Ζακία Χουνταντί: Η Αφγανή πρόσφυγας που κέρδισε μετάλλιο- «Αυτό είναι το όνειρο κάθε γυναίκας»

Ζακία Χουνταντί: Η Αφγανή πρόσφυγας που κέρδισε μετάλλιο- «Αυτό είναι το όνειρο κάθε γυναίκας» Facebook Twitter
Ζακία Χουνταντί/ Φωτ.: Getty Images
0

Η πρώτη αθλήτρια της Παραολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων που κερδίζει μετάλλιο δήλωσε ότι ελπίζει πως η επιτυχία της «στέλνει ένα μήνυμα σε όλους τους πρόσφυγες του κόσμου να ακολουθούν την ελπίδα, την ελευθερία και την ειρήνη».

Η Ζακία Χουνταντί από το Αφγανιστάν κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία K44 -47kg στο Para-taekwondo, στους Αγώνες του Παρισιού.

Η 25χρονη ζει στο Παρίσι και είναι ένα από τα οκτώ μέλη της Παραολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων που συμμετέχουν στην έκδοση των Αγώνων του 2024.

Εκπροσώπησε τη χώρα της στο Τόκιο πριν από τρία χρόνια, αφού είχε απομακρυνθεί με ασφάλεια λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των Αγώνων, όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα Καμπούλ, ολοκληρώνοντας βιαστικά την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων.

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έχει επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν. Διαδηλωτές ανέφεραν στο BBC ότι δέχθηκαν ξυλοδαρμούς, κακομεταχείριση, φυλάκιση και ακόμη και απειλές θανάτου με λιθοβολισμό.

«Σήμερα, στη χώρα μου, η ζωή δεν είναι εύκολη για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν, γιατί οι Ταλιμπάν είναι εκεί», δήλωσε η Χουνταντί στο BBC.

«Όλα τελείωσαν για τις γυναίκες. Ίσως αυτό το μετάλλιο δώσει σε όλες τις γυναίκες τη δύναμη να συνεχίσουν τη ζωή τους και τον αγώνα κατά των Ταλιμπάν. Ίσως [κάποια μέρα] να είμαστε μαζί με ειρήνη στη χώρα μου».

Η Χουνταντί, που είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία της στο περσινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, δηλώνει ότι η διαμονή της στη Γαλλία και η πρόσβαση σε επαγγελματικές εγκαταστάσεις και υποστήριξη, της επέτρεψαν να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της.

«Στο Αφγανιστάν δεν υπήρχαν πολλές επαγγελματικές δυνατότητες και υπήρχαν πολλά προβλήματα», πρόσθεσε. «Εδώ στη Γαλλία όλα είναι τέλεια, ειδικά ο προπονητής μου, που είναι για μένα ο καλύτερος στον κόσμο».

Η Χουνταντί δηλώνει ότι θα αγωνιστεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028 «για το χρυσό μετάλλιο» και σχεδιάζει επίσης να δοκιμάσει την τύχη της στα Παρα-αθλήματα.

Προς το παρόν, όμως, η Χουνταντί μπορεί να απολαύσει την τεράστια ικανοποίηση από το ιστορικό της χάλκινο μετάλλιο και τη σημαντική του σημασία.

«Είμαι τόσο χαρούμενη και τόσο περήφανη για αυτό το μετάλλιο, γιατί για τρία χρόνια δουλεύω σκληρά κάθε πρωί και κάθε απόγευμα», δήλωσε.

«Αυτό είναι το όνειρο κάθε γυναίκας και τώρα έγινε πραγματικότητα, το όνειρο είναι εδώ».

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισπανία: Παίκτης της Χετάφε κατήγγειλε ρατσισμό - Να μην μιλάει μέχρι να μάθει ισπανικά, απάντησε ο πρόεδρος της ομάδας

Αθλητισμός / Ισπανία: Παίκτης της Χετάφε κατήγγειλε ρατσιστική συμπεριφορά - Να μην μιλάει μέχρι να μάθει ισπανικά, απάντησε ο πρόεδρος της ομάδας

Η αντίδραση του Άνχελ Τόρες στους ισχυρισμούς του Νιγηριανού ποδοσφαιριστή Κριστάντους Ούτσε, σχολιάστηκε αρνητικά στα social media
LIFO NEWSROOM
Ένας στους 3 παίκτες του NFL πιστεύει ότι πάσχει από χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια (CTE)

Αθλητισμός / Ένας στους 3 παίκτες του NFL πιστεύει ότι πάσχει από χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια (CTE)

Οι περισσότεροι από τους παίκτες είχαν υποστεί διάσειση κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, ενώ η NFL έχει πλέον αυστηρά πρωτόκολλα για τη διαχείριση των τραυματισμών στο κεφάλι
LIFO NEWSROOM