Μία πρώην διευθύντρια της Cambridge Analytica είχε επισκεφθεί τον Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται ο Guardian.
Όπως μεταδίδει η βρετανική εφημερίδα, η Μπρίτανι Κάιζερ είχε μιλήσει ανοικτά σε φίλους της για τη συνάντηση αυτή, υποστηρίζοντας ότι συζήτησε με τον ιδρυτή των Wikileaks για όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών του 2016.
Η Κάιζερ, διευθύντρια σε τμήμα της βρετανικής εταιρείας συμβούλων μέχρι τις αρχές του έτους, φέρεται επίσης να χρηματοδότησε τον ιστότοπο WikiLeaks μέσω «καναλιών κρυπτονομισμάτων» αλλά και κανονικών δωρεών.
Μέχρι τον περασμένο Οκτώβριο ουδείς γνώριζε τους συνδέσμους μεταξύ των δύο οργανισμών, αλλά όπως αποκαλύφθηκε περύσι, το 2016 η Cambridge Analytica ήρθε σε επαφή με τον Ασάνζ, προτείνοντάς του να τον βοηθήσει στην κατηγοριοποίηση και την διανομή των περίπου 33.000 email που είχαν υποκλαπεί από την τότε υποψήφια των Δημοκρατικών, Χίλαρι Κλίντον.
Με ανακοίνωσή του, ο Ασάνζ ξεκαθάρισε πως είχε απορρίψει κάθε βοήθεια της Cambridge Analytica και ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας Αλεξάντερ Νιξ υποστήριξε επίσης τους ισχυρισμούς του Ασάνζ, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βρετανικής Βουλής.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους ο Guardian και το Focus Ecuador, η Μπρίτανι Κάιζερ επισκέφτηκε τον Ασάνζ τον Φεβρουάριο του 2017 στην πρεσβεία του Ισημερινού.
Η Κάιζερ φέρεται επίσης να διοχέτευσε χρηματικά ποσά στα Wikileaks μέσω κρυπτονομισμάτων, με την ίδια να αποκαλεί σε φίλους της τον οργανισμό ως την «αγαπημένη της φιλανθρωπία».
Σύμφωνα με αναφορές που επικαλείται ο Guardian, τα χρήματα αυτά είχαν δοθεί στο υψηλόβαθμο στέλεχος της Cambridge Analytica από τρίτους, υπό μορφή πληρωμών αλλά και δωρεών.
Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή, ο Νιξ είχε επιμείνει πως η εταιρεία του δεν έχει την παραμικρή σχέση με τα Wikileaks, υποστηρίζοντας ότι η Cambridge Analytica πληροφορήθηκε για τη διαρροή των email της Κλίντον από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στη συνέχεια επικοινώνησε μεν με τον Ασάνζ μέσω email χωρίς να συνεργαστούν τελικά.
Όμως η Κάιζερ παραδέχθηκε στην ίδια επιτροπή της Βρετανικής Βουλής ότι κάποιοι υπάλληλοι της εταιρείας είχαν έρθει σε επαφή με δικηγόρους που εκπροσωπούσαν τον Ασάνζ.
Ερωτηθείσα για το αν ο Νιξ θα μπορούσε να έχει επικοινωνήσει με τον Ασάνζ μέσω της ίδιας, η Κάιζερ απάντησε θετικά αλλά επέμεινε πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.
Κατά την ίδια, η προσωπική επαφή της με τον Ασάνζ έγινε μέσω του Τζόν Τζόουνς, που εκπροσώπησε τον Ασάνζ στη δίωξή του από τη σουηδική κυβέρνηση.
Οι δύο άνδρες έγιναν στη συνέχεια πολύ καλοί φίλοι και ο Τζόουνς επισκεπτόταν σε εβδομαδιαία βάση τον Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, μέχρι που σκοτώθηκε από τρένο τον Απρίλιο του 2016. Ο θάνατός του δεν θεωρήθηκε ύποπτος και αποδόθηκε στην καταθλιπτική του συμπεριφορά.
Μετά τον θάνατο του Τζόουνς, ο νομικός του σύμβουλος Ρόμπερτ Μουρτφελντ, που δούλεψε στενά μαζί με τον Τζόουνς στην υπόθεση των Wikileaks, προσελήφθη από την Cambridge Analytica ως διευθυντής πωλήσεων στον βραχίονα της Νέας Υόρκης.
Με σημερινή τους ανάρτηση στο Twitter, τα Wikileaks υποστηρίζουν ότι κανένα από τα στελέχη τους δεν γνωρίζει τίποτα για οποιαδήποτε δωρεά από τις υπόλοιπες αναφερόμενες πλευρές, ούτε έχει μεσολαβήσει κάποια επικοινωνία με τον Μουρτφελντ ή κάποιον που να συνδέεται άμεσα με αυτόν.
Η Cambridge Analytica και τα Wikileaks έχουν μπει στο στόχαστρο του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, για την ακριβή φύση της μεταξύ τους σχέσης και συνεργασίας.
Με πληροφορίες από Guardian
σχόλια