Την έντονη αντίθεσή του με την αξιοποίηση των νατουραλιζέ παικτών εξέφρασε ο Νέβεν Σπάχια, σε συνέντευξη που παραχώησε στη Mozzart Sport.
Μάλιστα, επικαλέστηκε ως παράδειγμα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Τάιλερ Ντόρσεϊ, παρότι ο πρώτος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα και ο δεύτερος έχει μητέρα Ελληνίδα.
«Είμαι κατά των ξένων στις εθνικές ομάδες. Κατά τη γνώμη μου, δεν έχει βάση. Όμως, αν όλοι, κοινό, μέσα ενημέρωσης και παίκτες, έχουν αποφασίσει πως πρέπει να παίξει κάποιος ξένος, τότε καλώς».
Ερωτηθείς για την ιδέα πολιτογράφησης ενός παίκτη για λόγους ενίσχυσης του ρόστερ μιας μπασκετικής δύναμης όπως η Σερβία, ο Κροάτης τεχνικός απάντησε πως «αυτός είναι ένα φρικτός κανόνας της FIBA με τον οποίο ποτέ δε θα συμφωνήσω. Η εθνική ομάδα είναι στην πραγματικότητα η ταυτότητα μιας σχολής μπάσκετ, ενός έθνους, μιας κουλτούρας... Αν η Σερβία φτάσει σ'αυτό το σημείο να πολιτογραφεί έναν ξένο, τότε εγώ και οι ομοϊδεάτες μου θα συμβιβαστούμε. Όμως πραγματικά ελπίζω να μη συμβεί».
«Ειλικρινά ελπίζω πως η Σερβία, ως μπασκετική υπερδύναμη, δε θα επιτρέψει ποτέ κάτι τέτοιο. Γιατί παίζοντας ένας ξένος στην εθνική ομάδα, χάνεται μέρος της εθνικής σου ταυτότητας» πρόσθεσε ο Κροάτης προπονητής, κάνοντας αναφορά στους «ξένους» της Εθνικής Ελλάδας.
«Βλέπω πως η Ελλάδα παίζει με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ που μαζί με τον Αντετοκούνμπο κερδίζουν μόνοι τους. Αν αυτός είναι ο στόχος της εθνικής ομάδας, εντάξει. Εγώ όμως είμαι κατά» σημείωσε.
«Μου φαίνεται αστείο όταν βλέπω, κατά την παρουσίαση των εθνικών ομάδων και την ανάκρουση των εθνικών ύμνων πριν το παιχνίδι, την κάμερα να περνά από παίκτες που δεν ξέρουν καν να μιλούν τη γλώσσα ούτε τα λόγια του εθνικού ύμνου. Γι'αυτό έχουμε συλλόγους. Ας παίξουν εκεί πέντε, επτά, οκτώ ξένοι, όμως οι εθνικές ομάδες είναι εθνικές ομάδες για έναν λόγο» κατέληξε ο ίδιος.