Ομοφοβικό σύνθημα στοιχειώνει το μεξικανικό ποδόσφαιρο ενόψει Μουντιάλ 2026- Ποιες οι επόμενες κινήσεις

Ομοφοβικό σύνθημα στοιχειώνει το μεξικανικό ποδόσφαιρο ενόψει Μουντιάλ 2026- Ποιες οι επόμενες κινήσεις Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Γκουανταλαχάρα, πρωτεύουσα του μεξικανικού κρατιδίου που γέννησε την τεκίλα και τη μουσική μαριάτσι, είναι επίσης γνωστή ως η γενέτειρα μιας λιγότερο κολακευτικής παράδοσης – ενός ομοφοβικού συνθήματος στο ποδόσφαιρο, το οποίο έχει κοστίσει στο Μεξικό εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε πρόστιμα τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Το σύνθημα, μια λέξη που χρησιμοποιείται ως προσβολή και κυριολεκτικά σημαίνει «άνδρας πόρνη» στα ισπανικά, αναμένεται να ακουστεί και πάλι την Τρίτη στο στάδιο Akron της Γκουανταλαχάρα, όταν το Μεξικό θα φιλοξενήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε φιλικό αγώνα.

Παρά τις επανειλημμένες κυρώσεις από τη FIFA και τις εκστρατείες ευαισθητοποίησης από την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου του Μεξικού, το σύνθημα παραμένει ζωντανό τόσο στους αγώνες των συλλόγων όσο και της εθνικής ομάδας. Ο τελευταίος αγώνας μεταξύ των δύο εθνικών ομάδων, τον Μάρτιο στο Τέξας, διακόπηκε δύο φορές λόγω ομοφοβικών συνθημάτων από τους οπαδούς του Μεξικού, ενώ αντίστοιχα περιστατικά σημειώθηκαν και πέρυσι σε αγώνα στο Λας Βέγκας.

Παρά τη μακρά ποδοσφαιρική παράδοση της πόλης και τις προσπάθειες της ομοσπονδίας να εξαλείψει το σύνθημα, πολλοί τοπικοί φίλαθλοι το θεωρούν απλά ένα αστείο. Ωστόσο, το σύνθημα έχει εξελιχθεί σε ένα ακριβό και ντροπιαστικό πρόβλημα για την ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Μεξικού, η οποία έχει πληρώσει επανειλημμένα πρόστιμα, συμπεριλαμβανομένων 100.000 ελβετικών φράγκων για δύο περιστατικά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ.

Παρά τις προσπάθειες για εκστρατείες ευαισθητοποίησης και αυστηρότερα μέτρα, όπως πενταετείς απαγορεύσεις εισόδου στα γήπεδα για τους οπαδούς που χρησιμοποιούν το σύνθημα, πολλοί Μεξικανοί φίλαθλοι επιμένουν ότι το σύνθημα δεν είναι προσβλητικό.

Αντίθετα, ακτιβιστές όπως ο Αντόνι Μπέγιο, υπέρμαχος των δικαιωμάτων LGBTQ+, τονίζουν ότι το σύνθημα είναι ξεκάθαρα ομοφοβικό και πρέπει να εξαλειφθεί πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026, όταν το Μεξικό θα φιλοξενήσει 13 αγώνες, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων στη Γκουανταλαχάρα. Ο Μπέγιο κάλεσε τους διοργανωτές να συνεργαστούν με την κοινότητα LGBTQ+ για να εκπαιδεύσουν τους φιλάθλους και να εξαλειφθεί αυτή η ντροπιαστική παράδοση.

Με πληροφορίες από Associated Press

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η κολυμβήτρια από την Παραγουάη άνοιξε λογαριασμό στο OnlyFans

Αθλητισμός / Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η κολυμβήτρια από την Παραγουάη αποσύρθηκε και άνοιξε λογαριασμό στο OnlyFans

Κατά τη διάρκεια των Αγώνων στο Παρίσι η Λουάνα Αλόνσο είχε απασχολήσει καθώς της είχε ζητηθεί να αποχωρήσει από το Ολυμπιακό Χωριό λόγω «ανάρμοστης» συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM