ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Πέθανε ο Ντικ Φόσμπερι, ο αθλητής που άλλαξε το άλμα σε ύψος

Ντικ Φόσμπερι Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ο Ντικ Φόσμπερι, ο άλτης του ύψους που άλλαξε για πάντα το αγώνισμα, πέθανε σε ηλικία 76 ετών. 

Ο πρώην μάνατζερ του Ντικ Φόσμπερι ανακοίνωσε τη θλιβερή είδηση του θανάτου του Αμερικανού «χρυσού» Ολυμπιονίκη. 

«Με βαριά καρδιά ανακοινώνω ότι ο επί χρόνια φίλος και πελάτης Ντικ Φόσμπερι πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του, νωρίς το πρωί της Κυριακής, έπειτα από σύντομη μάχη έπειτα από επανεμφάνιση λεμφώματος», έγραψε στο Instagram ο Ρέι Σατλ. 

Ο Ντικ Φόσμπερι έγινε διάσημος το 1968, όταν κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο ύψος, στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μεξικό, σε έναν τελικό που κράτησε πάνω από τέσσερις ώρες. 

Η τεχνική που χρησιμοποιούσε ο 21χρονος τότε Αμερικανός άλτης ήταν διαφορετική. Πηδούσε με την πλάτη στον πήχη και όχι με το «ψαλίδι» με τα πόδια που έκαναν επί δεκαετίες οι αθλητές του αγωνίσματος. 

Η αλήθεια είναι πως ο Φόσμπερι χρησιμοποιούσε αυτή την πρωτοποριακή τεχνική από το 1963, ενώ την ίδια εποχή και άλλοι άλτες στον κόσμο πειραματίζονταν με κάτι ανάλογο. Όμως, η 20η Οκτωβρίου 1968 έμεινε στην ιστορία ως η ημέρα που ο Φόσμπερι άλλαξε το άλμα σε ύψος. Ήταν η ημέρα που κατέκτησε το χρυσό στο Μεξικό, περνώντας τα 2,24 μέτρα με αυτό τον «παράξενο» τρόπο, σημειώνοντας Ολυμπιακό ρεκόρ. 

Ντικ Φόσμπερι: Εξουθενώθηκα ψυχικά με την υπερβολική προσοχή

«Πέρασα μια φριχτή περίοδο, αντιμετωπίζοντας όλη την προσοχή», είχε εξομολογηθεί στον Guardian το 2012, αναφερόμενος στη διασημότητα που του χάρισε ο θρίαμβός του στους Ολυμπιακούς αγώνες. 

«Ήταν υπερβολικό. Ήμουν ένα παιδί από μικρή πόλη, που είχε πετύχει κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που περίμενε ποτέ. Μου άρεσε η προσοχή, αλλά ήθελα να τελειώσει κάποια στιγμή», είχε συμπληρώσει. 

Ψυχικά είχε εξουθενωθεί, παραδέχθηκε. «Οι άνθρωποι με θεοποίησαν και με κρατούσαν εκεί ψηλά. Δεν το ήθελα. Πήρα το μετάλλιό μου και ήθελα να είμαι όπως όλοι οι άλλοι», είχε πει. Όμως, είχε συμπληρώσει πως εκείνο το χρυσό μετάλλιο άλλαξε τη ζωή του. «Μου χάρισε δώρα, όχι απαραίτητα χρηματικά. Συνάντησα προέδρους και βασιλιάδες, είδα τον κόσμο και μοιράστηκα τη ζωή μου με υπέροχους ανθρώπους. 

Ο Ντικ Φόσμπερι δεν μετείχε σε άλλους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά η τεχνική του κυριάρχησε στο άλμα σε ύψος και πήρε το όνομά του, καθώς έγινε γνωστό ως «Fosbury flop». «Υποθέτω ότι φαινόταν λίγο παράξενο στην αρχή, αλλά έμοιαζε τόσο φυσικό που, όπως με όλες τις καλές ιδέες, απλά αναρωτιέσαι γιατί κανείς δεν το σκέφτηκε πριν από εσένα», είχε πει στον Guardian. 

Ο Μάικλ Τζόνσον ήταν από τους πρώτους που «αποχαιρέτισαν» τον Ντικ Φόσμπερι. «Η λέξη θρύλος χρησιμοποιείται ίσως υπερβολικά συχνά. Ο Ντικ Φόσμπερι ήταν ένας πραγματικός θρύλος. Άλλαξε ένα ολόκληρο αγώνισμα για πάντα, με μια τεχνική που έμοιαζε τρελή εκείνη την εποχή, αλλά το αποτέλεσμα την καθιέρωσε», έγραψε ο τέσσερις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης. 

Με πληροφορίες από Guardian

Αθλητισμός
0

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Μπόστον Σέλτικς έσπασαν το ΝΒΑ;

Αθλητισμός / Οι Μπόστον Σέλτικς «διαλύουν» το ΝΒΑ με την απλή μέθοδο των τριών πόντων

Την περασμένη σεζόν, οι Σέλτικς σούταραν τα περισσότερα τρίποντα από κάθε άλλη ομάδα του πρωταθλήματος στο δρόμο προς το πρωτάθλημα. Αυτή τη σεζόν, έδειξαν ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ρεύματος σήμερα στην Αθήνα και σε άλλες 13 περιοχές της Αττικής

Αθλητισμός / Διακοπές ρεύματος σήμερα στην Αθήνα και σε άλλες 13 περιοχές της Αττικής

Οι διακοπές ρεύματος αναμένεται να επηρεάσουν διάφορους δήμους, ενώ σε κάποιες περιοχές, όπως στη Ραφήνα, την Αθήνα, τον Βύρωνα και τη Βάρη, θα εκτελούνται παράλληλα εργασίες στις οδικές υποδομές
LIFO NEWSROOM
Ποια ειναι η Αϊτάνα Μπονματί που κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη Χρυσή Μπάλα

Αθλητισμός / Ποια ειναι η Αϊτάνα Μπονματί που κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη Χρυσή Μπάλα

Η Μπονματί δεν έχει μόνο κατακτήσει τίτλους με την ομάδα της, αλλά προωθεί και την ψυχική υγεία, τον αθλητισμό και την κοινωνική ευαισθησία, διατηρώντας τη δική της θέση ως ενεργή ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταλανικής γλώσσας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ