον ακριβή αριθμό, αυτό είναι κάτι που παραμένει υπό συζήτηση» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος στην εκπομπή του Πιρς Μόργκαν. 

«Και ο ένας θάνατος είναι πολύς, τόσο απλά. Όμως, κάθε χρόνο τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας βελτιώνονται, τουλάχιστον στα δικά μας εργοτάξια, τα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αυτά για τα οποία ήμασταν υπεύθυνοι εμείς. Στο βαθμό ώστε υπάρχουν συνδικάτα που επαινούν το έργο που έχει γίνει στις τοποθεσίες του Παγκοσμίου Κυπέλλου» συμπλήρωσε ο ίδιος. 

Σημειώνεται πως η Ανώτατη Επιτροπή ισχυριζόταν μέχρι πρότινος πως υπήρξαν τρεις θάνατοι ξένων εργατών που συνδέονταν με τη εργασία στα στάδια, και 37 άλλοι μη σχετιζόμενοι, από τη στιγμή της έναρξης των εργασιών, το 2014. 

Οι δηλώσεις του Ταουάντι προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων. «Είναι το τελευταίο δείγμα της αδικαιολόγητης έλλειψης διαφάνειας του Κατάρ στο θέμα των θανάτων ξένων εργατών. Χρειαζόμαστε σωστά στοιχεία και ενδελεχή έρευνα, όχι ασαφείς αριθμούς που ανακοινώνονται μέσω τηλεοπτικών συνεντεύξεων. Η Fifa και το Κατάρ έχουν να απαντήσουν σε πολλά, μεταξύ αυτών πού, πότε και πώς πέθαναν  αυτοί οι άνδρες και αν οι οικογένειές τους έλαβαν αποζημίωση» ανέφερε ο Νίκολας ΜακΓκίχαν της οργάνωσης Fair Square. 

Το 2021, ο Guardian είχε δημοσιεύσει έρευνα που καταδείκνυε πως πάνω από 6.500 μετανάστες εργάτες από πέντε χώρες -Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπαγκλαντές και Σρι Λάνκα- είχαν χάσει τη ζωή τους στο Κατάρ, μεταξύ 2011, τη χρονιά που το εμιράτο κέρδισε την υποψηφιότητα διοργάνωσης του παγκοσμίου κυπέλλου, και 2020. 

Με πληροφορίες από Guardian

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκίνηση στο Last Dance του Ράφα Ναδάλ: «Θέλω να με θυμούνται ως ένα παιδί που πέτυχε περισσότερα από όσα ονειρεύτηκε»

Αθλητισμός / Συγκίνηση στο Last Dance του Ράφα Ναδάλ: «Θέλω να με θυμούνται ως ένα παιδί που πέτυχε περισσότερα από όσα ονειρεύτηκε»

Ο Ισπανός θρύλος του τένις αποσύρθηκε από την ενεργό δράση έπειτα από 23 χρόνια σπουδαίας καριέρας στα κορτ και συνολικά 22 τίτλους Grand Slam
LIFO NEWSROOM
Nations League: Ελλάδα - Αγγλία 0-0 (α' ημίχρονο)

Αθλητισμός / Nations League: Δεν τα κατάφερε η Εθνική - Ήττα 0-3 από την Αγγλία

Μόλις στο 8ο λεπτό, ο Γουότκινς άνοιξε το σκορ για την Αγγλία - Στο 78' σουτ του Μπέλιγχαμ χτύπησε στο δοκάρι και στη συνέχεια στην πλάτη του πεσμένου Βλαχοδήμου και μπήκε στα δίχτυα - Στο 83' ο Τζόουνς με φανταστικό τακουνάκι έκανε το 0-3
LIFO NEWSROOM