Η Κριστίνα Τσιμανούσκαγια, η Λευκορωσίδα σπρίντερ που αρνήθηκε να επιστρέψει από το Τόκιο στην πατρίδα της, δήλωσε πως της κατέστησαν σαφές ότι θα την περίμενε τιμωρία φτάνοντας στη χώρα της.
Η 24χρονη πλέον σχεδιάζει να ταξιδέψει από το Τόκιο στη Βαρσοβία εντός της εβδομάδας, καθώς τη Δευτέρα η Πολωνία της χορήγησε βίζα για ανθρωπιστικούς λόγους, μετά την περιπέτεια για την οποία ξεκίνησε επίσημη έρευνα η ΔΟΕ.
Οι αξιωματούχοι της λευκορωσικής ομάδας στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο «κατέστησαν σαφές ότι επιστρέφοντας πίσω σίγουρα θα ήμουν αντιμέτωπη με κάποιου είδους τιμωρία», δήλωσε στο Associated Press η αθλήτρια. «Υπήρχαν επίσης ελαφρώς καλυμμένα υπονοούμενα ότι θα ήμουν αντιμέτωπη με περισσότερα», συμπλήρωσε.
Όταν ρωτήθηκε τι την έκανε να φοβάται πως θα κινδύνευε επιστρέφοντας στη Λευκορωσία, η Τσιμανούσκαγια είπε πως η φράση κλειδί ήταν το «δεν πήραμε εμείς την απόφαση να γυρίσεις πίσω, αποφασίστηκε από άλλους και απλά μας δόθηκε εντολή να το κάνουμε πράξη», που της είπαν.
Η 24χρονη εξέφρασε ανησυχία για τους γονείς της, που παραμένουν στη Λευκορωσία. Ο σύζυγός της, Αρσένι Ζντάνεβιτς, είναι από τη Δευτέρα στην Ουκρανία. Αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα του, όταν η Τσιμανούσκαγια του είπε ότι δεν θα επιστρέψει.
«Έγιναν όλα πολύ ξαφνικά. Είχα μόνο μία ώρα για να μαζέψω τα πράγματά μου», δήλωσε στο Associated Press ο Ζντάνεβιτς και συμπλήρωσε ότι νιώθει ασφαλής στην Ουκρανία. Τώρα, ελπίζει ότι θα συναντηθεί ξανά με τη σύζυγό του στην Πολωνία.
«Ποιος έδωσε την εντολή;»
Η σπρίντερ ζήτησε από τις διεθνείς αθλητικές αρχές να ερευνήσουν την κατάσταση για να διαπιστώσουν «ποιος έδωσε την εντολή, ποιος πήρε στην πραγματικότητα την απόφαση και δεν μπορώ να αγωνιστώ». Παράλληλα, πρότεινε να επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος του αρχιπροπονητή της Λευκορωσίας «που μου στέρησε το δικαίωμα να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς αγώνες». Επίσης, διέψευσε τον ισχυρισμό του Λευκορώσου προπονητή ότι τα είχε σχεδιάσει όλα αυτά.
Η Κριστίνα Τσιμανούσκαγια κατήγγειλε δημοσίως τη στάση των Λευκορώσων προπονητών, που την έβαλαν στην ομάδα των 4Χ400 μέτρα εν αγνοία της. Έπειτα από αυτό, την Κυριακή, πήγαν άνθρωποι της ομάδας στο δωμάτιό της στο Ολυμπιακό χωριό, της είπαν να μαζέψει τα πράγματά της και την οδήγησαν παρά τη θέλησή της στο αεροδρόμιο του Τόκιο, κατήγγειλε η αθλήτρια. Εκεί, η Τσιμανούσκαγια αρνήθηκε να επιβιβαστεί στην πτήση και ζήτησε την προστασία της ιαπωνικής αστυνομίας.
Η αθλήτρια ελπίζει τώρα ότι θα μπορέσει να συνεχίσει τη σταδιοδρομία της στον στίβο. «Θα ήθελα πάρα πολύ να συνεχίσω την αθλητική καριέρα μου γιατί είμαι μόλις 24 χρονών και είχα σχέδια για τουλάχιστον άλλους δύο Ολυμπιακούς αγώνες. Αλλά προς το παρόν το μόνο που με απασχολεί είναι η ασφάλειά μου», δήλωσε.
Η υπόθεση της Τσιμανούσκαγια έχει προκαλέσει και πολιτικές αντιδράσεις. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ναμπίλα Μασράλι, έκανε λόγο για ένα ακόμη παράδειγμα «της βαναυσότητας της καταπίεσης από το καθεστώς Λουκασένκο, που πλήττει όλους τους τομείς της κοινωνίας στη Λευκορωσία».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισε ότι πρόκειται για μία ακόμη ενέργεια καταστολής από το καθεστώς Λουκασένκο. «Τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν το Ολυμπιακό πνεύμα, προσβάλλουν βασικά δικαιώματα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», υπογράμμισε.
Πάντως, η αθλήτρια τόνισε ότι δεν θέλει να συνδεθεί η περιπέτειά της με τη γενικότερη κατάσταση στη Λευκορωσία. «Δεν θέλω να εμπλακώ στην πολιτική. Για εμένα, μόνο ο αθλητισμός έχει σημασία. Σκέφτομαι μόνο το μέλλον μου και πώς μπορώ να συνεχίσω την καριέρα μου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Έρευνα από τη ΔΟΕ
Στο μεταξύ, η ΔΟΕ δήλωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση και περιμένει σήμερα την αναφορά της Ολυμπιακής Επιτροπής της Λευκορωσίας.
Ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Μαρκ Άνταμς, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γνωρίζουν όλα τα γεγονότα, προτού ληφθούν αποφάσεις.
«Έχουμε ζητήσει μια αναφορά από την Ολυμπιακή Επιτροπή της Λευκορωσίας. Θέλουμε την αναφορά σήμερα. Έχουμε αποφασίσει να ξεκινήσουμε επίσημη έρευνα. Πρέπει να καθοριστούν τα πλήρη γεγονότα. Πρέπει να ακούσουμε όλους τους εμπλεκόμενους», συμπλήρωσε ο Άνταμς, σύμφωνα με το Reuters.