Bρετανία: «Ηθικά αποδεκτή» η γενετική τροποποίηση σε έμβρυα

Bρετανία: «Ηθικά αποδεκτή» η γενετική τροποποίηση σε έμβρυα Facebook Twitter
0

Το «πράσινο φως» για τη δημιουργία μωρών με γενετικά τροποποιημένο DNA, έδωσε ένας οργανισμός που ασχολείται με ζητήματα ηθικής στη Βρετανία. 

Το Συμβούλιο Βιοηθικής του Νούφιλντ ανακοίνωσε πως η αλλαγή στο DNA ενός εμβρύου είναι «ηθικά αποδεκτή», αν είναι προς το συμφέρον για τη μελλοντική εξέλιξη του παιδιού και δεν συνεισφέρει στις ανισότητες που ήδη χωρίζουν την κοινωνία. 

Η έκθεση του συμβουλίου δεν ζητεί την αλλαγή της βρετανικής νομοθεσίας προκείμενου να επιτρέπει τα γενετικά τροποποιημένα μωρά. Καλεί όμως σε περαιτέρω έρευνα σε ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα, τις κοινωνικές επιπτώσεις και τις πιθανές επιπλοκές. 

 «Η άποψη μας είναι πως η γενετική τροποποίηση δεν είναι ηθικά απαράδεκτη από μόνη της. Δεν υπάρχει λόγος να την απορρίπτεις για λόγους αρχής», λέει η Κάρεν Γενγκ επικεφαλής της ομάδας εργασίας του συμβουλίου και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ. 

Όμως, η έκθεση ξεσήκωσε και κύμα κριτικής από ορισμένες πλευρές. Οι συγγραφείς της έκθεσης κατηγορήθηκαν πως ανοίγουν το δρόμο για απεριόριστη χρήση της γενετικής με τραγικές κοινωνικές επιπτώσεις. 

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην γενετική επιτρέπουν στους επιστήμονες να μπορούν να τροποποιήσουν το DNA σημείο προς σημείο. Σε τουλάχιστον θεωρητικό επίπεδο, μέσω παρεμβάσεων σε σπέρμα, ωάρια αλλά και το ίδιο το έμβρυο, οι επιστήμονες έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν και να βελτιώσουν τη μελλοντική εξέλιξη ενός παιδιού.  

Ενώ η νομοθεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες απαγορεύει τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων παιδιών, μια σειρά από πειράματα έχουν δείξει πως οι παρεμβάσεις στο DΝΑ θα μπορούσαν, επί της αρχής, να προστατεύσουν το παιδί από σοβαρές ασθένειες που οφείλονται στην κληρονομικότητα. 

Ούτως η άλλως η γενετική τροποποίηση σε ανθρώπινα έμβρυα έχει υπάρξει ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Πρώτα απ' όλα πρέπει να αποδειχθεί πως η διαδικασία είναι ασφαλής.

Σε μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature Biotechnology οι ερευνητές ανακοίνωσαν πως το πιο δημοφιλές από τα εργαλεία που χρησιμοποιείται για γενετική τροποποίηση προκάλεσε μεγαλύτερη ζημιά στο DNA από ότι ως τώρα πίστευαν οι ειδικοί. Αν οι συγκεκριμένοι επιστήμονες έχουν δίκιο, η γενετική τροποποίηση μπορεί να καταστρέψει υγιή γονίδια ενώ στόχος της ήταν να διορθώσει τα ατελή. 

Ένας άλλος ανησυχίας είναι πως οι αλλαγές που θα γίνουν στο DNA ενός εμβρύου θα επηρεάσουν όλα τα κύτταρα του, συμπεριλαμβανομένου του σπέρματος ή των ωαρίων, κάτι που σημαίνει πως η γενετική τροποποίηση θα περάσει στις επόμενες γενιές. 

Τέλος, οι παρεμβάσεις στο DNA κάνουν πιθανή και τη δημιουργία «ιδανικών μωρών» στα οποία οι παρεμβάσεις στο DNA θα γίνουν ώστε να αποκτήσουν χαρακτηριστικά τα οποία θα θέλουν οι γονείς τους. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου Βιοηθικής του Νουφιλντ προκειμένου να είναι ηθικά αποδεκτές τέτοιες παρεμβάσεις πρέπει να είναι «προς το συμφέρον του παιδιού» και «να μην έχουν νοσηρές παρενέργειες στην κοινωνία». 

Ο Τζορτζ Τσέρτς, γενετιστής στο Χαρβαρντ -που δεν είχε κάποια συμμετοχή στην ανακοίνωση- ανέφερε πως συμφωνεί επί της αρχής με τα συμπεράσματα της και πως οι γενετική τροποποίηση δεν πρέπει να αυξάνει «την ανισότητα, τις διακρίσεις και την διαίρεση της κοινωνίας» .

Θεωρεί πως με γενετική τροποποίηση σε συνηθισμένους τύπους σπέρματος και ωαρίων θα μπορούσε να προστατευτεί το 5% των μωρών από σοβαρές ασθένειες. 

Διαφορετική είναι η άποψη της Μάρτσι Νταρνόφσκι, από το Κέντρο για την Γενετική και την Κοινωνία στην Καλιφόρνια. Υποστηρίζει πως η έκθεση αναγνωρίζει πως αν επιτραπεί η γενετική τροποποίηση θα χρησιμοποιηθεί για λόγους αισθητικών βελτιώσεων. «Η έκθεση αναγνωρίζει αυτή την πιθανότητα, αλλά λέει πως δεν θα πρέπει να είναι εμπόδιο. Ουσιαστικά στρώνουν το κόκκινο χαλί στην αλόγιστη χρήση της γενετικής για ευγονικούς σκοπούς» .

Με πληροφορίες από Guardian 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM
Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Tech & Science / Η επιστήμη έχει μια νέα θεωρία για την καταγωγή του φιλιού

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η προέλευση του φιλιού ανάγεται σε μια πρακτική περιποίησης των μεγάλων πιθήκων που χτενίζουν το τρίχωμα των οικείων τους με τα δάχτυλά τους και χρησιμοποιούν τα χείλη τους για να απομακρύνουν τα υπολείμματα.
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM