Τρεις ουσίες που κάποιες φορές χρησιμοποιούνται για καρδιακές παθήσεις εντοπίστηκαν στο δείγμα της πρωταθλήτριας του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα, σύμφωνα με τους New York Times.
Εκτός από την ουσία τριμεταζιδίνη, που είναι απαγορευμένη, στο δείγμα που έδωσε η 15χρονη σε έλεγχο αντιντόπινγκ που έγινε στις 25 Δεκεμβρίου εντοπίστηκαν άλλες δύο ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία για καρδιακές παθήσεις. Πρόκειται για τα hypoxen και L-carnitine, που δεν είναι στη λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες και τις οποίες η Βαλίεβα δήλωσε στο έγγραφο του ελέγχου αντιντόπινγκ.
Αυτό αναφέρουν έγγραφα που κατατέθηκαν στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο, σύμφωνα με τους New York Times. Υπενθυμίζεται ότι το CAS επέτρεψε στην Βαλίεβα να συνεχίσει να αγωνίζεται στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου, κρίνοντας ότι λόγω «εξαιρετικών περιστάσεων» ορθώς άρθηκε ο προσωρινός αποκλεισμός που της επιβλήθηκε αρχικά, όταν έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του πρώτου δείγματος της. Σημειώνεται ότι το CAS δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης ντόπινγκ.
Χθες, η Βαλίεβα επανήλθε στην αγωνιστική δράση και πήρε την πρώτη θέση στο σύντομο πρόγραμμα του ατομικού γυναικών στο καλλιτεχνικό πατινάζ, ξεσπώντας σε κλάματα στο τέλος. Η 15χρονη Ρωσίδα θεωρείται φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού στο αγώνισμα, την Πέμπτη. Όμως, η ΔΟΕ έχει ήδη ανακοινώσει πως αν είναι ανάμεσα στις τρεις πρώτες, δεν θα γίνει απονομή μεταλλίων στο Πεκίνο, καθώς θα πρέπει να τελεσιδικήσει η υπόθεση ντόπινγκ της αθλήτριας. Για τον ίδιο λόγο δεν έχουν δοθεί τα μετάλλια στο ομαδικό του καλλιτεχνικού πατινάζ, καθώς η Βαλίεβα ήταν μέλος της ρωσικής ομάδας που κατέκτησε το χρυσό.
Η πλευρά της αθλήτριας υποστήριξε στην ακροαματική διαδικασία ότι η παρουσία της τριμεταζιδίνης στον οργανισμό της Βαλίεβα μπορεί να οφείλεται στα φάρμακα για την καρδιά που χρησιμοποιεί ο παππούς της, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι μπορεί να ήπιε από ποτήρι στο οποίο είχαν μείνει ίχνη της απαγορευμένης ουσίας.
Όμως, ο εντοπισμός κι άλλων ουσιών στο δείγμα μιας κορυφαίας αθλήτριας, ιδιαίτερα τόσο νεαρής όσο η Βαλίεβα, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη, δήλωσε στους New York Times κορυφαίος αξιωματούχος αντιντόπινγκ.
«Πρόκειται για τρεις ουσίες, δύο από τις οποίες επιτρέπονται και μία δεν επιτρέπεται», δήλωσε ο Τράβις Τάιγκαρτ, επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας αντιντόπινγκ των ΗΠΑ. Τα οφέλη από έναν τέτοιο συνδυασμό «φαίνεται ότι στοχεύουν στην ενίσχυση της αντοχής, τη μείωση της κόπωσης και την προώθηση της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας στη χρήση οξυγόνου», συμπλήρωσε.
Στην ακροαματική διαδικασία της ρωσικής υπηρεσίας αντιντόπινγκ, η μητέρα της Βαλίεβα δήλωσε ότι η κόρη της έπαιρνε hypoxen λόγω «διακυμάνσεων» της καρδιάς. Ο παππούς της αθλήτριας, μέσω βίντεο, ανέφερε ότι ο ίδιος χρησιμοποιούσε κατά διαστήματα τριμεταζιδίνη και έδειξε στην κάμερα μια συσκευασία του φαρμάκου, σύμφωνα με τα έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα. Επίσης, η μητέρα της Βαλίεβα δήλωσε ότι ο παππούς της 15χρονης τη συνόδευε καθημερινά στην προπόνηση και έμενε μαζί της μέχρι η ίδια να γυρίσει από τη δουλειά.
Η ουσία L-cartinite επιτρέπεται όταν λαμβάνεται από το στόμα, αλλά απαγορεύεται όταν χορηγείται σε μεγάλες ποσότητες ενδοφλέβια, επειδή μπορεί να ενισχύσει την απόδοση ενός αθλητή, δήλωσε ο Τάιγκαρτ. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς έλαβε την ουσία η Βαλίεβα, ή η ποσότητα που εντοπίστηκε στο δείγμα της.