Διεθνείς μελέτες: Τα κορτικοειδή κόντρα στον κορωνοϊό - «Μία αγωγή που θα σώσει ζωές»

Διεθνείς μελέτες: Τα κορτικοειδή κόντρα στον κορωνοϊό - «Μία αγωγή που θα σώσει ζωές» Facebook Twitter
0

Η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα των κορτικοειδών στις σοβαρές μορφές της Covid-19 αποτελεί «θεαματικό σημείο καμπής» και η θεραπεία αυτή «θα σώσει ζωές» στις φτωχές όπως και στις πλούσιες χώρες, δηλώνει σε συνέντευξή του στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο) ο δρ Τζιλαλί Ανάν (Djillali Annane).

Επικεφαλής του τμήματος Εντατικής Θεραπείας και Ανάνηψης του νοσοκομείου Raymond Poincare της Gharches, ο καθηγητής Ανάν είναι εκ των συντακτών 7 μελετών που επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των κορτικοειδών. Οι μελέτες δημοσιεύθηκαν στις 2 Σεπτεμβρίου στην αμερικανική ιατρική επιθεώρηση Jama.

Ερώτηση: Με ποιον τρόπο η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα των κορτικοειδών σε ορισμένους ασθενείς είναι σημαντική για την συνέχεια;

Απάντηση: «Πρόκειται για θεαματικό σημείο καμπής, από πολλές απόψεις.

Κατ΄αρχάς, είναι η πρώτη θεραπεία για την οποία υπάρχει αποδεδειγμένο πολύ επωφελές αποτέλεσμα στην επιβίωση, με πολύ ισχυρή βεβαιότητα βάσει πολλών κλινικών δοκιμών στις πέντε ηπείρους.

Κατά δεύτερον, η αγωγή αυτή δεν είναι επωφελής μόνο στα βαριά περιστατικά στην εντατική, αλλά επίσης και στους ασθενείς που παίρνουν οξυγονοθεραπεία, χωρίς να βρίσκονται σε αρκετά σοβαρή κατάσταση για να εισαχθούν στην εντατική. Η αγωγή με κορτικοειδή μπορεί να εμποδίσει την επιδείνωση της κατάστασής τους και την αποφυγή της εντατικής θεραπείας.

Κατά τρίτον, στις δημοσιευμένες κλινικές δοκιμές, δεν υπάρχει κανένα ανησυχητικό στοιχείο για τυχόν επιπλοκές.

Το τέταρτο στοιχείο, και ίσως η καλύτερη από τις καλές ειδήσεις, είναι ότι η αγωγή αυτή δεν είναι ακριβή. Η αγωγή ενός ασθενούς κοστίζει λιγότερο από 10-40 ευρώ και είναι διαθέσιμη παντού στον κόσμο, στις φτωχότερες και στις πλουσιότερες χώρες. Είναι μία αγωγή που μπορεί να σώσει ζωές τόσο στην Αφρική και την Λατινική Αμερική, όσο και στην Νέα Υόρκη, το Παρίσι ή το Τόκιο».

Ε: Πώς δρουν τα φάρμακα;

Α: «Η κορτιζόνη χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ανθρώπους εδώ και 70 χρόνια. Είναι ένα φάρμακο που δρα κατά της φλεγμονής, όποια και να είναι η αιτία της. Υπάρχουν στον κόσμο εκατομμύρια ασθματικοί ή πάσχοντες από ρευματισμούς που λαμβάνουν καθημερινά κορτικοειδή.

Τα κορτικοειδή δεν δρουν απευθείας κατά του κορονοϊού: προλαμβάνουν την φλεγμονή που προκαλεί ο ιός ή, σε περίπτωση που η φλεγμονή έχει ήδη προκληθεί, θα μειώσουν την σοβαρότητά της και την χρονική της διάρκεια. Αλλά δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προληπτική αγωγή. Δεν πρέπει να λαμβάνονται αν δεν υπάρχουν συμπτώματα».

Ε: Εχει γίνει πολύς λόγος για την δεξαμεθαζόνη, αλλά είναι το μόνο επωφελές από τα κορτικοειδή;

Α: «Οχι, ολόκληρη η οικογένεια των κορτικοειδών είναι ενδιαφέρουσα. Η κορτιζόνη είναι μία φυσική ορμόνη που παράγουμε όλοι. Η δεξαμεθαζόνη αποτελεί συνθετικό παράγωγο με βάση την φυσική αυτή ορμόνη. Αλλά υπάρχουν και άλλες ουσίες: η υδροκορτιζόνη, που είναι φυσική, η μεθυλπρεδνιζολόνη , η βηταμεθαζόνη κοκ...

Είναι σημαντικό διότι το γεγονός ότι υπάρχει πληθώρα ουσιών θα μειώσει τον κίνδυνο παγκόσμιας έλλειψης. Εάν αποδεικνυόταν ότι μόνο η δεξαμεθαζόνη είναι επωφελής και όχι τα άλλα κορτικοειδή, θα φοβόμασταν ότι όλος ο κόσμος θα ορμούσε προς αυτήν και τότε θα κατέληγε να μην υπάρχει πια».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Τech & Science / TikTok: Οι πλατφόρμες που εξετάζουν οι Αμερικανοί influencers μετά την επικείμενη απαγόρευση του

Σύμφωνα με στοιχεία του TikTok, μικρές επιχειρήσεις και δημιουργοί περιεχομένου στις ΗΠΑ θα χάσουν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα μέσα στον πρώτο μήνα από την παύση λειτουργίας της πλατφόρμας
LIFO NEWSROOM
Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Τech & Science / Το Parker Solar Probe της NASA πλησιάζει σήμερα όσο ποτέ άλλοτε τον Ήλιο

Το Parker Solar Probe είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που εισέρχεται στην εξωτερική ατμόσφαιρα του Ήλιου, γνωστή ως κορώνα, και θα επιστρέψει δεδομένα από περιοχές που μέχρι τώρα δεν έχουν εξερευνηθεί
LIFO NEWSROOM