Πέθανε Κώστας Πολίτης, ο προπονητής του Eurobasket 87 - Πένθος στο ελληνικό μπάσκετ

Πέθανε Κώστας Πολίτης, ο προπονητής του Eurobasket 87 - Πένθος στο ελληνικό μπάσκετ Facebook Twitter
0

Πέθανε σε ηλικία 76 ετών ο Κώστας Πολίτης, ο προπονητής της Εθνικής ομάδας που κατέκτησε το Eurobasket του 87.

Ο Κώστας Πολίτης πέθανε τα ξημερώματα της Δευτέρας και ενώ το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Κώστας Πολίτης οδήγησε την Ελλάδα στον θρίαμβο του 1987 ως προπονητής της εθνικής ομάδας στο Eurobasket.

Γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1942 στην Καισαριανή και πέρασε από ακαδημίες για να βρει τη θέση του στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο θα κατακτήσει το πρωτάθλημα τη σεζόν 1966-1967.

Πέθανε Κώστας Πολίτης, ο προπονητής του Eurobasket 87 - Πένθος στο ελληνικό μπάσκετ Facebook Twitter

Ο Πολίτης αγωνίστηκε με την Εθνική Ελλάδος στο Ευρωμπάσκετ του 1961, του 1965 και του 1967, ενώ στο ενεργητικό του ως παίκτης είχε και ένα Προολυμπιακό Τουρνουά (1964), ένα Βαλκανικό Πρωτάθλημα (1964), αλλά και παιχνίδια στους Μεσογειακούς Αγώνες (1967).

Ο Κώστας Πολίτης αναλαμβάνει τη θέση του ομοσπονδιακού τεχνικού στην Εθνική Ομάδα Ανδρών το 1982, έχοντας περάσει από τους Παίδες και τους Εφήβους. Ο πρώτος του αγώνας στον πάγκο της Εθνικής θα έρθει στις 14 Μαΐου 1982 στον αγώνα Ελλάδας-Ουγγαρίας (84-91). Το χτίσιμο της ομάδας θα είναι αργό και επίπονο, η «επίσημη αγαπημένη» θα φτάσει πάντως σε ημιτελικές φάσεις διεθνών τουρνουά και θα παίξει μέχρι το 1987 ματς στο Πανευρωπαϊκό Ανδρών, στο Βαλκανικό, τους Μεσογειακούς, τα Τουρνουά Ακρόπολις και σε Προολυμπιακά Τουρνουά (1984) και προκριματικά Παγκοσμίου Ανδρών (1986).

Η Ελλάδα εμφανίστηκε σε τελική φάση Ευρωμπάσκετ το 1983, κάτι που ισοδυναμούσε με την παρθενική μεγάλη επιτυχία του Πολίτη στον πάγκο της. Το Ευρωπαϊκό του 1983 στη Γαλλία είδε την Ελλάδα να κατακτά την 11η από τις 12 θέσεις του τουρνουά, μετρώντας 2 νίκες και 5 ήττες, ήταν πάντως ιστορικές από κάθε άποψη στιγμές.

Πέθανε Κώστας Πολίτης, ο προπονητής του Eurobasket 87 - Πένθος στο ελληνικό μπάσκετ Facebook Twitter

Το 1986 η Εθνική του Πολίτη κατάφερε να προκριθεί στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας, ανοίγοντας την όρεξη των Ελλήνων για όσα έμελλε να ακολουθήσουν του χρόνου. Η πρώτη ποτέ παρουσία της Εθνικής Ελλάδος σε τελική φάση παγκοσμίου πρωταθλήματος έκανε αίσθηση. Η χώρα μας κατακτά την 10η θέση μεταξύ των 24 ομάδων και ο Νίκος Γκάλης στέφεται πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.

Ο ομοσπονδιακός κόουτς συνέχισε να προπονεί την Εθνική Ανδρών μέχρι το 1988, κλείνοντας την πορεία του στην «επίσημη αγαπημένη» στον αγώνα Ελλάδας-Γερμανίας στο Προολυμπιακό Τουρνουά Ανδρών (10 Ιουλίου 1988) με άλλη μια νίκη (94-87).

Με την τεράστια επιτυχία στις πλάτες του, ο «ευρωκόουτς» ανέλαβε μετά τις τύχες ελληνικών συλλόγων, περνώντας δύο φορές από τον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ μετά και την ΑΕΚ, για να κλείσει την καριέρα του στη Νήαρ Ηστ Καισαριανής.

Με την ομάδα του Παναθηναϊκού θα κατακτήσει τρία συναπτά πρωταθλήματα Ελλάδας (1980-1982), ένα ακόμα το 1984 αλλά και δύο Κύπελλα (1982 και 1983), οδηγώντας τους «Πράσινους» και στο Final Four της Ευρωλίγκας το 1994 (στη δεύτερη παρουσία του στον πάγκο), όπου πήρε στο Τελ Αβίβ την τρίτη θέση χάνοντας από τον Ολυμπιακό του Γιάννη Ιωαννίδη.

Με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ δεν θα είχε αντίστοιχες επιτυχίες, οδήγησε πάντως τον «Δικέφαλο» σε δύο τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας (1989 και 1990), βρίσκοντας ξανά στον δρόμο του τον Ιωαννίδη του Άρη, αλλά και την ΑΕΚ σε έναν ακόμα χαμένο τελικό Κυπέλλου (1999) από τον ΠΑΟΚ.

Η θητεία του Πολίτη χαρακτηρίστηκαν από την πολυθρύλητη κόντρα του με τον Νίκο Γκάλη που είχε ως αποτέλεσμα το άδοξο φινάλε στην καριέρα του «γκάνγκστερ» τον Οκτώβριο του 1994, όταν θα εγκατέλειπε την ενεργό δράση στα 37 του μετά τον περιβόητο καυγά του με τον προπονητή Πολίτη στο γήπεδο του Μετς, στον αγώνα με τους Αμπελόκηπους.

 

Με πληροφορίες από gazzetta.gr

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δε φτάνουν στη Formula 1

Αθλητισμός / Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δεν φτάνουν στη Formula 1

Το άθλημα είναι πιο δημοφιλές αλλά και πιο ακριβό ποτέ, με τους γονείς των επίδοξων πιλότων της F1 να πρέπει να ξοδέψουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια μόνο για τα παιδιά τους να αρχίσουν να τρέχουν σε αγώνες καρτ
LIFO NEWSROOM