Η Αυστραλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ θα πληρώσουν το τίμημα για τις «λανθασμένες πράξεις» τους μετά την απόφασή τους να μην στείλουν κυβερνητικές αντιπροσωπείες στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο, διαμήνυσε η Κίνα.
Η προειδοποίηση αυτή καταδεικνύει την κλιμάκωση διπλωματικών εντάσεων της Κίνας με τις ΗΠΑ και σημαντικούς συμμάχους.
Οι ΗΠΑ ήταν οι πρώτες που ανακοίνωσαν διπλωματικό μποϊκοτάζ στους Αγώνες τον Φεβρουάριο, λέγοντας τη Δευτέρα ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τους δεν θα παρευρεθούν στο Πεκίνο.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για «ωμότητες» σε ότι αφορά σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εβδομάδες μετά τις συνομιλίες που αποσκοπούσαν στην άμβλυνση της έντασης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Αυστραλία έχουν χρησιμοποιήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες για πολιτική χειραγώγηση», δήλωσε ο Wang Wenbin, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για τις λανθασμένες πράξεις τους», είπε σε τακτική συνέντευξη Τύπου.
Η προειδοποίηση του Wang ήρθε την ώρα που και η ΕΕ εξετάζει την απάντησή της στην αυξανόμενη έκκληση για μποϊκοτάζ.
Την Πέμπτη, ο Γάλλος υπουργός Παιδείας και Αθλητισμού, Jean-Michel Blanquer, δήλωσε σε ραδιοφωνική συνέντευξη ότι το Παρίσι δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμά των άλλων χωρών.
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τη σχέση μεταξύ αθλητισμού και πολιτικής», είπε ο Γάλλος υπουργός.
«Ο αθλητισμός είναι ένας διαφορετικός κόσμος, που πρέπει να προστατεύεται από πολιτικές παρεμβάσεις. Αν όχι, τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν από τον έλεγχο και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να καταλήξει στο τέλος όλων των αγώνων».
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προσπάθησε να αποφύγει την αντιπαράθεση με το Πεκίνο, καθώς οι σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία επιδεινώθηκαν μετά το τριμερές σύμφωνο ασφαλείας Aukus τον Σεπτέμβριο.
Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, από την άλλη συντάχθηκε με τις ΗΠΑ και δήλωσε νωρίτερα ότι η απόφαση της Καμπέρα να μην στείλει αξιωματούχους στους Αγώνες ελήφθη καθώς εκκρεμούν οι προσπάθειες να ανοίξει εκ νέου διπλωματικούς διαύλους με την Κίνα για να συζητήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην απώτερη δυτική περιοχή της Σιντζιάνγκ αλλά και λόγω των αποφάσεων της Κίνας να μπλοκάρει εισαγωγές προϊόντων από την Αυστραλία.
Η Κίνα αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία στη Σιντζιάνγκ, όπου κατοικεί η μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, και είπε ότι οι καταγγελίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι κατασκευασμένες.
Την Τετάρτη, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε νομοθεσία για την απαγόρευση των εισαγωγών από την Σιντζιάνγκ λόγω της ανησυχίας για καταναγκαστική εργασία στην περιοχή.
«Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό», δήλωσε ο Gao Feng, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, αναφερόμενος στη δράση των ΗΠΑ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις παρανομίες τους. Θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξουμε αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Κίνας», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ ασκούν μονομερή δράση, προστατευτισμό και εκφοβίζουν την Κίνα στο όνομα των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε ακόμα.
Η στάση των ΗΠΑ θα βλάψει σοβαρά τα συμφέροντα των εταιρειών και των καταναλωτών των δύο χωρών, θα επιδεινώσει την ένταση στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού και θα επιβαρύνει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, προειδοποίησε ο Gao.
Με πληροφορίες του Guardian