Το ChatGPT συνέταξε συνθήκη ειρήνης για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Το ChatGPT συνέταξε μια συνθήκη ειρήνης για τον πόλεμο στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Το ChatGPT, κατόπιν αιτήματος της γερμανικής Berliner Zeitung, συνέταξε ένα σχέδιο συνθήκης ειρήνης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Η γερμανική Berliner Zeitung ανέθεσε στο δημοφιλές chatbot της OpenAl, το ChatGPT, να συντάξει ένα σχέδιο συνθήκης ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς και να γράψει δύο επιστολές εκ μέρους του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντομίρ Ζελένσκι καλώντας για ειρήνη.

Η επιστολή προς τον Ρώσο πρόεδρο αναφέρει ότι η Γερμανία «αναγνωρίζει τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας». Αναφέρει επίσης την «προοπτική ότι η ετοιμότητα για κατάπαυση του πυρός και ειρηνευτικές συνομιλίες μπορεί να ανοίξει την πόρτα για βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης». Η επιστολή που συνέταξε το ChatGPT υποστηρίζει ακόμη ότι «αυτό θα ωφελήσει τους οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς μεταξύ των χωρών και θα βοηθήσει στην επίλυση κοινών προβλημάτων ασφάλειας», αναφέρει το RIA Novosti .

ChatGPT: Συνθήκη ειρήνης 8 σημείων 

Το σχέδιο συνθήκης ειρήνης που διατυπώθηκε με αυτήν την μέθοδο τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνει 8 σημεία και υποδεικνύει επίσης την ανάγκη εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων χωρών.

Άρθρο 1: Κατάπαυση του πυρός

1.1 Και τα δύο μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να κηρύξουν άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός και να παύσουν όλες τις εχθροπραξίες στο πλαίσιο της σύγκρουσης.

1.2 Και οι δύο πλευρές αναλαμβάνουν να αποσύρουν τα στρατεύματά τους στις θέσεις που είχαν πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών τον Φεβρουάριο του 2022.

Άρθρο 2: Αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη

2.1 Και οι δύο πλευρές συμφωνούν να δημιουργήσουν μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη κατά μήκος της τρέχουσας γραμμής σύγκρουσης, η οποία θα παρακολουθείται από μια διεθνή ειρηνευτική δύναμη.

2.2 Τα ακριβή όρια της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης θα καθοριστούν από μια κοινή επιτροπή που θα αποτελείται από εκπροσώπους και των δύο πλευρών και ουδέτερους εμπειρογνώμονες.

Άρθρο 3: Αυτονομία των περιοχών Ντόνιετσκ και Λουγκάνσκ

3.1 Η Ουκρανία παρέχει στις περιφέρειες του Ντόνιετσκ και του Λουγκάνσκ το καθεστώς ειδικής αυτονομίας εντός των συνόρων, διασφαλίζοντας ενισχυμένα πολιτισμικά, πολιτικά και οικονομικά δικαιώματα για τον πληθυσμό αυτών των περιοχών.

3.2 Η Ουκρανία δεσμεύεται να προστατεύει και να σέβεται τα δικαιώματα του ρωσόφωνου πληθυσμού σε αυτές τις περιοχές.

Άρθρο 4: Αποκατάσταση και ανθρωπιστική βοήθεια

4.1 Και οι δύο πλευρές δεσμεύονται, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, να υποστηρίξουν την ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών και να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στον πληγέντα άμαχο πληθυσμό.

4.2 Οι διεθνείς οργανισμοί και οι χώρες δωρητές ενθαρρύνονται να παρέχουν οικονομική και τεχνική βοήθεια για την ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών.

Άρθρο 5: Εξομάλυνση των σχέσεων

5.1 Και τα δύο μέρη αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν ή να αποκαταστήσουν διπλωματικές σχέσεις και να προωθήσουν τη συνεργασία στον πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό τομέα, καθώς και σε άλλους τομείς.

5.2 Και οι δύο πλευρές δεσμεύονται να συνεργαστούν σε διμερές και πολυμερές επίπεδο για τη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας και την προώθηση της ειρήνης στην Ευρώπη.

Άρθρο 6: Εγγυήσεις και έλεγχοι

6.1 Και τα δύο μέρη αναλαμβάνουν να προωθούν την παρούσα Συνθήκη Ειρήνης μέσω τακτικής επανεξέτασης και διαβουλεύσεων.

6.2 Η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), καλείται να παρακολουθήσει την εφαρμογή της παρούσας Συνθήκης και, εάν είναι απαραίτητο, να ενεργήσει ως μεσολαβητής και διαιτητής.

Άρθρο 7: Επίλυση Διαφορών

7.1 Σε περίπτωση οποιασδήποτε διαφωνίας σχετικά με την ερμηνεία ή την εφαρμογή της παρούσας Συμφωνίας, αμφότερα τα μέρη αναλαμβάνουν να διεξάγουν πρώτα διμερείς διαπραγματεύσεις για την επίλυση της διαφοράς.

7.2 Εάν οι διμερείς διαπραγματεύσεις δεν καταλήξουν σε συμφωνία, και τα δύο μέρη συμφωνούν να υποβάλουν τη διαφορά σε αμερόληπτο συμβούλιο διαιτησίας ή διεθνή οργανισμό.

Άρθρο 8: Έναρξη ισχύος και ισχύς

8.1 Η παρούσα Συνθήκη θα τεθεί σε ισχύ με την υπογραφή και από τα δύο μέρη και την ολοκλήρωση των εσωτερικών τους διαδικασιών επικύρωσης.

8.2 Η παρούσα Συμφωνία θα παραμείνει σε ισχύ εκτός εάν καταγγελθεί από κάποιο από τα μέρη και μπορεί να τροποποιηθεί ή να συμπληρωθεί με αμοιβαία συμφωνία.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM