Ην. Βασίλειο: Ξεκίνησε η κλινική χορήγηση αντισωμάτων για την μακρά προστασία από τον κορωνοϊό

Ην. Βασίλειο: Ξεκίνησε η κλινική χορήγηση αντισωμάτων για την μακρά προστασία από τον κορωνοϊό Facebook Twitter
Ην. Βασίλειο: Ξεκίνησε η κλινική χορήγηση αντισωμάτων για την μακρά προστασία από τον κορωνοϊό (Pixabay)
0

Το UCLH στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε ένα νέο ερευνητικό εμβόλιο με δύο κλινικές δοκιμές, όπου ελέγχουν μια θεραπεία συνδυασμού αντισωμάτων μακράς δράσης για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Ερευνητές στη μελέτη STORM CHASER με επικεφαλής την ιολόγο του UCLH (Univrsity College London Hospitals), δρ Catherine Houlihan, «στρατολόγησαν» τον πρώτο συμμετέχοντα στον κόσμο νωρίτερα αυτό το μήνα και πλέουν μετρούν ήδη 10 συμμετέχοντες.

Πιστεύουν ότι το αντίσωμα, γνωστό ως AZD7442 και αναπτύχθηκε από την AstraZeneca, μπορεί να προσφέρει άμεση και μακροπρόθεσμη προστασία σε άτομα που έχουν πρόσφατα εκτεθεί στον ιό SARS-CoV-2, προκειμένου να αποτραπεί η ανάπτυξη του Covid-19.

Τα δέκα άτομα έλαβαν αντισώματα ως μορφή προστασίας έκτακτης ανάγκης μετά την έκθεση τους σε κορωνοϊό, στην πρώτη δοκιμή του είδους του.

Το πειραματικό εμβόλιο ενδείκνυται για άτομα που έχουν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του Covid-19 τις τελευταίες οκτώ ημέρες.

Εάν αποδειχθεί αποτελεσματικό, θα μπορούσε να προστατεύσει τα ευάλωτα άτομα που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί ή δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Θα μπορούσε επίσης, να βοηθήσει στον περιορισμό των εστιών μόλυνσης.

Η δοκιμή, που διεξήχθη στο University College London Hospitals (UCLH) NHS Trust, εξετάζει εάν μια ένεση δύο διαφορετικών αντισωμάτων θα μπορούσε να εμποδίσει κάποιον που έχει εκτεθεί στον Covid να αναπτύξει την ασθένεια - ή τουλάχιστον να αρρωστήσει βαριά.

Τα εμβόλια, που έχουν αναπτυχθεί, χρειάζονται εβδομάδες για να προσφέρουν πλήρη προστασία, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ αργά για να χορηγηθούν όταν κάποιος έχει ήδη νοσήσει.

Αλλά αυτή η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, που αναπτύχθηκε από την εταιρεία φαρμάκων AstraZeneca, λειτουργεί για την άμεση εξουδετέρωση του ιού και θεωρείται ότι μπορεί να παράσχει συνεχή προστασία έως και έναν χρόνο.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη και οι νοσοκομειακοί ασθενείς θα μπορούσαν να λάβουν τη θεραπεία εάν είχαν εκτεθεί σε κάποιο γνωστό κρούσμα.

Επίσης θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει ως «φράχτης», που θα εμποδίσει την μετάδοση του ιού άρα και ένα νέο ξέσπασμα της πανδημίας.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον ιολόγο της UCLH, Δρ Catherine Houlihan, θέλει να προσλάβει 1.000 εθελοντές. Στοχεύει δε, σε άτομα που είναι πιθανό να έχουν εκτεθεί, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομειακών και των φοιτητών.

Οι άνθρωποι που θέλουν να λάβουν μέρος θα πρέπει να δείξουν ότι η επαφή τους με ασθενή ήταν στενή.

Το εμβόλιο αυτό επί της ουσίας, λειτουργεί «δωρίζοντας» αντισώματα, είπε η δρ Houlihan.

«Γνωρίζουμε ότι αυτός ο συνδυασμός αντισωμάτων μπορεί να εξουδετερώσει τον ιό, οπότε ελπίζουμε να βρούμε ότι η χορήγηση αυτής της θεραπείας μέσω της ένεσης μπορεί να οδηγήσει σε άμεση προστασία από την ανάπτυξη του Covid-19 σε άτομα που έχουν εκτεθεί - όταν θα είναι πολύ αργά να χορηγεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.»

Εξήγησε δε, ότι αυτή η τεχνική είχε ήδη χρησιμοποιηθεί μετά την έκθεση σε άλλους ιούς όπως η λύσσα και η ανεμοβλογιά στο παρελθόν.

Μια άλλη έρευνα που βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο επίσης στο UCLH εξετάζει αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η ίδια θεραπεία με αντισώματα σε άτομο πριν εκτεθεί σε κάποιον κορωνοϊό, προκειμένου να αποφευχθεί η περίπτωση να νοσήσει.

Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που έχουν ανοσολογικές ανεπάρκειες ή αντιμετωπίζουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία όπως χημειοθεραπεία.

Η σύμβουλος μολυσματικών ασθενειών δρ Nicky Longley, που διεξάγει την κλινική δοκιμή, δήλωσε ότι δοκιμάζεται σε άτομα με παθήσεις όπως ο καρκίνος και ο HIV που «μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του ανοσοποιητικού τους συστήματος να ανταποκριθεί σε ένα εμβόλιο.

«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε οποιονδήποτε, για τον οποίο ένα εμβόλιο μπορεί να μην λειτουργεί, ότι μπορούμε να προσφέρουμε μια εναλλακτική λύση που είναι εξίσου προστατευτική».

Πρόσθεσε δε ότι ο συγκεκριμένος τρόπος δεν προτείνεται ως εναλλακτική λύση για το εμβόλιο και είναι επίσης πιθανό να κοστίσει πολύ περισσότερο, με εκατοντάδες χιλιάδες την κάθε δόση.

Μαζί με το UCLH, η θεραπεία με αντισώματα θα δοκιμαστεί σε αρκετές περιοχές των ΗΠΑ και όχι μόνο. Προς το παρόν ωστόσο μόνο το Λονδίνο έχει αρχίσει να «στρατολογεί» εθελοντές.

Τα πρώτα αποτελέσματα και για τα δύο σκέλη της δοκιμής - χρησιμοποιώντας αντισώματα πριν και μετά την έκθεση στο Covid - αναμένονται την άνοιξη.

 

Με πληροφορίες του BBC/uclh.nhs.uk

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM