Τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αναμένεται να έχει εξαλείψει η Δανία, μέχρι το 2040.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χάρη στη συμμετοχή των πολιτών της χώρας στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV, κονδυλώματα) και στην ανίχνευση, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Δανικός Σύνδεσμος Μάχης Κατά του Καρκίνου.
Ο στόχος αυτός θα μπορούσε να επιτευχθεί «ακόμα και πριν από το 2040, εφόσον λίγες μόνο γυναίκες θα προσβάλλονται από τη νόσο, η οποία θα μπορούσε έτσι να θεωρηθεί εξαλειφθείσα», ανέφερε εκφράζοντας την ικανοποίησή του σε ανακοίνωση ο Σύνδεσμος, συμπληρώνοντας πως «θα είναι η πρώτη φορά που εξαφανίζεται ένας τύπος καρκίνου».
Αυτή τη στιγμή, η συχνότητα αυτού του τύπου καρκίνου είναι κάτω από 10 στους 100.000, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στη δανική Επιθεώρηση των Ιατρών. Σύμφωνα με τα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η νόσος θα θεωρηθεί πως έχει εξαλειφθεί στη Δανία όταν το ποσοστό επανεμφάνισης θα είναι κάτω από τους 4 στους 100.000.
Το ποσοστό του εμβολιασμού κατά της μόλυνσης από τον ιό των θηλωμάτων (HPV), που είναι η κύρια αιτία της νόσου, είναι 89% για τα αγόρια και τα κορίτσια 12 ετών για την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου. Είναι λίγο κατώτερο από τον στόχο του 90%.
Όσον αφορά την ανίχνευση, 60% των γυναικών στη Δανία δέχονται την προσφορά να εξετασθούν, δηλαδή δέκα μονάδες κάτω από το στόχο συμμετοχής που βρίσκεται στο 70%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σουηδία έχει θέσει ακόμη πιο φιλόδοξο στόχο για την εξάλειψη της νόσου, προσβλέποντας στο έτος 2027, όπως αναφέρουν τα σουηδικά περιφερειακά αντικαρκινικά κέντρα (RCC).