Ο Νταν Σέφετ, ένας Δανός δικηγόρος με έδρα το Παρίσι, ανάγκασε πριν από ένα χρόνο την Google να αφαιρέσει συνδέσμους για συκοφαντική πληροφόρηση σχετικά με τον ίδιο στον παγκόσμιο ιστό. Μετά τη νίκη του αυτή συνεχίζει μια σταυροφορία κατά του αχαλιναγώγητου διαδικτύου και ελπίζει να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει κανόνες για να καταστεί πιο εύκολο σε άλλους να αφαιρούν επιβλαβείς ψηφιακές πληροφορίες.
Ο Σέφετ συνάντησε τη Δευτέρα έναν Ευρωπαίο αξιωματούχο που διαδραματίζει ρόλο-κλειδί, για να συζητήσουν τις προτάσεις του για να εξασφαλιστεί ότι οι μηχανές αναζήτησης δεν θα εμφανίζουν στα αποτελέσματά τους επιβλαβές περιεχόμενο στον παγκόσμιο ιστό, όχι μόνο στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.
Η αποστολή του Σέφετ να θέσει τις μηχανές αναζήτησης νομικά υπεύθυνες για τις πληροφορίες που προβάλουν, συμπίπτει με την αυξανόμενη ανησυχία πολιτικών και επιχειρηματικών κύκλων στην Ευρώπη για την αγοραστική ισχύ των κυρίως αμερικανικών τεχνολογικών κολοσσών και της προσέγγισης τους στην προστασία της ιδιωτικής ζωής.
Η Επιτροπή, εκτελεστική αρχή της ΕΕ, στην παρούσα φάση αξιολογεί κατά πόσον «οι διαδικτυακές πλατφόρμες» θα πρέπει να ελέγχονται πιο στενά και να τηρούν το «καθήκον να μεριμνούν» να απομακρύνουν παράνομο περιεχόμενο.
Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες διαφωνούν έντονα, υποστηρίζοντας πως αυτό πιθανόν εγείρει κινδύνους για την ελευθερία του λόγου.
Στην δικαστική υπόθεση του Σέφετ, η Google συμμορφώθηκε πλήρως με την απόφαση του δικαστηρίου, δίνοντας εντολή στην αφαίρεση των συνδέσμων στον παγκόσμιο ιστό. Αλλά ο ενθουσιώδης 60χρονος δικηγόρος δηλώνει πως έπειτα από την δικαστική του νίκη στο Παρίσι το Σεπτέμβριο, έχουν έρθει σε επαφή μαζί του εκατοντάδες άνθρωποι που δεν μπόρεσαν να αφαιρέσουν από τα αποτελέσματα αναζήτησης συνδέσμους με επιβλαβείς για αυτούς πληροφορίες.
«Κάποιες φορές χρειάζεται να ορθώνεις το ανάστημα σου για μια αρχή και τότε δεν υπολογίζεις τον χρόνο σου», τόνισε ο Σέφετ που εξειδικεύεται στον τομέα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, στο Δίκαιο Πληροφορικής και στα θέματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής.
«Ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας τόσο πολύ πληροφορία δεν βρισκόταν υπό τον έλεγχο τόσων λίγων», δήλωσε.
Πρόσθεσε πως η συνάντηση του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία Γκίντερ Έτινγκερ πήγε καλά, προσθέτοντας πως ο Έτινγκερ του υποσχέθηκε να τον ξανακαλέσει για επιπλέον συνομιλίες.
Τον Δεκέμβριο ο Σέφετ ίδρυσε τον Οργανισμό Ενάντια στην διαδικτυακή Δυσφήμηση, Υποτίμηση και Παρενόχληση (AAID) για να δώσει ώθηση στη θέσπιση νέων κανόνων, ενώ τόνισε πως δεν είναι «αντί-Google».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ η Google δεν έκανε κάποιο σχόλιο στο άρθρο του Reuters Στην επίσημη ιστοσελίδα στη σελίδα της νόμιμης υποστήριξης η εταιρεία αναφέρει πως θα εξετάσει «τον αποκλεισμό, την αφαίρεση ή τον περιορισμό πρόσβασης» σε παράνομο περιεχόμενο, κατόπιν αιτήματος.
Η Google προς το παρόν εφαρμόζει μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του Μαΐου του 2014 στο «δικαίωμα στη λήθη», δίνοντας εντολή στην αφαίρεση συνδέσμων σε πεπαλαιωμένες ή άσχετες πληροφορίες που εμφανίζονται σε αναζητήσεις ονομάτων ανθρώπων.
Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η απόφαση έχει εφαρμογή μόνο στους τομείς ανωτάτου επιπέδου (domains) στην Ευρώπη (π.χ. .gr για την Ελλάδα, .fr για τη Γαλλία, .de Γερμανία κ.λπ.).
Αλλά οι εποπτικοί φορείς της προστασίας προσωπικών δεδομένων της ΕΕ, πολλοί νομικοί ειδικοί και η Γερμανίδα πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Ζαμπίνε Λοϊτχόισερ-Σνάρενμπεργκερ, που είναι ανάμεσα σε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες που συμβουλεύουν την Google σε θέμα ιδιωτικότητας, ακολουθώντας τους ευρωπαϊκές κανόνες, πιστεύουν πως πρέπει να εφαρμοστεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Ποια θα είναι η ευθύνη των Παρόχων Υπηρεσιών Ίντερνετ (ISPs) στο μέλλον;», αναρωτήθηκε με δήλωση της στο Reuters, επισημαίνοντας το ζήτημα της νομικής προσφυγής εναντίον τους.
«Θα πρέπει να βρούμε τα σωστά όρια μεταξύ παρενόχλησης και η ελευθερίας της έκφρασης», δήλωσε η Λοϊτχόισερ-Σνάρενμπεργκερ, που είναι μέλος της οργάνωσης του Σέφετ.
Ο Έτινγκερ, συντηρητικός Γερμανός, άσκησε κριτική στο παρελθόν σε αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες για περιφρόνηση των ευρωπαϊκών κανονισμών, ενώ σε μια ομιλία του παρομοίασε την εταιρεία ως «μια τεράστια ηλεκτρονική ηλεκτρική σκούπα» που ρουφάει δεδομένα από την Ευρώπη στην Καλιφόρνια και τα πουλά.
Ένας ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε την συνάντηση του Έτινγκερ με τους συμμετέχοντες στην εκστρατεία «πολύ εποικοδομητική», ενώ αρνήθηκε να επεκταθεί.
Ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Άλβαρο Χιλ Ρόμπλες, που είναι επίσης μέλος της AAID δήλωσε πως πιστεύει πως νέοι ρυθμιστικοί κανόνες περιορισμού έρχονται για τους τεχνολογικούς κολοσσούς, τονίζοντας στο Ρόιτερς: «Δεν μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν».
σχόλια