Δανία: Βρέθηκε μικροσκοπικό πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ηλικίας 1.800 ετών

Δανία: Βρέθηκε μικροσκοπικό πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ηλικίας 1.800 ετών Facebook Twitter
φωτ.: Μουσείο Δυτικής Ζηλανδίας
0

«Σχεδόν έπεσα από την καρέκλα μου», λέει ο Δανός αρχαιολόγος Φρέερκ Όλντενμπουργκερ αναφερόμενος στη στιγμή που συνειδητοποίησε ότι κοίταζε ένα μικρό μπρούτζινο πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου που βρέθηκε στη Δανία.

Ο Όλντενμπουργκερ πρόσθεσε στα σχόλιά του στο Live Science ότι το κομμάτι «έχει τα τυπικά χαρακτηριστικά του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όπως τα ξεχωριστά κυματιστά μαλλιά του και τα κέρατα του κριού».

Ανακαλύφθηκε από τους ανιχνευτές μετάλλων των Φιν Ίμπσεν και Λαρς Ντάνιελσεν, οι οποίοι πραγματοποιούσαν έρευνα σε ένα χωράφι έξω από το Ρίνγκστεντ, μια πόλη στο νησί της Ζηλανδίας, 50 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας της Δανίας, Κοπεγχάγη. Το μπρούτζινο κομμάτι δόθηκε στο Μουσείο της δυτικής Ζηλανδίας όπου εργάζεται ο Όλντενμπουργκερ. Έχει διάμετρο περίπου 2,7 εκατοστά και είναι κατασκευασμένο από κράμα μπρούτζου.

Δανία: Βρέθηκε μικροσκοπικό πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ηλικίας 1.800 ετών Facebook Twitter
Το πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου από κράμα μπρούτζου βρέθηκε σε χωράφι στη Δανία. (φωτ.: Μουσείο Δυτικής Ζηλανδίας)

Το μίνι πορτρέτο χρονολογείται περίπου στο 200 μ.Χ. Αυτό το τοποθετεί περίπου στην ίδια εποχή με τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Καρακάλλα που κυβέρνησε από το 198 έως το 217 μ.Χ.

«Γνωρίζουμε ότι είχε απόλυτη εμμονή με τον Μέγα Αλέξανδρο και τον ενδιέφερε και τον εμπνεύστηκε, αφού ήταν ο μεγαλύτερος κατακτητής εκείνης της εποχής», εξηγεί ο Όλντενμπουργκερ. Ο Καρακάλλας συχνά «ντυνόταν με το ίδιο στυλ και πίστευε ότι είναι η μετενσάρκωση του Μεγάλου Αλεξάνδρου», προσθέτει ο Όλντενμπουργκερ. «Ο Καρακάλλας είναι επίσης ο μόνος αυτοκράτορας της εποχής του που απεικονίζεται με ασπίδα που περιέχει πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου».

Μολονότι η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία εκείνη την εποχή δεν εκτεινόταν τόσο βόρεια όσο η Δανία, το εμπόριο και το εμπόριο μεταξύ των Ρωμαίων και του βορρά και της ανατολής ήταν κοινό. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Καρακάλλα έλαβε χώρα μια μεγάλη μάχη μεταξύ των γερμανικών στρατών στη δανική Γιουτλάνδη. Οι ανασκαφές αποκάλυψαν ότι πολλές από τις ασπίδες που χρησιμοποιήθηκαν στη σύγκρουση ήταν στολισμένες με πορτρέτα πολεμιστών, σύμφωνα με δήλωση του Μουσείου της Δυτικής Ζηλανδίας.

Παρά το γεγονός ότι απέχει σχεδόν 2.000 χιλιόμετρα από τη γενέτειρά του στη Μακεδονία, ένα τέτοιο πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει ήδη βρεθεί. Το προσφάτως ανακαλυφθέν κομμάτι είναι σχεδόν πανομοιότυπο. «Αλλά αυτό είναι λίγο πιο χοντρό και είναι κατασκευασμένο από χυτό μπρούτζο και όχι επιχρυσωμένο ασήμι», λέει ο Όλντενμπουργκερ. «Το κράμα μπρούτζου περιέχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε μόλυβδο και κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας ένα κράμα που συναντάται συχνά σε [ρωμαϊκά] χάλκινα αγαλματίδια. Είναι πιθανό να έλιωσαν ένα αγαλματίδιο για να γίνει αυτό το πορτρέτο».

Δανία: Βρέθηκε μικροσκοπικό πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου ηλικίας 1.800 ετών Facebook Twitter
Πορτρέτο του Καρακάλλα, του Ρωμαίου αυτοκράτορα που μιμούνταν συχνά τον Μέγα Αλέξανδρο. Απεικονίζεται με ασπίδα που περιέχει πορτρέτο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. (φωτ.: Münzkabinett der Staatlichen Museen, Βερολίνο)

«Αυτό είναι ένα μοναδικό εύρημα στη Σκανδιναβία που συνδέεται με μια από τις πιο διάσημες προσωπικότητες στην παγκόσμια ιστορία», λέει ο Όλντενμπουργκερ.

Με πληροφορίες από Cosmos, Live Science

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Τα φάρμακα «μπλοκμπάστερ» για την απώλεια βάρους αποκαλύπτουν όσα ακόμη δεν κατανοούμε για την παχυσαρκία

Τech & Science / Η παχυσαρκία είναι ασθένεια: Τι δείχνει πολυετής έρευνα στα νέα φάρμακα για την απώλεια βάρους

Πώς λειτουργούν τα GLP-1 φάρμακα - Η αμφιλεγόμενη χρήση, οι παρενέργειες, το υψηλό κόστος και η διαπίστωση πως οι περισσότεροι σταματούν έπειτα από 12 εβδομάδες
LIFO NEWSROOM
Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Τech & Science / Open Business: Η νέα πλατφόρμα κάνει την ίδρυση επιχειρήσεων διαδικτυακή και πιο εύκολη από ποτέ

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία της Open Business, της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων που «ανοίγει παράθυρο στο μέλλον»
LIFO NEWSROOM