Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχασε το «Φάντομ» του, καθώς ο Νίκος Σαργκάνης, άφησε τα ξημερώματα της Κυριακής σε ηλικία 70 ετών την τελευταία του πνοή.
Ο παλαίμαχος διεθνής τερματοφύλακας Νίκος Σαργκάνης νοσηλευόταν σε νοσοκομείο των Αθηνών και έδινε μεγάλη μάχη για να κρατηθεί στην ζωή το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ο Νίκος Σαργκάνης γεννήθηκε το 1954 στην Ραφήνα και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους τερματοφύλακες στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Τα προσόντα του και η ειδίκευση του στις αποκρούσεις πέναλτι του έδωσαν το προσωνύμιο «Φάντομ».
Διέπρεψε την δεκαετία του ’80 αγωνιζόμενος στον Ολυμπιακό, στον Παναθηναϊκό και στην Εθνική Ελλάδας. Ο Νίκος Σαργκάνης ξεκίνησε την καριέρα του από τον Ηλυσιακό στον οποίο εντάχθηκε το 1966 στην ηλικία των 12 ετών και το 1969 στην ηλικία των 15 ετών έκανε το ντεμπούτο του στην ανδρική ομάδα, όπου αγωνίστηκε χωρίς να έχει αναπληρωματικό τερματοφύλακα. Αρχικά αγωνιζόταν στη θέση του επιθετικού.
Σε συνέντευξή του στο sport24.gr ο Νίκος Σαργκάνης είχε αποκαλύψει το παρασκήνιο της απόφασης του να γίνει τερματοφύλακας. «Ήμουν ικανοποιημένος με αυτά που έκανα ως επιθετικός στον Ηλυσιακό. Το πώς έγινα τερματοφύλακας είναι πολύ μεγάλη ιστορία. Παίζαμε ένα παιχνίδι στο γήπεδο της Νήαρ Ηστ, στην Καισαριανή. Δεν έπαιζε η πρώτη ομάδα, αλλά η δεύτερη, στην οποία ανήκαμε εμείς, ως πιο νέοι. Κερδίζαμε 2-0 στο ημίχρονο. Ο τερματοφύλακας που είχαμε ήταν λάτρης του Τόλη Βοσκόπουλου. Ήταν την εποχή που ο Βοσκόπουλος τραγούδησε στο Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης το “Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά”. Ο τερματοφύλακας είχε αρχίσει να τραγουδάει “Αδέλφια μου, αλήτες, πουλιά” πίσω.
Του είπα “Θανάση έχε το νου σου”. “Μην ανησυχείς!”, μού απάντησε. Έγινε μια φάση και μαζί το 2-1, μη στα πολυλογώ τελείωσε το παιχνίδι 2-2. Στεναχώρια εμείς, επειδή κερδίζαμε και μάς ισοφάρισαν. Πήγα την Τρίτη τσαντισμένος, ενοχλημένος από αυτό που είχε γίνει στην προπόνηση και είπα στον προπονητή "θέλω να παίξω τερματοφύλακας”. Από τσαντίλα το ήθελα. Νόμιζα ότι θα μπορέσω να τα καταφέρω. “Τι περισσότερο θα έκανε εκείνος από 'μένα;”, σκέφτηκα. Δεδομένου ότι αλλού ήταν η μπάλα, αλλού αυτός.
Εγώ ναι μεν είχα αποφασίσει ότι θέλω να γίνω τερματοφύλακας, αλλά έπρεπε να δώσει την έγκριση ο προπονητής. Εκείνη τη μέρα του δοκιμαστικού είτε έβλεπες ένα σφαχτό αρνί είτε εμένα ήταν το ίδιο πράγμα, γέμισε ο τόπος αίματα Για να του αποδείξω ότι μπορώ. Έπεφτα από εδώ, έπεφτα από εκεί, γδερνόμουν στο χώμα. Ούτε γάντια δεν είχα. Καθόταν ο άνθρωπος με ανοιχτό το στόμα.
Ο Χρήστος Ρίμπας ήταν, τερματοφύλακας στην Εθνική και στην ΑΕΚ. Μού είπε να συνεχίσω. Όταν πήγα να πλυθώ, μπήκα κάτω από μια βρύση και γέμισε ο τόπος αίματα. Από τα γόνατα, τους αγκώνες, μέχρι και στο σαγόνι είχα χτυπήσει για να του αποδείξω ότι μπορώ».
Νίκος Σαργκάνης: Το ντεμπούτο στην Α΄ Εθνική και η μεταγραφή στον Ολυμπιακό
Στον Ηλυσιακό είχε μια εξαιρετική πορεία στο πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής, όταν σημείωσε ένα μεγάλο σερί αγώνων χωρίς να δεχτεί γκολ.
Το 1977 πήγε στην Καστοριά, με την οποία έκανε ντεμπούτο στην Α΄ Εθνική τον Σεπτέμβριο του 1977. Πραγματοποίησε καταπληκτικές εμφανίσεις, με αποκορύφωμα την εκπληκτική πορεία της ομάδας στο κύπελλο Ελλάδας της περιόδου 1979-80, το οποίο κατέκτησε νικώντας με 5-2 τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης.
Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν ο Ολυμπιακός, ενώ παράλληλα κλήθηκε στην εθνική ομάδα. Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε τρία πρωταθλήματα (1980-81, 1981-82, 1982-83) και ένα κύπελλο Ελλάδας (1980-81).
Το 1985, εν μέσω μεγάλων αντιδράσεων, πήρε μεταγραφή στον «αιώνιο αντίπαλο» της ομάδας του Πειραιά, τον Παναθηναϊκό, όπου αγωνίστηκε για πέντε περιόδους, κατακτώντας δύο ακόμη πρωταθλήματα (1985-86, 1989-90) και τρία κύπελλα Ελλάδας (1985-86, 1987-88, 1988-89). Στον τελικό του Κυπέλλου το 1988, ο οποίος κρίθηκε στα πέναλτι, ο Νίκος Σαργκάνης υπήρξε ο μεγάλος πρωταγωνιστής καθώς εκτέλεσε εύστοχα ένα πέναλτι και απέκρουσε δύο, οδηγώντας τον Παναθηναϊκό στην κατάκτησή του. Ο έντονος πανηγυρισμός του και οι δηλώσεις του μετά το τέλος του τελικού είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Χρόνια αργότερα σε συνέντευξή του, ο Νίκος Σαργκάνης θα πει: «Δεν ξέρει ο κόσμος σε τι ψυχολογική πίεση βρισκόμουν. Κυκλοφορούσε μία φήμη εντελώς ανήθικη για εμένα και την οικογένειά μου. Υπάρχει κόσμος που θα ήθελε να το ακούσει αυτό από εμένα, δεν έπρεπε να πω εκείνα τα πράγματα τότε και οφείλω μια συγνώμη».
Νίκος Σαργκάνης: Με τον Αθηναϊκό στο Όλντ Τράφορντ
Το 1990 μεταγράφηκε στον Αθηναϊκό, στον οποίο είχε άλλη μια επιτυχημένη παρουσία, καθώς τερμάτισε στην 6η θέση στο πρωτάθλημα και έφτασε ως τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας (1990-91), για πρώτη φορά στην ιστορία του συλλόγου. Είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί σε τελικό του κυπέλλου Ελλάδας με τέσσερις διαφορετικούς συλλόγους και ο πρώτος που το κατέκτησε με τρεις διαφορετικές ομάδες.
Ως φιναλίστ ο Αθηναϊκός κέρδισε την έξοδο στο κύπελλο Κυπελλούχων της επόμενης περιόδου (1991-92), όπου κληρώθηκε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στους δύο αγώνες ο Νίκος Σαργκάνης ήταν πρωταγωνιστής και με τις καταπληκτικές του αποκρούσεις, ειδικά στον επαναληπτικό του Ολντ Τράφορντ, κράτησε την εστία του ανέπαφη. Οι δύο αγώνες έληξαν με 0-0 και ο δεύτερος αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση, όπου τελικά η ελληνική ομάδα "λύγισε" με 2-0.
Νίκος Σαργκάνης: Η Εθνική Ελλάδας και η αξέχαστη εμφάνιση στην Δανία
Ο Νίκος Σαργκάνης κλήθηκε στην εθνική Ελλάδας κλήθηκε πρώτη φορά το φθινόπωρο του 1980. Έκανε εντυπωσιακό ντεμπούτο στις 15 Οκτωβρίου 1980 στην εκτός έδρας νίκη με 1-0 επί της Δανίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1982. Οι εκπληκτικές του αποκρούσεις, με κορυφαία την απόκρουσή του σε σουτ βολέ του περίφημου Άλαν Σίμονσεν από πολύ κοντά, συνέβαλαν στη νίκη της ομάδας του και ανάγκασαν τους Δανούς δημοσιογράφους να τον αποκαλέσουν «Φάντομ», προσωνύμιο που του έμεινε έως το τέλος της καριέρας του. Με την εθνική Ανδρών αγωνίστηκε ως το 1991 σε συνολικά 58 αγώνες.
Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση ο Νίκος Σαργκάνης ακολούθησε καριέρα προπονητή, ενώ ίδρυσε ακαδημία τερματοφυλάκων.