Η Βαλεντίνα Πετρίλο θα γίνει η πρώτη ανοιχτά τρανς αθλήτρια που θα συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Η Βαλεντίνα Πετρίλο θα γίνει η πρώτη ανοιχτά τρανς αθλήτρια που θα συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες Facebook Twitter
Βαλεντίνα Πετρίλο/ Φωτ.: Instagram
0

Η Βαλεντίνα Πετρίλο πρόκειται να γίνει η πρώτη ανοιχτά τρανς αθλήτρια που θα συμμετάσχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, καθώς η αθλητής σπριντ με προβλήματα όρασης επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Ιταλία στα 200μ και 400μ γυναικών στο Παρίσι. 

Η 50χρονη, που προχώρησε σε φυλομετάβαση το 2019, κέρδισε χάλκινα μετάλλια και στα δύο αγωνίσματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παραολυμπιακού Στίβου πέρυσι στο Παρίσι. Πριν τη φυλομετάβαση, η Πετρίλο είχε κερδίσει 11 εθνικούς τίτλους στην κατηγορία ανδρών.

«Ακόμα δυσκολεύομαι να το πιστέψω και παραμένω προσγειωμένη γιατί η ευκαιρία μου να συμμετάσχω στο Τόκιο χάθηκε για λίγο», δήλωσε η Πετρίλο. «Θα αρχίσω να σκέφτομαι τους Αγώνες του Παρισιού μόνο όταν φτάσω στη Γαλλία».

Διαγνωσμένη με τη νόσο Stargardt στην ηλικία των 14 ετών, οι οπτικές δυνατότητες της Πετρίλο είναι περιορισμένες στο 1/50 της κανονικής εμβέλειας.

Ο Άντριου Πάρσονς, πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, δήλωσε στο BBC Sport ότι, ενώ η Πετρίλο είναι ευπρόσδεκτη στο Παρίσι βάσει των πολιτικών της World Para Athletics, θα ήθελε να δει τον αθλητικό κόσμο να ενώνεται σε μια κοινή πολιτική για τα τρανς άτομα. Οι διοικητικοί φορείς πολλών αθλημάτων, όπως ο στίβος, η ποδηλασία και η κολύμβηση, έχουν αυστηροποιήσει τους κανόνες συμμετοχής για τρανς αθλήτριες σε κορυφαίους γυναικείους αγώνες τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή επιτρέπει στους διοικητικούς φορείς να ορίζουν τις δικές τους πολιτικές, και η World Para Athletics επιτρέπει σε άτομα που αναγνωρίζονται νομικά ως γυναίκες να αγωνίζονται.

Οι ομάδες υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ λένε ότι ο αποκλεισμός των τρανς αθλητών ισοδυναμεί με διάκριση και ότι δεν έχει γίνει αρκετή έρευνα για τις επιπτώσεις της φυλομετάβασης στην αθλητική απόδοση.

Με πληροφορίες από Guardian


 

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ