Πέθανε ο σερ Μπόμπι Τσάρλτον, ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Πέθανε ο σερ Μπόμπι Τσάρλτον, ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Facebook Twitter
Φωτ.: X
0

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο σερ Μπόμπι Τσάρλτον, αναμφισβήτητα ο καλύτερος Άγγλος ποδοσφαιριστής της γενιάς του και ένας από τους πιο διάσημους αθλητές της χώρας.

Γεννημένος στο Ashington, ο σερ Μπόμπι Τσάρλτον έπαιξε μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό Jack εναντίον της Δυτικής Γερμανίας στο Wembley το 1966 ως ένας από τους μόλις 11 παίκτες της Αγγλίας που κέρδισαν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ήταν αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις μεγάλες διακρίσεις της, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου το 1968.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο σύλλογος όπου ο σερ Μπόμπι Τσάρλτον πέρασε 17 χρόνια της καριέρας του, ανακοίνωσε ότι «θρηνεί» μετά την είδηση του θανάτου του. «Τα λόγια δεν θα είναι ποτέ αρκετά» έγραψε ο σύλλογος σε ανάρτησή του.

Σε ανακοίνωσή της, η οικογένειά του ανέφερε πως «Με μεγάλη λύπη μοιραζόμαστε την είδηση ότι ο σερ Μπόμπι πέθανε ήσυχα τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Ήταν περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του. Η οικογένειά του θα ήθελε να μεταβιβάσει τις ευχαριστίες της σε όλους όσοι συνέβαλαν στη φροντίδα του και στους πολλούς ανθρώπους που τον αγάπησαν και τον στήριξαν. Θα ζητούσαμε να γίνει σεβαστή η ιδιωτικότητα της οικογένειας αυτή τη στιγμή».

Σε μια 17χρονη καριέρα με τη Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ, έπαιξε 758 παιχνίδια και σημείωσε 249 γκολ, δύο ρεκόρ που «έσπασαν» αντίστοιχα, ο Ράιαν Γκιγκς το 2008 και ο Γουέιν Ρούνεϊ το 2017.

Ο ίδιος είχε επιζήσει από την αεροπορική τραγωδία του του Μονάχου όταν ήταν 20 ετών. Αποσύρθηκε από το ποδόσφαιρο το 1976 και έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το 1984 όπου παρέμεινε για 39 χρόνια.

Ίδρυσε επίσης το Ίδρυμα Sir Bobby Charlton το 2011, το οποίο επικεντρώθηκε στην αφαίρεση ναρκών ξηράς σε πρώην εμπόλεμες ζώνες. Το 2020, ο σερ Μπόμπι Τσάρλτον διαγνώστηκε με άνοια.

Ο σερ Μπόμπι Τσάρλτον επέζησε από την αεροπορική τραγωδία του Μονάχου

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο 1956-1957 φτάνοντας στα ημιτελικά, όπου ηττήθηκε από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ρεάλ Μαδρίτης. Η ομάδα ήταν γνωστή ως τα Μωρά του Μπάσμπι από τον προπονητή Ματ Μπάσμπι και τον μέσο όρο ηλικίας των παικτών, που ήταν πολύ νέοι.

Η πτήση 609 της British European Airways ήταν μια εμπορική πτήση και στις στις 6 Φεβρουαρίου 1958, συνετρίβη στην τρίτη προσπάθεια απογείωσης από διάδρομο καλυμμένο με χιόνι ανακατεμένο με λάσπη στο αεροδρόμιο του Μονάχου, στη Δυτική τότε Γερμανία.

Στο αεροπλάνο ήταν η αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με το παρατσούκλι Μωρά του Μπάσμπι, μαζί με κάποιους υποστηρικτές και δημοσιογράφους, όπου 23 από τους 44 επιβάτες πέθαναν. Η πτήση τσάρτερ, με προορισμό το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, πραγματοποιήθηκε από την British European Airways (BEA) χρησιμοποιώντας αεροσκάφος Airspeed Ambassador, με αριθμό εγγραφής G-ALZU.

Ο σύλλογος είχε ναυλώσει το αεροπλάνο για να επιστρέψει από τον αγώνα του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου εναντίον της γιουγκοσλαβικής ομάδας Stella Rossa, ο οποίος έληξε ισόπαλος 3-3 και με αυτό το αποτέλεσμα, οι Άγγλοι προκρίθηκαν στους ημιτελικούς, έχοντας προηγουμένως κερδίσει τον αγώνα στο Μάντσεστερ με 2-1.

Η απογείωση από το Βελιγράδι καθυστέρησε για μία ώρα επειδή ο παίκτης της Μάντσεστερ Τζόνι Μπέρι είχε χάσει το διαβατήριό του. Το αεροπλάνο έκανε μια προγραμματισμένη στάση στο Μόναχο για ανεφοδιασμό αλλά δεν κατάφερε να επιστρέψει στο Μάντσεστερ.

Με πληροφορίες του Guardian/BBC

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ανισότητα στο άλμα με σκι - 500 ευρώ στους άνδρες, πετσέτες και σαμπουάν στις γυναίκες

Αθλητισμός / Γερμανία: Ανισότητα στο άλμα με σκι - 500 ευρώ στους άνδρες, πετσέτες και σαμπουάν στις γυναίκες

Αυτή η πενιχρή ανταμοιβή φέρνει στη μνήμη το περιστατικό του 1989, όταν η γυναικεία εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γερμανίας, μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, έλαβε ως έπαθλο ένα σετ καφέ
LIFO NEWSROOM