Διεθνής διάκριση του ΑΠΘ - Έφτιαξαν συσκευή απεικόνισης των υπόγειων δικτύων και θα διατεθεί στην αγορά

Διεθνής διάκριση του ΑΠΘ - Έφτιαξαν συσκευή απεικόνισης των υπόγειων δικτύων και θα διατεθεί στην αγορά Facebook Twitter
1

Η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ, που αποτέλεσε τη μοναδική ελληνική συμμετοχή στα φετινά βραβεία, τιμήθηκε με το βραβείο «Regional Winner Madrid/Spain» του ιδρύματος madri+d Foundation, το οποίο έχει υποστηρίξει, από το 2002, 460 startups, που συνεισέφεραν σε περισσότερες από 2.800 νέες θέσεις εργασίας.

O ετήσιος διαγωνισμός «European Satellite Navigation Competition-Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Δορυφορικής Πλοήγησης» βραβεύει κάθε χρόνο τα καλύτερα ερευνητικά έργα σε θέματα χρήσης του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πλοήγησης Galileo/EGNOS και του προγράμματος Δορυφορικής Παρατήρησης Copernicus, και στη διοργάνωσή του συμμετέχουν σημαντικοί οργανισμοί, όπως οι: European GNSS Agency, European Space Agency, Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, Airbus, DLR, Fraunhofer κ.ά.

Στον φετινό διαγωνισμό βραβεύτηκαν 27 από τα συνολικά 321 έργα που υποβλήθηκαν προς κρίση από 50 χώρες, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2017, στο Ταλίν της Εσθονίας.

Τι κάνει η συσκευή

H «LARA» είναι η έξυπνη συσκευή, που χρησιμοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον Ευρωπαϊκό Δορυφόρο Πλοήγησης (Galileo), για να αναπαραστήσει με επαυξημένη πραγματικότητα, όλα όσα βρίσκονται κάτω από το έδαφος.

Στην πραγματικότητα ακτινογραφεί το υπέδαφος και μπορεί να απεικονίσει, σε πραγματικό χρόνο, όλα τα δίκτυα και τις σωληνώσεις που είναι εγκατεστημένα στον αστικό ιστό, όπως τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, τηλεφωνίας, ηλεκτρικού, φυσικού αερίου, ακόμη και αρχαιοτήτων.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να δώσει πληροφορίες (σε ποια απόσταση και σε πόσο βάθος βρίσκεται το κάθε δίκτυο), που μέχρι σήμερα αγνοούσαν, ακόμη και οι ίδιες οι εταιρίες των παραπάνω δικτύων, καθώς οι χάρτες που χρησιμοποιούν, είτε δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι, είτε δεν επικοινωνούν με αυτούς των άλλων εταιριών, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται προβλήματα, όταν πρόκειται να γίνουν εργασίες αποκατάστασης βλαβών.

Δεν είναι λίγες οι φορές, εξάλλου, που στην προσπάθεια πχ διόρθωσης μιας διαρροής νερού, έχει προκληθεί βλάβη ή διακοπή σε ένα ηλεκτρικό δίκτυο, το οποίο βρισκόταν πολύ κοντά σε αυτό της ύδρευσης ή το αντίθετο.

«Πρόκειται για μία εύχρηστη φορητή συσκευή (pad) που μπορούν να έχουν οι εργοδηγοί μαζί τους, σαν και αυτές που χρησιμοποιούμε στο αυτοκίνητό μας για πλοήγηση. Απεικονίζει στην οθόνη της το πραγματικό υπέδαφος, και προβάλλονται πάνω σε αυτήν όλα τα υπόγεια δίκτυα, με διαφορετικά χρώματα, αποστάσεις και βάθος.

Στην ουσία λαμβάνει σήματα από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο για το σημείο όπου προβάλλουμε την θέση μας, ενώ ο σέρβερ, πχ ενός Δήμου, μπορεί να παίρνει και να δίνει στοιχεία για το σημείο που μας ενδιαφέρει. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να γίνει και ενημέρωση παλαιών ή λάθος χαρτών για τα δίκτυα που βρίσκονται εκεί» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, καθηγητής του τμήματος Αγρονόμων, Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ, Πέτρος Πατιάς, με αφορμή την διεθνή διάκριση που έλαβε η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ για το συγκεκριμένο έργο, στον ετήσιο Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Δορυφορικής Πλοήγησης.

Στο ερευνητικό έργο συμμετείχαν και δύο Δήμοι (Birmingham και Κοζάνης), που χρησιμοποίησαν πιλοτικά το σύστημα για να ελέγξουν τα υπόγεια δίκτυά τους.

Στην ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ που διακρίθηκε, συμμετέχουν επίσης οι καθηγητές του τμήματος Αγρονόμων, Τοπογράφων Μηχανικών, Βασίλειος Τσιούκας και Χρήστος Πικριδάς, ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, Χαράλαμπος Γεωργιάδης και ο Φώτης Πατώνης, του ΕΔΙΠ του τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών.

Το έργο έχει χρηματοδοτηθεί για να προχωρήσει σε επιχειρηματικό σχέδιο, ενώ δεν αποκλείεται στα επόμενα δύο χρόνια να είναι διαθέσιμο στην αγορά. Ήδη, ζώνη καινοτομίας στην Ισπανία έχει προτείνει την φιλοξενία του έργου σε εγκαταστάσεις της.

Διεθνής διάκριση του ΑΠΘ - Έφτιαξαν συσκευή απεικόνισης των υπόγειων δικτύων και θα διατεθεί στην αγορά Facebook Twitter
Διεθνής διάκριση του ΑΠΘ - Έφτιαξαν συσκευή απεικόνισης των υπόγειων δικτύων και θα διατεθεί στην αγορά Facebook Twitter
Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Τech & Science / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες έχουν διαγνωστεί - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία

Έκτακτη η ανάγκη για χρηματοδότηση φαρμάκων και ολοκληρωμένων προγραμμάτων για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματική θεραπεία σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
LIFO NEWSROOM
Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροπλάνα

Τech & Science / Γιατί επιστήμονες ζητούν να μειωθούν τα ίχνη που αφήνουν στον αέρα τα αεροσκάφη

Τα λεγόμενα «ίχνη συμπύκνωσης» που αφήνουν πίσω τους τα αεροπλάνα δεν μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, αλλά κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι συνεισφέρουν σημαντικά στην υπερθέρμανση του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο σύμφωνα με επιστήμονες

Τech & Science / Οι σκύλοι μπορούν να αναγνωρίσουν έναν κακό άνθρωπο, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που περιελάμβανε 34 σκύλους, δείχνουν ότι οι σκύλοι διαθέτουν ανεπτυγμένη κοινωνική νοημοσύνη και μπορούν να καταλάβουν πότε ένα άτομο δεν είναι αξιόπιστο
LIFO NEWSROOM
Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Τech & Science / Ο Ουρανός, ο παγωμένος πλανήτης - γίγας μπορεί να έχει παρεξηγηθεί επί σχεδόν 40 χρόνια

Ένα σπάνιο γεγονός ηλιακού ανέμου λάμβανε χώρα όταν το Voyager 2 της NASA πέρασε από εκεί το 1986, σύμφωνα με μια μελέτη, το οποίο επηρέασε αυτό που πιστεύαμε για τον αινιγματικό πλανήτη.
LIFO NEWSROOM
Μυστηριώδεις κρατήρες εξερράγησαν στον πάγο της Σιβηρίας

Τech & Science / Οι επιστήμονες έλυσαν τον γρίφο με τους μυστηριώδεις κρατήρες στο παγωμένο έδαφος της Σιβηρίας

Οι κρατήρες έχουν γοητεύσει αλλά και προβληματίσει τους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν περάσει χρόνια προσπαθώντας να διαλευκάνουν την ύπαρξή τους - Τώρα έχουν εξήγηση
LIFO NEWSROOM
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Τech & Science / Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξοπλίζει ρομπότ-σκύλους για να «κυβερνήσει» τον πραγματικό κόσμο

Η ανάλυση δεδομένων από αισθητήρες, κάμερες και άλλες συσκευές βοηθά τα ρομπότ να αντιλαμβάνονται αντικείμενα, να κατανοούν το έδαφος και να αναγνωρίζουν εμπόδια, παρέχοντας τη δυνατότητα να επιχειρούν σε απρόβλεπτα περιβάλλοντα
LIFO NEWSROOM