Το αλκοόλ εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία και δεν έχει οφέλη για τους νέους, σύμφωνα με νέα μεγάλη διεθνή μελέτη. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι μπορεί να έχουν κάποια οφέλη από την κατανάλωση μικρής ποσότητας.
Στο εν λόγω συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες στο Global Burden of Diseases, του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ το οποίο παράγει δεδομένα για τα αίτια ασθενειών και θανάτων σε όλο τον κόσμο. Πριν από τέσσερα χρόνια, η μελέτη ανέφερε ότι ακόμη και το περιστασιακό ποτό είναι επιβλαβές για την υγεία και πρότεινε οι κυβερνήσεις να συμβουλεύουν τους ανθρώπους να απέχουν πλήρως.
Μετά από μια σημαντική νέα ανάλυση παγκόσμιων δεδομένων, οι ειδικοί πίσω από τη μελέτη κατέληξαν σε νέα συμπεράσματα.
Συγκεκριμένα, οι νέοι αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για την υγεία από την κατανάλωση αλκοόλ σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους. Οι ενήλικες ηλικίας 40 ετών και άνω χωρίς υποκείμενες παθήσεις (διαβήτης, καρδιαγγειακά κτλ.) μπορεί να επωφεληθούν από την περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ, όπως ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα.
Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Lancet, είναι τα πρώτα που αναφέρουν τον κίνδυνο αλκοόλ ανά γεωγραφική περιοχή, ηλικία, φύλο και έτος.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι συστάσεις κατανάλωσης αλκοόλ θα πρέπει να βασίζονται στην ηλικία και την τοποθεσία, με τις πιο αυστηρές οδηγίες για τους άνδρες ηλικίας 15-39 ετών, οι οποίοι διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ.
«Το μήνυμά μας είναι απλό: οι νέοι δεν πρέπει να πίνουν, αλλά οι ηλικιωμένοι μπορεί να ωφεληθούν από μικρές ποσότητες», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας, Εμμανουέλα Γακίδου, καθηγήτρια μετρικών επιστημών υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.
«Αν και μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι οι νεαροί ενήλικες θα απέχουν από το ποτό, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να κοινοποιήσουμε τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ώστε ο καθένας να μπορεί να λάβει τεκμηριωμένες αποφάσεις για την υγεία του».
Συνολικά 1,34 δισεκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι έχουν καταναλώσει επιβλαβείς ποσότητες αλκοόλ το 2020, σύμφωνα με την ανάλυση καταναλωτικών συνηθειών σε 204 χώρες.
Με πληροφορίες από Guardian