Ολυμπιακοί Αγώνες: Το μικρό βρώμικο μυστικό της κολύμβησης - Όλοι ουρούν στην πισίνα

Ολυμπιακοί Αγώνες: Το βρώμικο μυστικό της κολύμβησης - Όλοι κατουράνε στην πισίνα Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: ΕΡΑ
0

Η κολύμβηση είναι ένα άθλημα με λίγους μόνο κανόνες: απαγορεύονται το τρέξιμο στο κατάστρωμα, οι βουτιές στα ρηχά και σίγουρα, η ούρηση στην πισίνα. Και στον τελευταίο κανόνα κρύβεται ένα από τα πιο βρώμικα μυστικά των Ολυμπιακών Αγώνων

«Πιθανότατα έχω κατουρήσει σε κάθε πισίνα που έχω» δήλωσε η Λίλι Κινγκ, τρεις φορές Ολυμπιονίκης της ομάδας των ΗΠΑ. «Έτσι πάει», συνέχισε. 

Αν νομίζατε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν το αποκορύφωμα τεσσάρων ετών επίπονης προσπάθειας, ιδρώτα και δακρύων, λυπούμαστε που σας ενημερώνουμε ότι η La Défense Arena στο Παρίσι θα ξεχειλίσει από ένα διαφορετικό σωματικό υγρό. Αποδεικνύεται ότι κάθε αθλητής της κολύμβησης που θα κάνει μια βουτιά στην ολυμπιακή πισίνα πιθανότατα θα ανακουφιστεί και εκεί μέσα. 

Ο Ζακ Χάρτινγκ, που αγωνίστηκε για τις ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, θυμάται έντονα την πρώτη φορά που ένιωσε τη φύση να τον καλεί σε μια ακατάλληλη στιγμή.

Ήταν έτοιμος να αγωνιστεί στο πολιτειακό πρωτάθλημα λυκείου της Αλαμπάμα, όταν του ήρθε ξαφνικά η ανάγκη να πάει. Δυστυχώς, είχε ήδη στριμωχτεί στο στενό αγωνιστικό του κοστούμι, πράγμα που σήμαινε ότι μια βόλτα στην τουαλέτα ήταν μεγαλύτερο εγχείρημα από αυτό για το οποίο είχε χρόνο. Στο τέλος, ούρησε μέσα στη στολή, στην πισίνα - και η ζωή ως αθλητής δεν ήταν ποτέ πια η ίδια.

«Ο κόσμος άλλαξε για μένα» είπε ο Χάρτινγκ. «Κάθε φορά που πήγαινα σε μια πισίνα μετά από αυτό, θεωρούσα ότι κολύμπησα σε αυτήν μόνο αν κατούρησα μέσα σε αυτήν» ." Αυτή η δυσάρεστη συνήθεια δεν είναι μόνο έλλειψη ευπρέπειας. Οι κολυμβητές επιμένουν ότι υπάρχει ένας καλός λόγος για τον οποίο δεν μπορούν να κάνουν αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι μαθαίνουν από την ηλικία των τεσσάρων ετών. 

Σε σημαντικούς αγώνες, οι κολυμβητές ενυδατώνονται μέχρι την τελευταία δυνατή στιγμή, ενώ ταυτόχρονα φορούν εξαιρετικά στενές στολές που προορίζονται να συμπιέζουν το σώμα τους στο πιο υδροδυναμικό σχήμα. Πρόκειται για έναν επικίνδυνο συνδυασμό. «Πρέπει πάντα να κατουράω» δήλωσε ο Ολυμπιονίκης του Τόκιο στην κολύμβηση, Τζέικ Μίτσελ, «επειδή είμαι τόσο ενυδατωμένος».

Αλλά οι κολυμβητές γνωρίζουν ότι μετά από όλη την προσπάθεια που απαιτείται για να μπουν στα κοστούμια τους, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και 20 λεπτά, το να κάνουν ένα διάλειμμα στη φύση δεν αξίζει τον κόπο. Ο κολυμβητής Τομ Ντόλαν, χρυσός Ολυμπιονίκης το 1996 και το 2000, θυμάται τις πρώιμες εκδόσεις των υψηλής τεχνολογίας μαγιό που έφταναν από τους ώμους μέχρι τα γόνατα και παγίδευαν αποτελεσματικά τα ούρα στο εσωτερικό τους. «Ήταν μικροσκοπικό, το υλικό λεπτό σαν χαρτί και φούσκωνε» είπε ο Ντόλαν. 

Αργότερα στη δεκαετία του '80, όταν η Speedo ανέπτυσσε τη στολή LZR Racer από πολυουρεθάνη που έφτανε μέχρι τους αστραγάλους, οι μηχανικοί της NASA που συμβούλευαν το πρότζεκτ πρότειναν την προσθήκη εξαερισμού στα πόδια. Η ιδέα ήταν ότι οποιοδήποτε υγρό ή αέρας παγιδευόταν στη στολή κατά την κατάδυση θα μπορούσε να έχει ένα σημείο εξόδου. Οι κολυμβητές σύντομα ανακάλυψαν ότι οι αεραγωγοί ήταν πολύ καλοί στο να αφήνουν και άλλο υγρό να βγαίνει από τις στολές τους.

Το τι συμβαίνει όταν αυτό το υγρό φτάσει στο νερό είναι ένα πρόβλημα και η πιο συνηθισμένη λύση είναι άφθονες ποσότητες χλωρίου.

Σύμφωνα με τον Μπράιαν Σπίαρ, του οποίου η εταιρεία χειρίστηκε το χημικό φιλτράρισμα των πισινών που χρησιμοποιήθηκαν για τις Ολυμπιακές Κολυμβητικές Δοκιμασίες των ΗΠΑ, η έντονη μυρωδιά που συνδέεται με τις πισίνες είναι το υποπροϊόν του άοσμου χλωρίου που αντιδρά με οργανικές ενώσεις στο νερό, όπως τα μαλλιά ή το νεκρό δέρμα. Ή τα ούρα. Σε αυτόν τον αγώνα, όπου σχεδόν 1.000 κολυμβητές αγωνίστηκαν επί εννέα ημέρες, ο Spear έπρεπε συνεχώς να ρυθμίζει το pH και τα επίπεδα χλωρίου για να διατηρεί το νερό όσο πιο καθαρό μπορούσε. 

Αλλά μια πισίνα δεν μένει ποτέ χωρίς ούρα για πολύ. Γι' αυτό και οι κολυμβητές τηρούν έναν άτυπο κώδικα συμπεριφοράς για τα υποβρύχια διαλείμματα τουαλέτας. Είναι καλύτερο να μην το κάνετε όταν άλλοι άνθρωποι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. «Ποτέ δεν θέλετε να κολυμπήσετε μέσα από ένα θερμό σημείο» δήλωσε ο Κάλεν Τζόουνς, τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης στην κολύμβηση.

Οι πιο ταλαντούχοι κολυμβητές είναι αυτοί που μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. «Μπορώ να κατουράω την ώρα που κολυμπάω, το οποίο είναι ένα είδος δώρου. Είναι σίγουρα μια δεξιότητα» είπε η Λίλι Κινγκ. 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άλεξ Μόργκαν: Η θρύλος του αμερικανικού ποδοσφαίρου την αποχώρησή της από το άθλημα

Αθλητισμός / Άλεξ Μόργκαν: Η θρύλος του αμερικανικού ποδοσφαίρου ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το άθλημα

Φορώντας τη φανέλα της Εθνικής Ομάδας Γυναικών των ΗΠA, η Μόργκαν κατέκτησε δύο φορές το Παγκόσμιο Κύπελλο και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012
LIFO NEWSROOM