Ένας ιστορικής σημασίας φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας θα διεξαχθεί αύριο στην Αβάνα. Η εθνική ομάδα της Κούβας θα τεθεί αντιμέτωπη με το αντίστοιχο συγκρότημα των ΗΠΑ, για πρώτη φορά από το 1947, σε μία αναμέτρηση που πριν από δύο χρόνια θα φάνταζε εξωπραγματική. Το αμερικανικό εμπάργκο προς το καθεστώς του Φιντέλ Κάστρο, το οποίο επιβλήθηκε το 1962, «πάγωσε» τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών και αποτέλεσε ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα του «ψυχρού πολέμου», χωρίς μάλιστα να διακοπεί στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κούβας άρχισαν να εξομαλύνονται το Δεκέμβριο του 2014 και μπήκαν οριστικά σε νέα φάση τον περασμένο Μάρτιο, με την τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Αβάνα.
Ο αθλητισμός αποτελεί παραδοσιακά ένα πρόσφορο πεδίο για την ανάπτυξη σχέσεων, εκεί που η διπλωματία δυσκολεύεται ή αποτυγχάνει. Η περίπτωση των αμερικανο-κουβανικών σχέσεων δεν αποτελεί εξαίρεση. Το MLB, το επαγγελματικό πρωτάθλημα μπέιζμπολ των ΗΠΑ, ήταν το πρώτο που επωφελήθηκε από την προσέγγιση των δύο χωρών, κάτι φυσιολογικό δεδομένης της μεγάλης δημοφιλίας του αθλήματος στην Κούβα, αλλά και του γεγονότος ότι αρκετοί αθλητές κουβανικής καταγωγής αγωνίζονται στο πρωτάθλημα. Η ομάδα των Τάμπα Μπέι Ρέιζ ταξίδεψε στην Καραϊβική το 2015 και αντιμετώπισε σε φιλικό αγώνα μία ομάδα επίλεκτων Κουβανών αθλητών, ενώ το MLB διοργανώνει διάφορα events στην Κούβα, όπως και το NBA. Σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο, η Νιου Γιορκ Κόσμος είχε μεταβεί τον Ιούνιο του 2015 στην Κούβα για φιλικό με την εθνική ομάδα της χώρας.
Οι ΗΠΑ έχουν δοκιμάσει και στο παρελθόν να χρησιμοποιήσουν τον αθλητισμό για να προσεγγίσουν χώρες με τις οποίες βρίσκονταν σε διαμάχη. Το 1934, μία ομάδα επιλέκτων παικτών του μπέιζμπολ, με επικεφαλής τον θρυλικό Μπέιμπ Ρουθ, έδωσε αγώνες στην Ιαπωνία, χωρίς πάντως το γεγονός αυτό να αποκλιμακώσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Το 1971, Κινέζοι αθλητές του πινγκ πονγκ προσκάλεσαν στο Πεκίνο Αμερικανούς συναθλητές τους, μετά τη λήξη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που είχε διεξαχθεί στη γειτονική Ιαπωνία. Εννέα Αμερικανοί βρέθηκαν για μία εβδομάδα στην κινεζική πρωτεύουσα και έδωσαν αγώνες επίδειξης, σε μία ενέργεια που προβλήθηκε και αξιοποιήθηκε ιδιαίτερα από την κυβέρνηση της ασιατικής χώρας. Δύο μήνες αργότερα οι ΗΠΑ διέκοψαν το εμπάργκο που είχαν επιβάλει στην Κίνα και ένα χρόνο αργότερα ο τότε Πρόεδρος, Ρίτσαρντ Νίξον, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο. Το 1999, τέλος, με πρωτοβουλία του Μπιλ Κλίντον, η εθνική ομάδα πάλης των ΗΠΑ μετέβη στην Τεχεράνη για να συμμετάσχει σε διεθνές τουρνουά, στο πλαίσιο της αμερικανικής προσπάθειας εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ιράν.