Μέσα στο 2020, επιστήμονες πραγματοποίησαν μια ιδιαίτερα μακάβρια μελέτη προσπαθώντας να μετρήσουν τα ζώα που σκοτώθηκαν από τις τεράστιες πυρκαγιές που σάρωσαν τον υγροβιότοπο Παντανάλ στη Βραζιλία.
Με βάση τα αποτελέσματα, υπολογίζουν ότι έως και 17 εκατομμύρια σπονδυλωτά, συμπεριλαμβανομένων ερπετών, πτηνών και πρωτευόντων, πέθαναν από τις πυρκαγιές με την έρευνα να δημοσιεύεται στο περιοδικό Scientific Reports. Πρόκειται για μια μελέτη που αφορά το αποτύπωμα των πυρκαγιών μεταξύ Ιανουαρίου και Νοεμβρίου του 2020.
Η επικεφαλής της WWF Βραζιλίας, καθηγήτρια Μαριάννα Ναπολιτάνο Φερέιρα ανέφερε ότι καταγράφηκαν 22.000 πυρκαγιές κατά τη διάρκεια του 2020. Αυτή η νέα έρευνα υπογραμμίζει, λένε οι ερευνητές, τη σημασία της πρόληψης τέτοιων καταστροφών στο μέλλον.
Για την καταγραφή, οι επιστήμονες έσπευδαν στο σημείο του υγροβιότοπου που σημειωνόταν πυρκαγιά, περίπου 48 ώρες μετά την εκδήλωσή της. Περπατούσαν κατά μήκος ενός τμήματος της καμένης περιοχής και εξέταζαν κάθε νεκρό ζώο που έβρισκαν. Στη συνέχεια, υπολόγιζαν κατά προσέγγιση πόσα ζώα σκοτώθηκαν στο σύνολο της καμένης περιοχής με βάση τις μετρήσεις της εξετασθείσας περιοχής.
Ο καθηγητής Γουαλφρίδο Μοράες Τόμας που ηγήθηκε της μελέτης δήλωσε στο BBC ότι ο ίδιος και η ομάδα του «δεν εξεπλάγησαν από τους αριθμούς», δεδομένης της τεράστιας γεωγραφικής κλίμακας της καταστροφής. Αυτό που τον εξέπληξε, είπε, ήταν το πώς ορισμένες ομάδες ειδών επηρεάστηκαν περισσότερο από άλλες.
«Ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός φιδιών για παράδειγμα που σκοτώθηκαν μας κάνει να αναρωτιόμαστε για τις επιπτώσεις», εξήγησε. «Τα φίδια είναι συνήθως θηρευτές για μικρά θηλαστικά και βατράχους. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε μια αφάνταστη ανισορροπία στο οικοσύστημα» προσθέτει.
Ο υγροβιότοπος Παντανάλ εντοπίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Βραζιλία αλλά και την Παραγουάη και τη Βολιβία. Αποτελεί μια από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον κόσμο. Χιλιάδες είδη, συμπεριλαμβανομένων ιαγουάρων, μυρμηγκοφάγων και αποδημητικών πτηνών ζουν στην περιοχή που καλύπτει 140.000 με 160.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
«Ο άμεσος αντίκτυπος ήταν πολύ σοκαριστικός», είπε στο BBC η Φερέιρα. «Αλλά πρέπει επίσης να καταλάβουμε πώς το οικοσύστημα ανακάμπτει για εβδομάδες, μήνες και χρόνια μετά τις πυρκαγιές».