«Δαγκώνει το χέρι που την ταΐζει»: Η συγγνώμη της Intel στην Κίνα για τους Ουιγούρους

«Δαγκώνει το χέρι που την ταΐζει»: Η συγγνώμη της Intel στην Κίνα για τους Ουιγούρους Facebook Twitter
Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ
0

Η Intel, η αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ, ζήτησε συγγνώμη από την Κίνα μετά την οδηγία στους προμηθευτές της να μην εφοδιάζονται προϊόντα ή υπηρεσίες από τη Σιντζιάνγκ - την κινεζική επαρχία όπου ανθρωπιστικές οργανώσεις και κυβερνήσεις καταγγέλλουν λογής αδικοπραγίες κατά της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων. 


Η Ιντέλ που αποκομίζει πάνω από το ένα τέταρτο των ετήσιων εσόδων (που αγγίζουν τα 80 δισ. δολάρια) από την κινεζική αγορά, ζήτησε συγγνώμη στον κινεζικό λαό και τους ντόπιους εταίρους της για την οδηγία της. 

«Ζητούμε συγγνώμη για το πρόβλημα που προκλήθηκε στους αξιοσέβαστους Κινέζους πελάτες μας, συνεργάτες και κοινό» ανέφερε η αμερικανική εταιρεία σε ανάρτησή της στο WeChat, λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση της ετήσιας επιστολής προς τους προμηθευτές της, που προκάλεσε αντιδράσεις στην Κίνα. «Προς διευκρίνιση, η παράγραφος για την Σιντζιάνγκ στην επιστολή είναι μόνο για να εκφράσουμε αυθεντική πρόθεση συμμόρφωσης και νομιμότητας,  όχι την πρόθεση ή τη θέση της» ανέφερε η εταιρεία, μεταξύ άλλων. 


ΗΠΑ και Διεθνής Αμνηστία κατηγορούν την Κίνα για εκτεταμμένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων (μεταξύ άλλων, εξαναγκασμένη εργασία, μαζικές φυλακίσεις και βασανιστήρια) στην κινεζική αυτή επαρχία κατά των Ουιγούρων, κάτι που το Πεκίνο αρνείται. 

Νωρίτερα εντός Δεκεμβρίου, η Ιντέλ δημοσίευσε την ετήσια επιστολή, γραμμένη στα αγγλικά και τα κινεζικά, προς τους προμηθευτές της, προτρέποντάς τους να «διασφαλίσουν πως η εφοδιαστική τους αλυσίδα δεν κάνει χρήση υπηρεσιών, εργασίας ή προϊόντων από τη Σιντζιάνγκ». 


Η επιστολή κυκλοφόρησε στα κινεζικά social media, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις. 


Οι Global Times, κυβερνητική εφημερίδα, κατηγόρησε την εταιρεία πως «δαγκώνει το χέρι που την ταΐζει», χαρακτηρίζοντας την κίνηση «εξωφρενική». 


«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να γίνει η Κίνα όλο και πιο ακριβή για τις εταιρείες που την προσβάλλουν, ώστε οι ζημίες να υπερισχύσουν των κερδών τους» ανέφερε η εφημερίδα στο editorial της. 
 

Με πληροφορίες από Guardian 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM