Η σπρίντερ από τη Λευκορωσία Κριστίνα Τσιμανούσκαγια αποφάσισε να αυτομολήσει κατά την διαδρομή προς το αεροδρόμιο του Τόκιο, όταν η γιαγιά της, της είπε ότι δεν ήταν ασφαλές να επιστρέψει στη χώρα της.
Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Reuters στη Βαρσοβία την Πέμπτη, είπε ότι η οικογένειά της φοβόταν ότι θα την έστελναν σε ψυχιατρικό ίδρυμα αν επέστρεφε στη Λευκορωσία και ότι η γιαγιά της την πήρε τηλέφωνο για να της πει να μην επιστρέψει.
«Πάντα ήμουν μακριά από την πολιτική, δεν πήγα σε διαμαρτυρίες, δεν είπα τίποτα εναντίον της κυβέρνησης της Λευκορωσίας», είπε.
«Είμαι αθλήτρια και δεν κατανοώ τίποτα από όλα όσα έχουν να κάνουν με την πολιτική. Προσπαθώ να μην κάνω τίποτα άλλο εκτός από το άθλημά μου και προσπαθώ όσο μπορώ για να μην μου αποσπάται η προσοχή από ζητήματα πολιτικής» πρόσθεσε.
«Μπορεί να ακούγεται σκληρό εξαιτίας όλων των τρομερών πραγμάτων που συνέβησαν στη Λευκορωσία το περασμένο καλοκαίρι, αλλά προσπαθούσα να μείνω μακριά από αυτό και το μόνο που ήθελα ήταν να πάω στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να κάνω το καλύτερο», είπε, αναφερόμενη στις διαμαρτυρίες πέρυσι εναντίον του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο που οδήγησε σε αστυνομική καταστολή.
«Ήθελα να είμαι στον τελικό και να αγωνιστώ για τα μετάλλια».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λουκασένκο δεν απάντησε σε σχετικό αίτημα του Reuters μετά τη συνέντευξη του Τσιμανούσκαγια.
Η 24χρονη αθλήτρια προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις την Κυριακή όταν είπε ότι οι προπονητές, οργισμένοι με την κριτική της, την διέταξαν να φύγει από το Τόκιο για την Λευκορωσία. Η ίδια αφού ζήτησε προστασία από την ιαπωνική αστυνομία, πέταξε την Τετάρτη με αεροπλάνο για την Πολωνία αντί για τη Λευκορωσία.
Η Πολωνία, η οποία επί μακρόν επικρίνει την αυταρχική διακυβέρνηση του Λουκασένκο και φιλοξενεί πολλούς ακτιβιστές από τη Λευκορωσία, έχει χορηγήσει ανθρωπιστική βίζα στην Τσιμανούσκαγια και στον σύζυγό της. Η γιαγιά της παραμένει πίσω στη Λευκορωσία.
«Η γιαγιά μου με πήρε τηλέφωνο όταν με οδηγούσαν ήδη στο αεροδρόμιο», είπε η αθλήτρια. «Κυριολεκτικά, είχα περίπου 10 δευτερόλεπτα (για να μιλήσω μαζί της). Με πήρε τηλέφωνο, το μόνο που μου είπε ήταν: Σε παρακαλώ μην γυρίσεις στη Λευκορωσία, δεν είναι ασφαλές».
«Αυτό ήταν, έκλεισε το τηλέφωνο», είπε η αθλήτρια. Θα ήθελα να επιστρέψω στη Λευκορωσία. Λατρεύω τη χώρα μου. Δεν την πρόδωσα και ελπίζω ότι θα μπορέσω να επιστρέψω» είπε.
Η υπόθεση της Τσιμανούσκαγια, απειλεί να απομονώσει περαιτέρω τον Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται υπό κυρώσεις της Δύσης μετά την καταστολή των αντιπάλων του πέρυσι.
Η σπρίντερ, η οποία κατηγορεί τους προπονητές της ομάδας της για αμέλεια, πέρασε δύο νύχτες στην πρεσβεία της Πολωνίας στην Ιαπωνία πριν πετάξει στη Βιέννη και στη συνέχεια στη Βαρσοβία την Τετάρτη. Σήμερα έδωσε συνέντευξη Τύπου στην πολωνική πρωτεύουσα.
Η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας είχε πει ότι οι προπονητές απέσυραν την Τσιμανουσκάγια από τους Αγώνες μετά από συμβουλές των γιατρών σχετικά με τη συναισθηματική και ψυχολογική της κατάσταση. Ωστόσο, δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο στη συνέχεια.
Η Τσιμανούσκαγια είπε ότι είχε πει στον προπονητή της την Κυριακή ότι ήταν έτοιμη να τρέξει στα 200 μέτρα. Στη συνέχεια εκείνος πήρε ένα τηλέφωνο.
«Και σε λίγες ώρες ήρθε ο προπονητής μαζί με τον εκπρόσωπο της ομάδας και είπαν ότι αποφασίστηκε να με στείλουν πίσω στη Λευκορωσία, "δεν είμαστε εμείς που πήραμε την απόφαση, την εκτελούμε μόνο. Έχεις 40 λεπτά. Πρέπει να μαζέψεις τα πράγματά σου και να πας στο αεροδρόμιο».
Η απόφαση, είπε, ήλθε από «ψηλά». Στο αεροδρόμιο του Τόκιο, οι προπονητές αιφνιδιάστηκαν, είπε η αθλήτρια.
«Δεν περίμεναν ότι στο αεροδρόμιο θα μπορούσα να πλησιάσω την αστυνομία. Νομίζουν ότι φοβόμαστε να κάνουμε μια κίνηση, ότι φοβόμαστε να μιλήσουμε, φοβόμαστε να πούμε την αλήθεια σε όλο τον κόσμο. Αλλά δεν φοβάμαι» πρόσθεσε.
«Δεν είμαι από εκείνους τους ανθρώπους που φοβούνται. Μένω πάντα πιστή στην αλήθεια. Σέβομαι τον εαυτό μου. Σέβομαι τη δουλειά μου. Και θέλω επίσης οι άλλοι άνθρωποι να σέβονται τον εαυτό τους, να σέβονται τη δουλειά τους και να σταματήσουν να φοβούνται και να αρχίσουν να μιλούν ανοιχτά για ό,τι τους ανησυχεί».
Πριν πάει στο Τόκιο, η Τσιμανούσκαγια δεν ήταν από εκείνους τους λίγους Λευκορώσους αθλητές που εξέφρασαν δημόσια υποστήριξη την κίνηση κατά του Λουκασένκο.
Τα πρόσωπα της αντιπολίτευσης διώχθηκαν, φυλακίστηκαν ή έφυγαν από τότε που ξεκίνησαν οι μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του Λουκασένκο πέρυσι, ακόμη και πριν κερδίσει την έκτη προεδρική θητεία σε εκλογές που παρατηρητές και επικριτές λένε ότι ήταν παραποιημένες. Ο ίδιος αρνείται την εκλογική απάτη.
Ο αθλητισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτική της Λευκορωσίας. Ο Λουκασένκο ήταν επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής της Λευκορωσίας μέχρι που αντικαταστάθηκε από τον γιο του φέτος.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση του Τσιμανούσκαγια και είπε ότι θα ακούσει τους δύο Λευκορώσους αξιωματούχους που φέρονται να εμπλέκονται.
«Αυτή είναι μια πολύ ταραγμένη περίοδος της ζωής μου. Ελπίζω όμως ότι θα τελειώσει σύντομα. Ότι θα μπορώ να συνεχίσω την καριέρα μου», είπε ο Τσιμανούσκαγια.
«Θέλω πραγματικά να βοηθήσω ανθρώπους σαν κι εμένα. Αν υπάρχει οποιαδήποτε πίεση πάνω τους, είμαι έτοιμη να τους βοηθήσω» κατέληξε.
Με πληροφορίες του Reuters