Τον κώδωνα του κινδύνου για υπερβολική χαλάρωση, μετά τη λήξη του lockdown που είχε επιβληθεί λόγω κορωνοϊού, έκρουσε ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.
«Είμαι αυστηρός σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του στυλ, ότι "τόσοι μήνες απομόνωσης, ο κόσμος έχει μπουχτίσει". Δεν το δέχομαι αυτό ως επιχείρημα. [..] Τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά, για να χαλαρώσουμε τόσο πολύ», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης, ενημερώνοντας μέσω τηλεδιάσκεψης τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας.
«Ο ρυθμός που θα δώσουμε εμείς ως πολίτες, είναι ο ρυθμός που θα έχουν και οι τουρίστες και όσο υπεύθυνος είναι, τόσο υπεύθυνοι θα είναι και αυτοί, όσο ανεύθυνη είναι η δική μας η πλευρά, τόσο ανεύθυνοι θα είναι και η δική τους συμπεριφορά», τόνισε ακόμη ο κ. Δερμιτζάκης, αναφερόμενος στο επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού.
Κανείς δεν αγνοεί ότι η εισαγωγή τουριστών είναι ένα ρίσκο, σημείωσε, ωστόσο πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε όσα περισσότερα τεστ μπορούμε, «ίσως πιο στοχευμένα, από χώρες που έχουν χειρότερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σε σχέση με την Ελλάδα».
«Θα μπούνε πολλοί φορείς του ιού, αλλά πιστεύω ότι είναι διαχειρίσιμο, με τη λογική, ότι θα υπάρξει συνδυασμός κυβερνητικών και κρατικών οδηγιών, με σοβαρή κοινωνική ευθύνη, των επιχειρηματιών και των ανθρώπων», συμπλήρωσε ο καθηγητής Γενετικής.
Εμβόλιο ως τα τέλη του 2020
Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ο Μανώλης Δερμιτζάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι τα τέλη του 2020 θα υπάρχουν πολλαπλές επιλογές, από σχετικά αποτελεσματικά έως πολύ αποτελεσματικά εμβόλια.
Μετά, όμως τίθεται το θέμα της παραγωγής, που μπορεί να προκύψει από συμφωνίες που θα κάνουν επιμέρους εταιρείες για παραγωγή σε διάφορα σημεία του κόσμου, συμπλήρωσε και σημείωσε ότι έχει ήδη θέσει αυτό το θέμα στο γραφείο του πρωθυπουργού, προκειμένου να υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής των ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών σε τέτοιες συμφωνίες.
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να είναι έτοιμη και να προσφέρει τη δυνατότητα σε ελληνικές εταιρείες, να παράξουν ένα διεθνές εμβόλιο στα πλαίσια ανταγωνισμού στην Ελλάδα», τόνισε ο καθηγητής.
Αναφορικά με τα φάρμακα, πέραν του επαναπροσδιορισμού της χρήσης γνωστών φαρμάκων, «υπάρχει και ένα δεύτερο κύμα με την ανάπτυξη του μονοκλωνιτικού αντισώματος». Αυτό, εξήγησε ο κ. Δερμιτζάκης, «αντικαθιστά το ανοσοποιητικό μας με την εισαγωγή ενός αντισώματος, το οποίο εκθέτει τον ιό πιο πολύ στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπιστεί πολύ πιο γρήγορα».
«Υπάρχουν αντισώματα, τα οποία, φαίνονται σε εργαστηριακές μελέτες ότι είναι πολύ αποδοτικά. Πιστεύω ότι αυτό θα επιταχύνει τη διαδικασία σε σχέση με πιο πολύπλοκα φάρμακα, τα οποία θα βγουν», πρόσθεσε ο καθηγητής Γενετικής.
«Πιστεύω ότι του χρόνου θα έχουν ένα καλό συνδυασμό εμβολίου κάποιας αρκετά καλής αποτελεσματικότητας και φαρμάκων, ώστε να αντιμετωπίσουν, όχι μόνο γενικά τον πληθυσμό και δημιουργήσουμε την ανοσία του πληθυσμού, [..] αλλά να βοηθήσουμε και ανθρώπους σε ανοσοκαταστολή ή με αλλεργία στα εμβόλια», ανέφερε ακόμη σχετικά.
Όσο για το εάν θα είμαστε προστατευμένοι στο μέλλον, είπε ότι η συσσώρευση μεταλλάξεων του κορωνοϊού δεν είναι μεγάλη, ότι ο εμβολιασμός θα γίνεται συχνά, αλλά όχι κάθε χρόνο όπως γίνεται για τη γρίπη.
«Απογοητευτικός ο ΠΟΥ»
Ο Μανώλης Δερμιτζάκης χαρακτήρισε εξαιρετική τη μέχρι τώρα απόκριση της Ελλάδας στην κρίση του κορωνοϊού. Σημείωσε ότι σε πολλά επίπεδα ήταν ανώτερη σε σύγκριση με την απόκριση άλλων χωρών «οποίες βρίσκονται, υποτίθεται, πάρα πολύ μπροστά από την Ελλάδα σε σχέση με οικονομικά, αλλά και θέματα υποδομών».
Αντιθέτως, χαρακτήρισε «απογοητευτική» τη συμμετοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο οποίος «αυτό που κατάφερε ήταν να μπερδέψει και την επιστημονική κοινότητα και τις πολιτικές ηγεσίες για το ποια πρέπει να είναι η αντιμετώπιση».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ