Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία

Αντωνία Τριχοπούλου για τη Μεσογειακή διατροφή στη LiFO: Συνδέεται με την Υγεία, τον Πολιτισμό και την Οικονομία Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO
0

Η ακαδημαϊκός και ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντωνία Τριχοπούλου, με άρθρο της στη LiFO, διευκρινίζει τι ισχύει με τη Μεσογειακή διατροφή, μετά το ρεπορτάζ του περιοδικού Politico, που ισχυριζόταν πως «είναι ψέμα».

Η διακεκριμένη ειδικός επί της Μεσογειακής διατροφής τονίζει πως κατά την επιστημονική προσέγγιση και τεκμηρίωση, τα οφέλη της συγκεκριμένης διατροφής είναι αδιαμφισβήτητα, παρά το ότι επιχειρείται να σπιλώνεται με «παρεκκλίσεις που έχει υποστεί λόγω πολιτικών ή οικονομικών σκοπιμοτήτων». Η ίδια επισημαίνει παράλληλα πως «η διατροφή δεν συνδέεται μόνο με την Υγεία αλλά και με τον Πολιτισμό και την Οικονομία».

Το άρθρο της Αντωνίας Τριχοπούλου στη LiFO

Διάβασα με ενδιαφέρον το άρθρο της 4ης Φεβρουαρίου 2025 του κυρίου Alessandro Ford στο Politico της 4ης Φεβρουαρίου 2025 με τίτλο «The Mediterranean diet is a lie» στο οποίο αναφέρεται ότι υπάρχουν ποικίλες αποκλίσεις στην εφαρμογή και χρήση της μεσογειακής διατροφής. Αυτό, ωστόσο, δεν δικαιολογεί τον παραπλανητικό τίτλο «Η Μεσογειακή διατροφή είναι ψέμα».

Για τον λόγο αυτό, κρίνω αναγκαίο να αναφερθούν ορισμένα γεγονότα και να επισημανθεί η πολύχρονη, επίμονη και επίπονη συμβολή των επιστημόνων στο να διασωθεί η Μεσογειακή διατροφή (ΜΔ) από την επέλαση «παγκοσμιοποιημένων» προτύπων.

Ο συγγραφέας του ενδιαφέροντος άρθρου, είναι προφανώς πολύ νέος και δεν έζησε την εποχή που στη Μεσόγειο κόβονταν τα ελαιόδεντρα, μιας και τα σπορέλαια «εθεωρούντο» πιο υγιεινά από το λάδι και διαφημιζόταν η γεμάτη τρανς μαργαρίνη.

Η διατροφή δεν συνδέεται μόνο με την Υγεία αλλά και με τον Πολιτισμό και την Οικονομία.

Συμφωνώ απολύτως ότι σε αυτή τη διαδρομή, δεν χωρά κερδοσκοπία και εθνικιστική τύφλωση. Όμως απεμπόληση του παρελθόντος σημαίνει πορεία χωρίς πυξίδα.

Επισημαίνεται ότι η παραδοσιακή ΜΔ αναγνωρίστηκε από την UNESCO1 ως άυλη πολιτισμική κληρονομιά και η EAT LANCET COMMITTEE2 την αναγνωρίζει ως υγιεινό και βιώσιμο πρότυπο διατροφής.

Σας παραπέμπω στο TRAVELS IN CRETE by R. Parsley (1837)3 και στο Rockefeller Foundation report4 του 1948 για να δείτε την Cucina Povera, η οποία ακόμη τιμάται στην Ελλάδα.

Μπορώ ακόμη να αναφέρω, ότι, σύμφωνα με την εθνική μελέτη ΥΔΡΙΑ σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του ελληνικού πληθυσμού, το 39,7 % των ατόμων άνω 65 ετών και το 25.5% των ατόμων κάτω των 65 ετών εφαρμόζει την παραδοσιακή Ελληνική παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή. Παρατηρείται επίσης αναβίωση, παραδοσιακών υγιεινών και βιώσιμων εδεσμάτων.

Παρακαλώ λοιπόν, όταν αναφέρεται η Μεσογειακή Διατροφή, να λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική προσέγγιση και τεκμηρίωση και να μην σπιλώνεται με τις παρεκκλίσεις που έχει υποστεί λόγω πολιτικών ή οικονομικών σκοπιμοτήτων.

1https://mediterraneandietunesco.org/

2https://www.the lancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)31788-4/abstract#au60

3https://eng.travelogues.gr/collection.php?view=427

4Allbaugh LG. Crete: a case study of an underdeveloped area. Princeton NJ: Princeton University Press, 1953


Αντωνία Τριχοπούλου, ιατρός
Ακαδημαϊκός
Ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

Τech & Science / Επιστήμονες δημιούργησαν το πρώτο έμβρυο καγκουρό μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης

«Ο απώτερος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη διατήρηση απειλούμενων μαρσιποφόρων, όπως τα κοάλα, οι διάβολοι της Τασμανίας, οι βόρειοι γουόμπατ με τριχωτή μύτη και οι πώσουμ Leadbeater», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής
LIFO NEWSROOM
Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Tech & Science / Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του μεγιστάνα της τεχνολογίας που μόλις κυκλοφόρησε φανερώνει πως γεννήθηκε στο σωστό μέρος, την κατάλληλη στιγμή, και φτάνει μέχρι την ίδρυση της Microsoft το 1975.
THE LIFO TEAM
Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Τech & Science / Οι μπονόμπο μπορούν να επικοινωνούν με ανθρώπους για να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους

Η ανακάλυψη ενισχύει τη θεωρία ότι η "θεωρία του νου", δηλαδή η ικανότητα να αντιλαμβάνεται κάποιος τις γνώσεις και τις προθέσεις άλλων, δεν είναι αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό
LIFO NEWSROOM
Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά, ακόμα και μέσα στη μήτρα

Τech & Science / Η μουσική μπορεί να «αγγίξει» την καρδιά των εμβρύων - Οι διαφορές μεταξύ των δύο κλασικών συνθέσεων

Oι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν την απόκριση του καρδιακού ρυθμού των εμβρύων και να εντοπίσουν τις αλλαγές στη μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών κατά τη διάρκεια και μετά την αναπαραγωγή της μουσικής
LIFO NEWSROOM
«Συναρπαστικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα στους ασθενείς

Τech & Science / «Επαναστατικό» εμβόλιο κατά του καρκίνου δίνει ελπίδα στους ασθενείς

Το εμβόλιο δρα σαν «αφίσα καταζητούμενου», αποκαλύπτοντας κρυμμένα καρκινικά κύτταρα, ώστε το ανοσοποιητικό να τα αναγνωρίζει και να τα καταστρέφει πριν εμφανιστεί ξανά η ασθένεια
LIFO NEWSROOM